KU Leuven investeert 7 miljoen euro in sporthallen

Wel geld voor topsport

13 oktober 2014
Artikel
Auteur(s): Brecht Castel
De KU Leuven gaat met steun van de Vlaamse overheid een nieuwe atletiek- en balsportenhal bouwen in het sportkot. Opmerkelijk, gezien de universiteit voor forse besparingen staat.

Binnenkort start op de plaats van de springstanden in het sportkot de bouw van een nieuwe atletiekhal. Het gebouw zal naast vier sprintbanen van 85 meter ook plaats bieden aan hoog- en polsstokspringers. Bij het begin van volgend academiejaar zouden de werken afgerond zijn.

Daarnaast komt er tegen 2017 een topsporthal voor balsporten op de plaats van de huidige tennisterreinen met gravel. Deze gravelterreinen worden verplaatst naar de huidige betonnen tennisbanen, die zullen verdwijnen. De balsportenhal zal ook ruimte bieden voor het sportmedisch adviescentrum en een ondergrondse parkeergarage.

“De komende besparingen gaan geen invloed hebben op deze investering.”

Rik Gosselink - Vicerector Studentenbeleid

Het hele project kost 11 miljoen euro. De KU Leuven betaalt de hoofdmoot van zeven miljoen euro, het Sportcentrum legt een miljoen bij en de overige drie miljoen komt van subsidies. Vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink laat weten dat de kosten al geraamd zijn. “De komende besparingen gaan geen invloed hebben op deze investering.”


Volleybal en atletiek

Leuven wordt op deze manier het Vlaams topsportcentrum voor volleybal en atletiek. Schepen van Sport Els Van Hoof vindt deze keuze van de regionale overheid zeer logisch. “Leuven heeft met DCLA (Daring Club Leuven Atletiek, red.) en Gaston Roelants een lange atletiektraditie. Bovendien traint de nationale vrouwenvolleybalploeg al lang in de Leuvense Sportoase.”

Naast topsport zullen de nieuwe complexen ook gebruikt worden door gewone studenten en Leuvense sportclubs. “Leuven zal deze zalen ’s avonds huren voor de Leuvense clubs,” aldus Van Hoof. “Nieuwe infrastructuur zorgt trouwens voor nieuwe inschrijvingen bij die clubs. We hebben dat duidelijk ondervonden met de Sportoase.”

Vicerector Gosselink wil de atletiekhal ook gebruiken voor recepties en proclamaties. De proclamaties vinden momenteel nog plaats in het gebouw De Nayer en een tent die elke zomer naast dat gebouw opgetrokken wordt.

Het lijkt erop dat de hallen met topsporters, gewone studenten en Leuvense clubs sterk bezet zullen zijn. Gosselink ziet er geen graten in. “De periodes dat de KU Leuven zelf gebruik wil maken van de zalen zullen niet overlappen met de topsport. Bovendien wordt de totale capaciteit van het sportkot uitgebreid.”


Groen dak

Vier banen van 85 meter lijkt een zwaktebod als het gaat over een indoor atletiekhal, maar dit zou toch moeten volstaan. Er is ook geen plaats voor een groter complex, omdat het groene karakter van het sportkot behouden moet blijven. In dit kader krijgt de atletiekhal een groen dak. Voor de bouw van de balsportenhal zullen mogelijk wel enkele bomen gerooid moeten worden.

Hordenloper en student aan de KU Leuven Tim Rummens is alvast blij met de nieuwe hal. “We kunnen zo’n topsporthal zeker gebruiken. Als het sneeuwt in de winter kunnen we niet trainen in Leuven en moeten we naar Gent uitwijken. Als je wekelijks een paar keer naar daar moet, is dat zeer belastend.”

“We kunnen zo’n topsporthal zeker gebruiken. Als het sneeuwt in de winter kunnen we niet trainen in Leuven en moeten we naar Gent uitwijken. Als je wekelijks een paar keer naar daar moet, is dat zeer belastend.”​​

Tim Rummens - hordenloper en student