artikel> De correcte versie van Het Groot Dictee der Leuvense Studenten

Het Groot Dictee: verbetering

In de krant van deze week schreven we een versie van het dictee met 117 veelgemaakte fouten. De onderstaande, correcte tekst biedt je de oplossing. Kon jij de juiste fouten terugvinden?

Gepubliceerd

Prolegomenavoor een partiële re-evaluatie (reëvaluatie) van Thomas Morus’ utopiedenken.

’s Winters werd de groot-Leuvensehabbiebabbie kortgeleden gekweld door de oneirische viscositeit van utopieën,meer dan de tribulaties van de soennieten en sjiieten in Verweggistan of hetgekoeioneer van het anti-Mexicaanse kordon over koeliearbeid. De lectuur vanMores visionaire panorama zette de would-beacteur aan tot een ontiegelijk overpeinzen.Exceptionele, associatieve gedachtesprongen wisselden drastisch af metideeëloze sublimatie. Ten langen leste besloot hij tot een majestueuzerondetafelconferentie om de tendentieuze dystopische downheid van deverlichtingsideologie te ontwrichten.

Haastje-repjeijlden de rectorale déléguées, vervuld van girlpower, op stiletto’s naar desolidariteitsstaking om daar met ontzaglijk kunst- en vliegwerk in grotengetale de snellereactiemacht van de geprivilegieerde bourgeoisie te rekruteren.Voorts verrichtten YouTube en de massaal ge-e-mailde en ge-sms’tecorrespondentie adequaat hun werk. Op Secretaressedag werd het Erasmushuis delocatie voor een multidisciplinaire gedachtewisseling. Als een volleerde goeroebeleed de rector in potjeslatijn en Indo-Europees koeterwaals deresponsabilisering van het grotestadsleven.

De inderhaastopgetrommelde toehoorders luisterden naar allerlei vermoeiende lezingen over deimpact van het dopplereffect op micro-economische antiutopieën, deorthopedagogische meerwaarde van mytylscholen en de compensatoireMidden-Europese acclimatisatie via twee-onder-een-kapwoningwijken, om maar tezwijgen over het goedbedoelde exposé over exotische kruiden zoals karwijzaad,ketoembar, koenjit, kornoelje en kruizemunt. Pièce de résistance was eenpowerpointpresentatie over technologische contra-innovaties zoals de zweihaak,de kymograaf, de oscilloscoop en het recombinant-DNA.

Gelukkig werddit caleidoscopisch geëmmer door hooggeëerde en hooggeleerde intellectuelenfrequent geïnterrumpeerd. Een frêle a-capellakoor zorgde zoetgevooisd voorintermezzo’s, met verrukkelijke melodieën: gregoriaanse hymnen maar ookmusichalldeuntjes in uptempo. Een gerenommeerde mezzosopraan bracht, begeleiddoor een voortreffelijke klavecinist, aubaden, klezmerjazz, schlagers etcetera.

Een exquiscateringbedrijf verschafte het chicste assortiment aan delicatessen voorgastroseksuelen: geenszins een ordinaire barbecue of fish-and-chips maar eenmousserende daiquiricocktail met aloë vera of een sherry’tje, gevolgd doormini-entrecotejes, sateetjes en focaccia’s, uiteraard fairtradeproducten. Hetbreugeliaans dessertenbuffet bestond uit een Sleense wafelenbak,boekweitpannenkoeken met stevia en een millefeuille. Fanaten van sixpackshadden warempel vooraf gefrisbeed, gebodybuild of gesquasht.

De cathartischescène werd bruusk verstoord door een nietsontziende non-conformistischegoochemerd die stiekem Torfs’ staatsieportret met maligne kalligrafischegraffiti had bekrast. Verbouwereerd wraakte de adjunct-vicedecaan in eendedaigneuze en tenhemelschreiende jeremiade deze malloot in maillot.

Post factumvatte de annalist acrostichongewijs in zijn resumeetje voor het annuarium hetevenement in vijf trefwoorden samen:

transcendentaletheatraliteit,
on-Bijbelse onomasiologie,
rizoïde retardering,
feeërieke facilitator en
spic en span.

Daarmee vergathij wel de aanwezige przewalskipaardjes.

Powered by Labrador CMS