artikel> Oog om oog, tand om tand

Je eigen fiets terugstelen. Magda?

Een bekend fenomeen in elke (studenten-)stad: je fiets is gestolen. Terugstelen lijkt de logische optie. Alleen: magda?

Gepubliceerd

Je fiets is verdwenen. Na de fietsenstalling drie keer gecheckt te hebben, zakt de moed je in de schoenen en ga je al lopend terug naar huis, om daar vervolgens te kijken waar je zo snel mogelijk een nieuwe fiets kunt scoren. Een aangifte lijkt overbodig, want hoe klein is de kans immers dat de politie je fiets terugvindt?

Dan zie je de volgende avond bij het uitgaan plots je eigen fiets staan, op een heel andere plaats, en met een ander slot erop. Wat doe je? Je trommelt natuurlijk je vrienden op, tilt de fiets snel naar een andere plaats en zaagt daar het nieuwe slot eraf. De fiets is weer van jou en je kunt het geld voor een nieuwe fiets weer lustig aan pinten - of studiegerief - uitgeven. Maar mag dit wel?

Studentenflik Dorien Goos antwoordt kort maar krachtig: ‘Je eigen fiets terugstelen mag niet.’ Wat dan wel te doen als je je gestolen fiets tegenkomt? ‘Je kunt het best de politie bellen. Als je bewijs kunt leveren dat het jouw fiets betreft, komen wij om dat slot over te knippen.’ Dat bewijs kan een fietssleutel, een proces-verbaal of een gegraveerde fiets zijn. Mocht je dus, net als ik, rondfietsen op een niet-gegraveerde fiets met een extern slot, dan is de kans op hereniging met je geliefde stalen ros al bijna verkeken.

De makkelijkste oplossing is om je fiets te laten graveren. Dit kan het hele jaar door gratis bij Fietspunt Leuven of de Fietscentrale in Kessel-Lo. Heb je dit vergeten te doen voordat je fiets verdween? Doe dan tenminste aangifte bij de Politie Leuven, want zo’n proces-verbaal kan toch nog eens goed van pas komen.

Powered by Labrador CMS