artikel> ‘De voorwaarden zijn verstrengd en worden correcter toegepast’

Minder internationale studenten aan KU Leuven

De KU Leuven moet het dit jaar doen met 10,19 procent minder inschrijvingen van internationale studenten.

Gepubliceerd

Raadpleeg de cijfers zelf hier.

Vorig academiejaar schreven 10,19 procent meer internationale studenten zich in aan de KU Leuven. Dit jaar moest de universiteit het stellen met 7.698 buitenlandse studenten, dat is een daling van 10,19 procent.

De faculteit Rechtsgeleerdheid (-11,91%), Economie en Bedrijfswetenschappen (-14,01%), Ingenieurswetenschappen (-14,21%) en Geneeskunde (-13,91%) zien allemaal minder internationale studenten komen. Ook Letteren (-12,56%) en Architectuur (-13,45%) slinken stevig.

De grootste dalers zijn de faculteit Farmaceutische Wetenschappen, die daalt met 17,65 procent, de faculteit Sociale Wetenschappen met 24,26 procent en de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen daalt zelfs met maar liefst 38,20 procent.

Verstrengd, correcter, duurder

Ook op de campussen zijn er verschillen te zien. Campus Leuven is 9,06 procent internationale studenten armer, Groep T verliest 9,16 internationale studenten en Campus Brussel ontvangt maar liefst 17,51 procent minder buitenlandse studenten. Ook Campus Sint-Lucas daalt met 11,43 procent.

Kan het de terreurdreiging zijn die ons Belgenland en KU Leuven minder aantrekkelijk maakt? Volgens Bert Willems, van de dienst International Admissions and Mobility, zit de terreurdreiging daar slechts voor geringe mate tussen. ‘Het zijn waarschijnlijk voornamelijk de verstrengde selectiecriteria en toelatingsvoorwaarden waardoor er minder studenten komen. Ook worden de voorwaarden correcter toegepast. Meer en meer groeit het besef dat talen belangrijk zijn waardoor de taaleisen voor Engels steeds strenger worden', aldus Willems.

Dat de campussen rond de hoofdstad het minder doen ligt dus waarschijnlijk niet aan het dreigingsniveau, vindt Willems. ‘Op de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen in Brussel zijn de toelatingsvoorwaarden extra verstrengd. Er waren veel studenten waardoor de kwaliteit van het onderwijs eronder kon lijden.'

Bovendien bieden zowel Campus Brussel als Campus Gent hetzelfde programma Economie aan. ‘Daardoor schipperen de studenten ook altijd wat tussen de twee campussen.’

Daarbovenop zijn er hogere inschrijvingsgelden voor niet-Europeanen. Die tarieven kunnen tot 6000 euro oplopen. ‘Door de hogere inschrijvingsgeld komen er natuurlijk minder inschrijvingen binnen van studenten buiten Europa.’

Powered by Labrador CMS