Is flyeren nog iets van 2018?

KU Leuven zoekt oplossing voor veelal weggegooide flyers

18 maart 2018
Artikel
Auteur(s): Lucas Boonen
Een flyer in de handen gestoken krijgen, deze enkele meters verder op de grond gooien (uiteraard niet in een vuilbak), is dat nog iets van 2018? Voortaan zal het toch anders moeten.

Het maken van reclame voor evenementen, of deze nu van een studentenvereniging, politieke partij of nog anderen zijn, is natuurlijk van belang, maar de KU Leuven vraagt zich af of willekeurig flyers uitdelen in 2018 nog wel door de beugel kan. Wanneer er geflyerd wordt, belanden deze flyers grotendeels een aantal meter verder op de grond, zo merkt Danny Van Herck (hoofd van security van KU Leuven). Hij komt dan ook met het voorstel om het uitdelen van dergelijk promomateriaal op de campus te verbieden.

Naast de papieren flyers zou ook het uitdelen van eten en drinken aan banden gelegd worden, opnieuw uit milieuoverwegingen. Het is niet de bedoeling dat dit de studentenverenigingen in de weg zal komen te staan. Zij zullen nog voluit kunnen gaan tijdens hun kiesweek en andere evenementen. Maar wanneer bedrijven bij wijze van promo iets willen uitdelen, zal daar in het vervolg een oplossing voor gevonden moeten worden. Van Herck denkt hierbij aan een samenwerking met Alma, zoals dat in het verleden ook al gebeurd is. Op die manier kan iedere student een gratis drankje of hapje nemen bij Alma zodat het vuilnis toch niet op straat belandt.

'Of dat flyeren nog de beste en meest ecologische wijze is, dat moet misschien toch eens een keer bekeken worden'

Danny Van Herck, hoofd van security KU Leuven

Omdat reclame maken voor evenementen toch wel cruciaal is om mensen te lokken, stelt men nu dan ook voor om de flyers niet meer in de handen te drukken, maar deze ter beschikking te stellen op tafels op de campus. Zo kunnen studenten een kijkje nemen naar wat er te doen is en een flyer mee nemen van dat evenement wat hen het meest interesseert.

Dit voorstel werd reeds voorgelegd aan de studentenverenigingen en de overkoepelende kringorganisatie LOKO, waar het eveneens klonk dat flyeren iets van het verleden was, ondanks het feit dat het een efficiënte manier blijft om informatie te verspreiden. Studenten bekijken de flyer immers op zijn minst één keer. Een van de mogelijke oplossingen die werd geopperd, is het verder promoten van de kringboekjes, die momenteel niet zo veel gelezen worden bij sommige kringen.

Het voorstel wordt nog intern besproken zodat een oplossing gevonden kan worden waar iedereen zich in kan vinden. Al is het wel duidelijk dat er iets zal moeten veranderen, of het nu uit milieuoverwegingen is of om de opruimkosten van het weggegooid afval te drukken.