Nu is het aan jou: YOUtopia of de utopie op kleine schaal

Stad Leuven lanceert nieuw project rond participatie

05 februari 2017
Artikel
Auteur(s): Gilles Michiels
Na het prestigieuze Utopiafestival, dat tot januari liep, lanceert de stad Leuven nu YOUtopia. Vrijdag werd de aftrap van het project gegeven met Leuven Ontvlamt.

Op 17 januari eindigde het Leuvense stadsfestival Utopia, dat de 500ste verjaardag vierde van de eerste druk van het gelijknamige boek van Thomas More in Leuven. Het festival, dat vorig jaar in de zomer gelanceerd werd, bundelde tal van evenementen, met de Op Zoek naar Utopia-tentoonstelling in het M-Museum als grote blikvanger. Nu de Utopiaviering afgerond is, wil de stad het komende anderhalf jaar de utopische fakkel doorgeven aan alle Leuvenaars.

Vanaf vrijdag tot en met april 2018 gaat het stadsproject YOUtopia op zoek naar gedeelde dromen, gedachten, ideeën en plannen over het samenleven in Leuven. De focus van YOUtopia ligt volgens schepen van Cultuur Denise Vandevoort bewust op een lokaal niveau. Samenleven, benadrukte de schepen, begint van onderuit, bij de straat of de wijk. Na de kunst dus de participatie. De utopie van YOUtopia is er één van ontmoetingen, gesprekken en kleine initiatieven.

Vrijdag werd met Leuven Ontvlamt alvast de daad bij het woord gevoegd op 47 verschillende plaatsen in de stad. Onder de evenementen bevonden zich buurtontmoetingen maar ook een weggeefwinkel, een soepbedeling en concerten. Tijdens de presentatie van het project aan de Vaartkom werd bovendien het Vonkspel voorgesteld, een gezelschapsspel dat door Leuvenaars gratis aangevraagd kan worden om zelf na te denken en te dromen over de mogelijkheden in Leuven.

Het overkoepelende symbool van het project blijven volgens Vandevoort wel de YOUtops, de zes rode utopische wagens die al sinds september op verschillende plaatsen verspreid staan, zoals de Vaartkom en het Stadspark. De verrijdbare kunstinstallaties overspannen de publieke ruimte en staan op die manier voor verbinding tussen mensen, of zoals het volgens de organisatie heet: ‘een dak boven de kunst van het samenleven’. ‘Voor sommige Leuvenaars zijn de YOUtops mysterieus’, erkent Vandevoort, ‘maar dat geeft iedereen net de mogelijkheid om er een eigen invulling aan te geven.’

Meer info over YOUtopia vind je op www.youtopia.be.

Gerelateerde Artikels