Kiesweken draaien pijnlijk uit

Ongezonde gratis voeding heeft schrijnende gevolgen

09 mei 2022
Nieuws
Auteur(s): Simon Sterck
Leuvense tandartspraktijken worden recent overrompeld door studenten met kiespijn. De oorzaak: kiesweken. Experten roepen op tot verantwoordelijkheid bij volgende edities.

Afgelopen weken organiseerden verschillende kiesploegen weer dagen vol met burleske activiteiten, drank en spijzen voor de Leuvense student. ‘Al sloeg de frivole sfeer snel over van vertier voor elke student naar een ramp voor elke tand’, aldus Bernard Oral, professor tandheelkunde aan de KU Leuven. 

Erger dan Sinterklaas

‘We merken veel meer ernstige klachten over kiespijn en gaatjes op bij studenten dan in de rest van het jaar. Vermoedelijk zijn de zoete drankjes, gratis gesuikerde wafels en andere lekkernijen hiervan de oorzaak’, gaat buitengewoon hoogleraar Oral verder. 

‘Zelfs rond het rampseizoen van het Sinterklaasfeest zijn de tandklachten nog nooit zo hoog geweest’, stelt Oral. Verder verloren ook een twintigtal studenten een tand op het reuzespringkasteel op het Ladeuzeplein. 

‘Voeg bij de volgende edities in elke goodiebag ook gratis tandpasta toe!’

B. Oral, professor Tandheelkunde

Het zijn verontrustende bevindingen, al wil hij hoopvol blijven. ‘Ik roep alle studentenkringen op om de volgende edities met een tandheelkundige blik te organiseren en in elke goodiebag ook gratis tandpasta toe te voegen, zo werken we samen aan een wit en stralend gebit voor elke student!’

Hij besluit: ‘Een tandcoördinator in elke ploeg is echt geen overbodige luxe deze tijden.’