artikel> "Bier is in heel de wereld innovatie"

Mei is biermaand in Leuven

De volgende weken organiseert de stad Leuven een heuse biermaand. Met allerlei activiteiten zet men het schuimend gerstenat nog nét iets hoger op de Leuvense agenda.

Gepubliceerd

Meer weten? Het volledige programma van Leuven Biermaand vind je hier.

Tussen 22 april en22 mei is het nog iets meer bier boven in Leuven dan normaal al het geval is.Voor de eerste keer staat een hele maand in het teken van bier, terwijl datvoordien een weekend was.

Dat Leuven al eenbierstad is, maakt voor Leuvens toerismeschepen Dirk Vansina (CD&V) de biermaand niet minder relevant. “Je moetstadsmarketing voeren op de elementen waar je al op bekend bent. Voor ons isdat langs de ene kant kennis en innovatie en langs de andere kant bier.”

Vorige weekvonden al enkele activiteiten plaats. Zo hield Jurgen Bollion, thuisbrouwer enuitbater van het M-café, afgelopen weekend al een brouwdemonstratie. “In Leuvenwordt op verschillende niveaus al heel veel gedaan rond bieren. Leuven Leisureorganiseert architectuurwandelingen met proevertjes tussendoor en er zijn speciaalzakendie zich op bieren richten.”

Debiermaand startte pas echt met het Zythos bierfestival afgelopen weekend. “Elkjaar lokt dat gemakkelijk 10.000 bezoekers,” zegt Vansina. “Ook ditweekend zaten alle hotels in Leuven vol.” Verderop in de biermaand bestedenenkele Leuvense restaurants extra aandacht aan bier en kan je een van deLeuvense brouwerijen bezoeken.

"We zijn het bierland, maar de Belg drinkt heel traditioneel"

Marc Andries, brouwerij De Vlier

Innovatie

Een ander opvallend evenement in de waaier aan activiteiten ishet Leuven Innovation Beer Festival in de Hoorn. Organisator André Janssens, ookeigenaar van brouwerij Hof ten Dormaal, wil tonen hoe er in heel de wereldanders wordt gedacht over bier brouwen.

“Bier is in heel de wereld innovatie,” zegt Janssens. “Vooral inde Verenigde Staten, maar ook in Italië, Spanje en Nederland zijn jonge mensenermee bezig. Hier is het soms nog heel traditioneel.”

Tochkomen ook in Leuven steeds meer brouwers creatief uit de hoek. Marc Andries,eigenaar van brouwerij De Vlier, wijst tijdens zijn eigen proeverij in het M-caféop de invloed van bio-ingenieur Freddy Delvaux (KU Leuven). “Vanuit zijnbrouwerij wordt veel onderzoek gedaan. Het innovatieve is er dus wel, maar debiermaand is sowieso belangrijk in België om de speciale bieren op de kaart tezetten,” weet Andries. “We zijn het bierland, maar de Belg drinkt heeltraditioneel.”

"Alle hotels in Leuven zitten vol"

Dirk Vansina, schepen van Toerisme Leuven

Powered by Labrador CMS