Navraag Tourist LeMC

“Ik hoop dat mensen een positieve boodschap uit mijn muziek halen”

05 oktober 2015
Interview
Vorige week verwelkomde Tourist LeMC de Leuvense student op het Ladeuzeplein. Meteen ook het eindpunt van een goedgevulde festivalzomer voor de Antwerpse hiphop- en kleinkunstartiest.

In het voorjaar bracht Johannes Faes – beter bekend als Tourist LeMC – zijn tweede album uit. En Route, zo heet zijn jongste muzikale baby. De jonge Belgische zanger vertelt over zijn muzikale tocht en de obstakels op de weg.

Waar begon jouw liefde voor muziek?

Tourist LeMC: «Ik ben altijd al bezig geweest met muziek, vooral dan met reggae en hiphop. Als kind droomde ik ervan artiest te worden.»

«Op mijn zestiende begon ik dan muziek te maken. Zoals bij elke beginneling was de start natuurlijk moeilijk. Eerlijk gezegd trokken mijn nummers op dat moment nog op niets.»

Je nieuwste plaat “En Route” wordt een “coming-of-age”-plaat genoemd. Kan jij je daarin vinden?

Tourist LeMC: «Ik ga daar volledig mee akkoord. Het is vijf jaar geleden dat ik mijn vorige plaat heb uitgebracht. In die tijd ben ik niet alleen ouder geworden, maar ben ik ook gegroeid als artiest én als mens. De lat ligt nu zowel muzikaal als professioneel een stuk hoger.»

“Ik creëer meestal flarden van teksten, overal en nergens.”

Tourist LeMC

Welke boodschap wil je met je muziek meegeven?

Tourist LeMC: «Ik hoop dat mensen uit mijn muziek een positieve boodschap halen. Iedereen heeft zijn eigen leven, iedereen heeft zijn eigen verhaal, maar toch hoop ik dat mijn muziek hun leven zal verrijken.»

Wat is jouw belangrijkste inspiratiebron?

Tourist LeMC: «Alles kan mij inspireren: boeken, films, muziek of andere dingen. Ook als ik een interessante persoonlijkheid ontmoet, kan dat mij aanzetten tot schrijven.»

«Meestal vertrek ik vanuit mijn eigen gemoedstoestand. Eender welke locatie waar ik even alleen kan zijn, dient dan ook als schrijfplaats. Ik creëer meestal flarden van teksten overal en nergens.»


Pukkelpop

Je stond deze zomer voor het eerst op Pukkelpop.

Tourist LeMC: «Dat optreden was voor mij één van de grote hoogtepunten van deze zomer. De weide was helemaal gevuld met jongeren, die uit volle borst meezongen. Die dag kreeg ik onverwacht ook een gouden plaat.»

“Alles kan mij inspireren.”

Tourist LeMC

Je droeg toen een lied op aan de vluchtelingen. Wil je met je muziek dan ook graag een politieke boodschap meegeven?

Tourist LeMC: «Ik ben niet politiek geëngageerd, maar ik wil me wel graag engageren op het niveau van het volk. Daarom breng ik tijdens mijn optredens wel vaker een maatschappelijk thema naar voren. Door de speciale sfeer die op een podium heerst, kan je zulke boodschappen gemakkelijker overbrengen.»

«Daarnaast geeft het een goed gevoel dat de samenleving - en zeker de studenten - met die onderwerpen bezig zijn. Ik denk dat iedereen wel geraakt wordt door het thema van de vluchtelingenstroom.»

Je bent afgestudeerd als maatschappelijk werker. Mis je het sociale werkveld?

Tourist LeMC: «Ik werk deeltijds nog steeds als hulpverlener. Ik ben altijd graag met mensen bezig en wil dat nog heel mijn leven blijven doen. Toch hoop ik dat mijn muziek nog blijft groeien en dat ik ooit voltijds als artiest aan de slag kan gaan.»

Je hebt een single opgenomen met Flip Kowlier. Daarnaast dragen ook Spiritual Wally en Bart Peeters hun steentje bij aan “En Route”. Met welke muzikanten wil je in de toekomst nog graag samenwerken?

Tourist LeMC: «Ik zou heel graag muziek maken met Franse rappers. Maar ook in België zijn er heel wat muzikanten waarmee ik graag op een podium zou staan. De opties zijn eindeloos.»

«Het liefste maak ik eigenlijk muziek vanuit mezelf. Als ik met iemand samenwerk, is dat toch altijd enorm verrijkend. Soms moet je toegevingen doen, maar de input die je dan van de andere krijgt, is een enorme meerwaarde aan je eigen werk. Het eindresultaat is vaak verfrissend en vernieuwend.»


“Samenwerken is toegeven, maar dat werkt altijd verrijkend.”

Tourist LeMC

Nederlands

Je zingt in het Nederlands. Heb je het gevoel dat dat je publiek verkleint?

Tourist LeMC: «Die keuze voor het Nederlands kan inderdaad beperkend zijn. Al vind ik dat dat niet altijd zo hoeft te zijn. We hebben alvast een goede festivalzomer in Nederland gehad, dus ik mag zeker niet klagen.»

Zou je het overwegen om ooit een Engels debuut te maken?

Tourist LeMC: «In de beginfase van mijn muzikale carrière heb ik geprobeerd om in het Frans te zingen, maar dat werd geen succes. Ik had vooral het gevoel dat ik mijn focus verloor, omdat ik niet zong in mijn moedertaal. Daardoor gingen authentieke uitdrukkingen verloren en dat werkte niet.»

Wat zou je nog graag bereiken in de toekomst?

Tourist LeMC: «Ik zou graag de status van gerespecteerde en blijvende artiest verkrijgen in België. Daarnaast wil ik niet alleen in Vlaanderen optreden, maar ook heel graag in Wallonië.»

«Helaas vindt mijn Nederlandstalige muziek daar moeilijker zijn weg tot bij de mensen. Voor Franstalige muziek lijkt dat aan onze kant van de taalgrens gemakkelijker. Maar wie weet zal het er ooit nog wel van komen.»