artikel> Netwerktoegang wordt flink uitgebreid

Overal wifi in Leuven geen utopie

KU Leuven breidt haar wifinetwerk grondig uit. Het doel is om tegen eind 2017 alle drukbezochte plekken van wifi te voorzien.

Gepubliceerd

Momenteel omvat het wifinetwerk van de KU Leuven 1428 toegangspunten. Dat zijn er al heel wat, maar het kan altijd beter. Het doel van ICTS, de centrale informaticadienst van de KU Leuven, is om alle publieke plaatsen waar potentieel veel studenten komen, dekking te geven.

Tegen eind 2017 moeten alle auditoria uitgerust zijn met High-density wifi, zodat veel gebruikers tergelijkertijd van een degelijk signaal kunnen genieten. Ook zullen alle ontmoetingsplekken van Living Campus (een nieuw project om sommige campussen aangenamer te maken, lees meer op pagina 3 van deze Veto) uitgerust worden met internettoegang.

Rustige ruimtes

Tevens zullen meer openbare plekken wifitoegang krijgen. Nu kan je al surfen in de bibliotheken, leercentra, auditoria, Alma’s … In de toekomst krijgen ontmoetingsruimtes zoals Pangaea, het ontmoetingscentrum voor internationale studenten, ook een wifivoorziening.

Op campus Gasthuisberg wordt momenteel gebouwd aan een nieuw gebouw waar onder andere Alma gehuisvest zal worden. Daar komen enkele zithoekjes en rustige plaatsen die ook met internet uitgerust zullen worden.

Sinds vorig jaar werkt de KU Leuven samen met Telenet om gebruikers ook buiten de universiteit toegang tot internet te verschaffen. Zo is het mogelijk voor alle studenten van campussen Leuven, Kortrijk en Antwerpen om in te loggen op de 1,3 miljoen Telenet WiFree-netwerken doorheen heel Vlaanderen. Dat betekent dus dat alle studenten en personeelsleden in heel Vlaanderen over gratis wifi beschikken. Als wederdienst zenden alle routers van de universiteit een signaal uit waarvan de Telenetklanten kunnen profiteren.

De wifivoorzieningen zijn nog in volle groei. Zo stelt hoofd van Dienst Centrale ICTS Infrastructuur Herman Moons: 'Er komen nog elke dag accesspoints bij, er worden er elke dag nog geïnstalleerd. Momenteel ligt het aantal op 1428, wat wel heel dicht bij het stichtingsjaar van de universiteit ligt.'

Powered by Labrador CMS