Extra Cultip: Film Fest Gent

Uw culturele agenda voor Film Fest Gent

14 oktober 2019
Artikel
Auteur(s): Mathilde Luijten
Film Fest Gent: het hoogtepunt van het Belgische filmjaar. Om te helpen kiezen wat te zien vind je hieronder de films die Mathilde, lid van de Explore Zone Jury, het meest de moeite waard vindt.

MONOS van Alejandro Landes

Kinepolis, woensdag 16 oktober, 17:00-18:42u
Kinepolis, vrijdag 18 oktober, 22:30-00:12u

Monos blaast je compleet weg. De film volgt acht jonge soldaten die in de bergen en jungle van Colombia, weg van de rest van de wereld, hun eigen wereld hebben gecreëerd. Wolf, Lady, Big Foot, Suede, Boom Boom, Rambo, Smurf en Dog vormen Monos, letterlijk een stelletje apen. Op hun eigen manier steunen ze de rebellen door een Amerikaanse dokter gegijzeld te houden op het dak van de wereld. De film is zo rauw, zo fysiek en zo mooi tegelijkertijd. Een instant klassieker. 

THE LIGHTHOUSE van Robert Eggers 

Kinepolis, dinsdag 15 oktober, 17:30-19:20u

Mensen die Eggers' langspeeldebuut The Witch zagen, weten dat de regisseur zich graag hult in donkere, dreigende en absurde sferen. Voeg daar twee explosieve acteurs en een verlaten setting aan toe en je hebt een mooie premisse. Willem Dafoe en Robert Pattinson zijn twee vuurtorenwachters die elkaar door hun eenzaamheid op de huid zitten. Niet het meest ingewikkelde plot, maar het belooft een visueel interessante en intense film te worden die je niet snel zal loslaten. 

BEATS van Brian Welsh 

Kinepolis, vrijdag 18 oktober, 17:30-19:06u

Dit is een van de meest veelbelovende films. Beats volgt twee jongens in hun protest tegen het verbod op raven. Aan de trailer te zien lijkt Beats een mix te zijn van Shane Meadows' This is England en Anton Corbijns Control. Als dat niet veelbelovend klinkt, kan ik niets meer voor je doen. Lekker vettig, lekker ruig en zeer aanstekelijk. 

AND THEN WE DANCED van Levan Akin

Kinepolis, woensdag 16 oktober, 19:45-21:30u
Sphinx, donderdag 17 oktober, 17:30-19:15u

LGBTQ+ zijn is in veel landen nog steeds levensgevaarlijk. Zeker in een land als Georgië, waar homo- en transfobe haatorganisaties deel zijn van het alledaagse. We volgen Merab, een danser bij het National Georgian Ensemble. Wanneer hij verliefd wordt op een collega zit de schrik om ontdekt en ontslagen te worden er dik in. Deze schrik was ook een realiteit voor de de cast en crew van And then we danced. Een sterk relaas over een land en een industrie waar mannelijkheid centraal staat, en kwetsbaar zijn geen optie is. 

CLEO van Eva Cools

Kinepolis, donderdag 17 oktober, 19:45-21:35u
Kinepolis, vrijdag 18 oktober, 17:00-18:50u

Talent van eigen grond mag zeker niet ontbreken op een filmfestival en het debuut van Eva Cools is dan ook een mooie film om het Explore Zone-traject mee af te sluiten. Een jonge vrouw rouwt om het verlies van haar ouders en gooit zichzelf in het leven. De soundtrack werd geschreven door Mauro Pawlowski en de cast bestaat uit een lijst aan Belgische klassebakken. Kom de film aanschouwen op donderdag 17 oktober in het bijzijn van regisseur, cast en Mauro, en krijg er de prijsuitreiking van de Explore Zoneprijs gratis en voor niets bovenop!