Cultuurtips voor de week 15/05 - 21/05

De culturele tips in Leuven: de CulTip

14 mei 2017
Voorbeschouwing
Auteur(s): Gilles Michiels
In de CulTip bundelt Veto wekelijks het beste van cultureel Leuven in drie echte aanraders. Deze week steekt Marble Sounds een nieuw lichtje op en blinkt er goud in de oren en geld in de ogen.

Tip 1: Marble Sounds

De hamvraag: is Marble Sounds het fleecedeken ontgroeid? Terwijl de haard van Leave A Light On nog zachtjes nasmeult, de intieme single waarmee de band achter frontman Pieter Van Dessel twee jaar geleden doorbrak, flakkert met derde plaat Tautou alvast een nieuw vuurtje op.

Een complete stijlbreuk hoef je van Marble Sounds niet te verwachten. Piano, strijkers en melancholie zijn nog steeds de eerste associaties die je bij Van Dessels klankidioom zult maken. Deze keer trok de zanger echter wel de hort op met Jasper Maekelberg - aan de knoppen bij Bazart en hét gezicht van Faces on TV – onder wiens hoede de drum, bas, gitaar en strijkers elkaar in evenwicht houden. Daardoor kleurt Tautou buiten de lijntjes van de viooltjespop, met zelfs scheuten post-rock tot gevolg.

Marble Sounds treedt op donderdag 18 mei om 20 uur op in de Labozaal van STUK. Tickets kosten 10 euro in voorverkoop en 14 euro aan de deur.

Tip 2: Felix Pallas

Wanneer Simon Nuytten de pseudopoëzie van zijn Bazart-maatje Mathieu achterwege laat, blinkt zowaar geen goud maar aardige electropop aan de horizon. Dat Felix Pallas zijn tijd neemt om de hemel te bestormen, weten we sinds 2015, toen de band het tot de finale van De Nieuwe Lichting schopte. Sindsdien leverde de Antwerpse formatie een nieuwe EP en enkele aantrekkelijke singles af, die meer dan een veelbelovend zijproject doen vermoeden.

Het radiovriendelijke RAKATA had uit de koker van Tame Impala-frontman Kevin Parker kunnen komen. Van Too Sad For Tea vraagt Chris Martin zich nog steeds af waar hij die heeft laten liggen. En na hun laatste worp The Curse lijkt Felix Pallas zich finaal in stelling te brengen voor de grote doorbraak. Maar eerste dingen eerst: de generale repetitie.

Felix Pallas speelt op dinsdag 16 mei om 20 uur in Depot Café. Het optreden is gratis.

Tip 3: £¥€$

Lies, eyes, of pond, yen, euro en dollar? Volgens Ontroerend Goed, de makers van £¥€$, kloppen over de titel alvast de eerste en de laatste hypothese: leugens of valuta, ze gaan steeds over geld.

Wat, zo vraagt Ontroerend Goed zich immers af, als wij nu eens de anonieme rijkelui waren, de winnaars van het spel samenleving die bovenaan het systeem de vrije markt prediken? In £¥€$ sta je zelf aan het roer en bepaal je welke koers het schip vaart. Of je bovenaan de maatschappelijke ladder in oom Dagobert of Jommeke muteert, is nog maar de vraag.

£¥€$ van Ontroerend Goed speelt op donderdag 18 en vrijdag 19 mei om 17.30 uur en 20 uur in 30CC/Predikherenkerk. Tickets kosten 15 euro. Sommige presidenten moeten meer geld ophoesten om de wereld op de knieën te krijgen.

Gerelateerde Artikels