artikel> Stad Leuven lanceert nieuw project rond participatie

Nu is het aan jou: YOUtopia of de utopie op kleine schaal

Na het prestigieuze Utopiafestival, dat tot januari liep, lanceert de stad Leuven nu YOUtopia. Vrijdag werd de aftrap van het project gegeven met Leuven Ontvlamt.

Gepubliceerd

Op 17 januarieindigde het Leuvense stadsfestival Utopia, dat de 500ste verjaardagvierde van de eerste druk van het gelijknamige boek van Thomas More in Leuven. Hetfestival, dat vorig jaar in de zomer gelanceerd werd, bundelde tal vanevenementen, met de Op Zoek naar Utopia-tentoonstellingin het M-Museum als grote blikvanger. Nude Utopiaviering afgerond is, wil de stad het komende anderhalf jaar de utopischefakkel doorgeven aan alle Leuvenaars.

Vanaf vrijdag toten met april 2018 gaat het stadsproject YOUtopia op zoek naar gedeelde dromen,gedachten, ideeën en plannen over het samenleven in Leuven. De focus van YOUtopialigt volgens schepen van Cultuur Denise Vandevoort bewust op een lokaal niveau. Samenleven, benadrukte de schepen, begint van onderuit, bij de straat of de wijk. Na de kunst dus de participatie. De utopie van YOUtopia is er één van ontmoetingen,gesprekken en kleine initiatieven.

Vrijdag werd metLeuven Ontvlamt alvast de daad bij het woord gevoegd op 47 verschillende plaatsenin de stad. Onder de evenementen bevonden zich buurtontmoetingen maar ook een weggeefwinkel,een soepbedeling en concerten. Tijdens de presentatie van het project aan deVaartkom werd bovendien het Vonkspel voorgesteld, een gezelschapsspel dat doorLeuvenaars gratis aangevraagd kan worden om zelf na te denken en te dromen over de mogelijkheden in Leuven.

Het overkoepelendesymbool van het project blijven volgens Vandevoort wel de YOUtops, de zes rodeutopische wagens die al sinds september op verschillende plaatsen verspreidstaan, zoals de Vaartkom en het Stadspark. De verrijdbare kunstinstallaties overspannende publieke ruimte en staan op die manier voor verbinding tussen mensen, ofzoals het volgens de organisatie heet: ‘een dak boven de kunst van hetsamenleven’. ‘Voor sommige Leuvenaars zijn de YOUtops mysterieus’, erkent Vandevoort,‘maar dat geeft iedereen net de mogelijkheid om er een eigen invulling aan tegeven.’

Meer info over YOUtopiavind je op www.youtopia.be.

Powered by Labrador CMS