artikel> Quivr breidt uit met overzicht van fietsenstallingen in app

Fiets niet meer fout parkeren met Quivr

De Leuvense studentenkoepel LOKO pleit voor een uitbreiding van de app Quivr. Die zal nu een overzicht geven van alle fietsstallingen in Leuven. De app zou in het tweede semester een testfase ingaan.

Gepubliceerd

In de toekomst zal de app Quivr de locaties van fietsenstallingen weergeven. LOKO, de Leuvense Overkoepeldende KringOrganisatie, wil daarmee een fietsvriendelijker kader creëren in Leuven. Daarnaast kadert het project binnen de acties die LOKO vorig jaar ondernam tegen GAS-boetes voor het foutparkeren van een fiets.

‘De stad Leuven kampt met twee grote problemen wat betreft fietsenstallingen’, zegt Kenny Van Minsel, mandataris mobiliteit bij LOKO. ‘Ten eerste zijn er veel te weinig fietsenstallingen. Ten tweede zijn ze te weinig zichtbaar. Veel mensen weten niet waar ze hun fiets reglementair kunnen parkeren.’

Locatieherkenning

Dat tweede probleem wil LOKO oplossen door studenten een overzicht te bieden van fietsenstallingen in de buurt. Op de website leuveninbeweging.quivr.be is die informatie reeds beschikbaar. Dit is een aparte website, die ook volledig mobielvriendelijk zal zijn.
Op basis van locatieherkenning zou je in de toekomst misschien kunnen zien welke stallingen nabij zijn. Die mogelijkheid wordt dus eventueel geïntegreerd in Quivr en uitgebreid met een vermelding van de maximumcapaciteit van de fietsenstalling. Die site is gemaakt in samenwerking met Bicycle Stewards van de KU Leuven.

Quivr zal je dus tonen welke stallingen zich in je buurt bevinden en hoeveel fietsen daar kunnen staan, maar niet hoeveel plaatsen er al bezet zijn. ‘Het aantal beschikbare plaatsen weergeven, is een onhaalbaar systeem’, zegt Van Minsel. ‘Oude stallingen aanpassen aan zo’n systeem is onbetaalbaar, maar bij nieuwe fietsenstallingen is het financieel beter mogelijk. We ijveren er dan ook voor om de nieuwe fietsenstalling onder het Martelarenplein, die er komt in 2018, wel met zo’n systeem uit te rusten.’

GAS-boetes

De app moet ook vermijden dat studenten een GAS-boete krijgen voor een foutgeparkeerde fiets. Wanneer je namelijk je fiets parkeert in de zones rond het Martelarenplein of De Somerplein, riskeer je een GAS-boete van 55 euro. Dat is net zo veel als voor een foutgeparkeerde auto. Vorig academiejaar in mei organiseerde LOKO nog een studentenprotest tegen die maatregel. ‘De GAS-boetes zijn een belangrijk deel van het probleem, maar dit project voeren we vooral uit om de fietsmobiliteit te verbeteren’, laat Van Minsel weten.

De uitbreiding van Quivr staat in het beleidsplan van LOKO, maar een concrete lanceringsdatum is er nog niet. De studentenkoepel hoopt in het tweede semester met een testfase te starten. De app zelf wil de studentenkoepel in diezelfde periode lanceren.

Edit: Artikel aangepast op maandagmiddag 14/11. De ondertitel 'LOKO ontwikkelt overzicht van fietsenstallingen in app' is aangepast naar 'Quivr breidt uit met overzicht van fietsenstallingen in app'. Het stukje over de financiering werd weggelaten. Quivr is een onafhankelijke organisatie en ontwikkelt de app. Er werd toegevoegd dat de site is gemaakt in samenwerking met Bicycle Stewards van de KU Leuven. Onze excuses.

Powered by Labrador CMS