Langdurig zieke studenten behouden binnenkort hun kinderbijslag

Decreetwijziging komt tegemoet aan vraag middenveld

10 oktober 2018
Artikel
Auteur(s): Jonas Mart
Studenten die langdurig ziek zijn hoeven vanaf 1 januari 2019 niet langer een aanzienlijk studieprogramma te volgen om hun kinderbijslag te behouden.

Dat hebben Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) op 5 oktober beslist.

Stel je voor: je begint te studeren aan de KULeuven en tijdens je academische loopbaan krijg je te maken met een ernstige ziekte waardoor je niet naar school kan. Om ervoor te zorgen dat je ouders kindergeld blijven krijgen, moest je tot voor kort minstens 27 studiepunten opnemen. Daardoor vielen heel wat studenten met langdurige en chronische ziektes uit de boot.

‘Met dit besluit vrijwaren we alle kansen voor de verdere ontplooiing van deze kwetsbare groep jongeren’

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Volksgezondheid (CD&V)

De Vlaamse regering heeft die voorwaarde nu afgeschaft. Ook studenten die ziek zijn en daardoor minder dan 27 of geen studiepunten opnemen, behouden het recht op kindergeld.

‘We willen vermijden dat jongeren die langdurig ziek zijn nu tweemaal getroffen worden: een eerste keer door hun ziekte, een tweede keer doordat ze hun recht op kinderbijslag verliezen’, zegt Crevits. ‘De nieuwe regelgeving is rechtvaardiger’, stelt Jo Vandeurzen. ‘Met dit besluit vrijwaren we alle kansen voor de verdere ontplooiing van deze kwetsbare groep jongeren.’

Al langer vraag om afschaffing

Het besluit is een tegemoetkoming aan vragen van Kom op tegen Kanker, hogescholen en universiteiten. Zij ijveren al langer voor de afschaffing van het oude systeem. De KU Leuven onthaalt de nieuwe regeling dan ook met enthousiasme: ‘We hebben zelf aangekaart dat er een probleem was en zijn naar het kabinet gestapt om te kijken hoe we dit konden oplossen’, zegt Ruth Stockx Diensthoofd Studentenadviezen. ‘We zijn blij dat er nu een oplossing is.’

Ook Kom op tegen Kanker is verheugd. De organisatie pleit al sinds 2015 voor het behoud van kinderbijslag voor zieke studenten. ‘In het verleden hebben wij een aantal meldingen op onze kankerlijn gekregen van jongeren die effectief in die situatie zaten’, zegt Wim Geluykens van Kom op tegen Kanker. Het gevolg van de vorige regeling was dat jongeren hun leerkrediet kwijtspeelden door een - omwille van hun ziekte - te zwaar programma samen te stellen. Zo konden ze toch hun kindergeld te behouden. Dat kan volgens Kom op tegen Kanker niet de bedoeling zijn: ‘We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe regeling voor veel jongeren een vooruitgang zal zijn’, aldus Wim Geluykens.

Ook op veto.be:

Enkel nog Alma-maaltijden voor studenten en personeel

Vanaf dit academiejaar kunnen enkel nog studenten en universiteitspersoneel bij de Alma eten. Tot vorig jaar kon iedereen bij Alma terecht, niet-studenten of niet-personeel aan een verhoogd tarief.