“Elkaar weken niet zien dient een hoger doel”

Samen door de blok

23 mei 2016
Artikel
Auteur(s): Margot De Boeck
Studeren kan eenzaam zijn. Sommigen zien hun lief weken niet, anderen trekken zich terug onder moeders vleugels. Drie duo’s vertellen over samen studeren en eenzaamheid in de blok.

“Als hij in juni examens had, maakten we aan de keukentafel torentjes van mandarijnenschillen,” vertelt Lisanne, masterstudent Westerse Literatuur, over de examenperiodes met haar broer Michiel, kersvers student Industrieel ingenieur.

“Als hij deze blok ook beneden komt leren, is dat wel slecht voor de examens,” vreest ze. Al sust haar broer: “Als het te erg wordt, ga ik wel in de keuken zitten. Dan staat er een muur tussen en dat helpt wel.”

Partners in crime

“Wij haten elkaar,” antwoordt Michiel lachend op de vraag of hij veel heeft aan zijn zus. “Ik vind het wel leuk om in de examens samen wat onnozel te doen,” vult Lisanne ongestoord aan.

Een broer is makkelijker te negeren dan je vrienden, vindt Lisanne: “Tegen hem kan ik makkelijker zeggen “éh laat mij eens met rust”"

Een broer is makkelijker te negeren dan je vrienden, vervolgt Lisanne: “Met vrienden concentreer je je minder. Ik kan makkelijker tegen mijn broer zeggen “éh laat mij eens met rust”. Met je vrienden wil je praten - niet dat ik niet met je wil praten,” onderbreekt ze zichzelf.

Lisanne tipt haar broer :“Je moet een planning maken. Als je dan alles wat je op een dag moest doen hebt gedaan, kan je om vijf uur met een gerust hart de boeken neerleggen.”

Met mama in de les

Laura zit in de master communicatie, haar vader is opnieuw aan het studeren en zit volop in de examenperiode. “Hij vraagt mij tips bij papers, en ik heb hem vakken uitgelegd die ik al heb gehad.” Een studerende vader heeft wel voordelen, vindt Laura: “Hij begrijpt nu beter waarom ik gestresseerd kan zijn in de examens.”

"Voor mijn dochter moet het muisstil zijn. Ik vind dat soms best vreemd. Dan maak ik al te veel lawaai als ik vraag of ze ook koffie wil.”

Leo, vader en student

Vader Leo vertelt: “We hebben een grote tafel in de living. Voor mijn dochter moet het muisstil zijn. Ik vind dat soms best vreemd. Dan maak ik al te veel lawaai als ik vraag of ze ook koffie wil.”

Simon studeert net als zijn mama wijsbegeerte. Af en toe leidt de studie tot diepzinnige conversaties aan de keukentafel: “Dan leg ik ne keer Husserl en zijn fenomenologie uit. Mijn mama vindt het verbazingwekkend dat ik dat snap. Ze studeerde net als ik eerst geneeskunde, de vragen daarover kon ik haar altijd stellen. Nu leg ik haar meer de filosofie uit,” lacht hij.

Lange Afstandsrelatie

Masterstudent politiek Paul is sinds een aantal maanden samen met eerstejaarsstudent rechten Nicky. “Ik studeer thuis, dus ik ga Nicky enorm missen in de blok. Het zijn lange weken, maar het is voor een hoger doel.”

Paul tipt Nicky: “Werk in een vast studieritme, en neem vooral voldoende nachtrust.” Al is Paul een ervaren blokker, hij blijft op zijn hoede: “Elke blok is anders, je kan er nooit vanuit gaan dat het vanzelf zal lukken. Op mijn eerste blok was ik het best voorbereid, ik had toen al mijn notities al aangeduid.”

Paul is blij dat er gsm's bestaan: “We zullen veel bellen en sms’en. Als we allebei in Leuven zitten, zullen we elkaar wel zien.” “Na een examen dan,” voegt Nicky er nog half grappend aan toe.

Ook het studeren al moe? Vind hier tips over uitstelgedrag.