Opnieuw hoogleraar KU Leuven benoemd door paus

'De brief is nog onderweg'

20 december 2021
Nieuws
Auteur(s): Linde Van den Eede
Opnieuw heeft Paus Franciscus een Leuvense hoogleraar aangesteld in het Vaticaan: hij benoemde medisch ethicus Chris Gastmans tot gewoon lid van de Pauselijke Academie voor het Leven.

Na vier jaar als corresponderend lid van de Pauselijke Academie voor het Leven, heeft Chris Gastmans, hoogleraar Medische Ethiek aan de KU Leuven, een benoeming ontvangen als gewoon lid ervan.

Daarmee is Gastmans niet de eerste of enige Leuvense professor die een benoeming binnen het Vaticaan krijgt. Eerder dit jaar werd ook oudtestamenticus Bénédicte Lemmelijn benoemd tot lid van de Pauselijke Bijbelcommissie.

Gastmans is hoofd van het interfacultair centrum voor Biomedische Ethiek en Recht en doet in die hoedanigheid onderzoek naar de ethische aspecten van zorg. Onlangs schreef hij nog een boek over thema's als zorg rond het levenseinde, voor ouderen, of het gebruik van technologie in de zorg. Thema's die ook in de Pauselijke Academie uitdrukkelijk aan bod komen.

'De paus is een aangename en zeer innemende persoonlijkheid'

Chris Gastmans, lid Pauselijke Academie

L’Osservatore (dagblad van het Vaticaan, red.) publiceerde Gastmans' aanstelling als lid van de Academie, maar zelf ontving hij het nieuws per e-mail aangezien 'de brief nog onderweg is', aldus Gastmans. In september ontmoette hij paus Franciscus ook. 'Een indrukwekkende ervaring. Het was een fijne ontmoeting: de paus is een aangename en zeer innemende persoonlijkheid.'

Voor het leven

Het Vaticaan kent meerdere academies waarin wetenschappers verschillende onderwerpen aansnijden. Johannes Paulus II richtte de Academie voor het Leven op in 1994 met als doel onderzoek naar thema's gerelateerd aan recht, biomedische ethiek en het menselijk leven te stimuleren. Jaarlijks vindt er ook een algemene vergadering plaats in Rome met een bijhorende conferentie. 

De onderzoeksonderwerpen zijn breder dan op het eerste zicht lijkt. 'Het zijn absoluut niet meer enkel de thema's rond het begin of einde van het leven: abortus en euthanasie', verklaart Gastmans. De Academie wil immers een positief verhaal brengen. 

'Het is absoluut niet zo dat Rome dicteert en Leuven gewoon de regeltjes moet volgen'

Chris Gastmans, lid Pauselijke Academie

Daarnaast heeft ze ook veel aandacht voor actuele thema's zoals kunstmatige intelligentie. Ook de impact van gezondheidszorg op het milieu, een van de stokpaardjes van de paus, krijgt aandacht. 

Onderzoek naar het leven 

Hedendaags biomedisch onderzoek en het magisterium (kerkelijk leergezag, red.) gaan niet altijd hand in hand. In 2020 bevestigde de Congregatie voor de Geloofsleer (verantwoordelijk voor de katholieke doctrine, red.) nogmaals het kerkelijke standpunt tégen euthanasie. Zulke standpunten durven al eens te botsen. 

De KU Leuven heeft echter altijd gehamerd op de 'vrijheid tot dwalen', zoals rector Pieter De Somer betoogde tijdens een toespraak naar aanleiding van het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1985.  Gastmans' benoeming werpt dan ook een interessant licht op de dialoog tussen Rome en Leuven. Zelf ziet hij geen tegenstelling tussen beide. 

Spanning is ook meer dan normaal volgens Gastmans: 'Wanneer je aan toponderzoek doet, sta je altijd in een spanningsrelatie omdat je grenzen verlegt. Belangrijk is wel een volwassen dialoog met wederzijds respect: het is absoluut niet zo dat Rome dicteert en Leuven gewoon de regeltjes moet volgen.'