Ruim de helft van de bevraagde studenten heeft ooit al eens drugs gebruikt

Studentenbevraging over drugsgebruik en -perceptie

08 mei 2017
Artikel
Auteur(s): Simon Thys
Dat blijkt uit een ondervraging van Veto bij 825 studenten die een maand lang online werd verspreid door Veto. Er werd gepeild naar de populairste soorten drugs en naar de frequentie van het gebruik.

Om precies te zijn geeft 55,3% van de ondervraagde studenten aan ooit al eens drugs te hebben gebruikt. 20% daarvan geeft aan wekelijks drugs te gebruiken, 22,9% maandelijks en 28,1% gebruikt jaarlijks drugs. De resterende 29% heeft het ooit eens geprobeerd.

Cannabis blijkt uit de bevraging de populairste drug waar 53% van de bevraagde studenten aangaf het op z’n minst eenmaal te hebben gebruikt. Maar ook andere drugs zijn in trek. Maar liefst 14% geeft aan minstens een keer xtc of MDMA te hebben gebruikt, 8% truffels of paddo’s, cocaïne of lachgas. In de marge vinden we ketamine (5%), speed (4%) en LSD (3%).

In 2013 voerde VAD - het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen - en Vlaamse instellingen van hoger onderwijs een statistisch onderzoek uit naar alcohol en druggebruik bij studenten. In vergelijking met het onderzoek, 'In hogere sferen?', ligt het ooit-gebruik van Vlaamse studenten voor cannabis iets lager, namelijk 4 op de 10. Wat betreft xtc, cocaïne en speed (amfetamines), ligt het ooit-gebruik ook lager. Voor xtc is dat 5,5%, voor cocaïne is dat 4% en voor amfetamines is dat 4,2%.

Waar winkelen

75% geeft aan dat ze aan de drugs raakte door een vriend, zonder te kopen. 31,2% koopt het bij een vriend en 16,9% heeft een vaste dealer zonder vriendschappelijke banden. Maar slechts 11,7% geeft meer dan 20 euro per maand uit aan drugs.


De grootste leeftijdsgroep van de studenten die de bevraging invulden zijn tussen de 20 en de 22 jaar oud (43,4%), de tweede grootste groep zijn de 22 tot 24-jarigen (33,4%). Van de groep studenten die ooit drugs gebruikten, was 39,3% tussen de 16 en 18 jaar oud toen ze voor het eerst drugs gebruikten. Slechts 12,3% was ouder dan 20 toen ze voor het eerst drugs testten.

55,4 procent van de bevraagden uitten zich positief tegenover de legalisering van softdrugs als cannabis

Legalisering?

Op de vraag hoe ze tegenover de legalisering van softdrugs als cannabis staan, uitte 55,4 procent zich positief. 22,2 procent reageerde negatief op de vraag en 21,2 procent sprak zich er niet over uit en respondeerde neutraal.

Bij de reacties maken velen de vergelijking met andere landen zoals de Verenigde Staten waar ze de argumenten aanhalen dat het goed is voor de staatskas, dat drugs gecontroleerd kunnen worden, zowel op gebruik als de THC-waarde in cannabis - de werkzame stof - die vaak gevaarlijk hoog ligt.

xtc of MDMA

MDMA is de naam van de werkzame stof in xtc. MDMA of MD komt voor in kristalvorm en wordt vaak ‘gedipt’, dit is een sleutel of een vinger in de MDMA stoppen zodat het blijft kleven en vervolgens zuig je erop. Xtc is MDMA in pilvorm.

Gebruikers voelen zich opgewekt, gelukzalig, verliefd. Ze praten dan veel, zijn open en hebben voornamelijk nood aan contact. MDMA of xtc wordt veelal gebruikt tijdens het uitgaan. De effecten duren 5 à 6 uur.

De risico’s zijn oververhitting, schade aan het gebit vanwege knarsende tanden en bij sommigen depressieve gevoelens of angstig zijn.

Cocaïne

Ook wel coke of sos genoemd is een oppeppende drug die wordt gewonnen uit de chemische behandeling van de bladeren van een cocastruik. Cocaïne komt voor in fijn kristalachtig wit poeder.

De effecten van cocaïne zorgen voor meer energie, zelfvertrouwen en euforie. Cocaïnegebruik kan leiden tot roekeloosheid en uitputting, doordat men geen vermoeidheid noch honger of dorst voelt. Op lange termijn kan cocaïne leiden tot angsten en waanvoorstellingen, agressie, rusteloosheid, en op lichamelijk vlak hartritmestoornissen en neusbloedingen.

Ketamine

Ketamine – of simpelweg ket – is een drug die meestal gesnoven wordt. Ketamine werd oorspronkelijk gebruikt in de dierengeneeskunde.

Het is een dissociatief tripmiddel in hoge dosering; de gebruiker kan dus een scheiding tussen lichaam en geest ervaren. In lichte doseringen is het opwekkend.

Tot de risico’s behoren ongelukken omdat je verdoofd bent, bewusteloosheid, angst en desoriëntatie.

Truffels of paddo’s

Paddo’s zijn paddenstoelen met een psychedelische werking, truffels zijn dan weer truffels met een psychedelische werking. De actieve stoffen zijn psilocybine en psilocine. Truffels worden in Nederland in smartshops verkocht.

De positieve effecten zijn de versterking van zintuigen en gevoelens, opgewektheid, het vervormen van voorwerpen en hallucineren. De negatieve effecten zijn misselijkheid of je kan een bad trip hebben – wat angstige of vervelende gevoelens zijn omdat de trip bijvoorbeeld harder was dan verwacht.

Speed

Speed is de naam voor amfetamine. Het is een poeder dat gesnoven of ingeslikt wordt.

Speed zorgt voor energieke gevoelens, zelfverzekerdheid. Je wordt er vrolijk en alert van. Maar speed zorgt ook voor hoofdpijn, agressie, duizeligheid, hartkloppingen…

Lachgas

Lachgas oftwel distikstofmonoxide voor de dokters, wordt soms gebruikt als verdoving voor operaties. Al is er een essentieel verschil en dat is dat het voor de geneeskunde wordt gemengd met zuurstof.

Voor het gebruik wordt een lachgaspatroon in een ballon afgelaten en de inhoud van die ballon wordt dan in- en uitgeademd.

Je voelt je opgewekt, vrolijk, warm en geluid kan anders klinken. Naast de plezierige effecten kan je ook misselijk, duizelig en onrustig of angstig worden.

LSD

LSD is een zeer sterk psychedelisch middel. Het wordt meestal verkocht in de vorm van een zegel waar LSD is opgedruppeld. Die zegel wordt dan in de mond gelegd. LSD komt ook voor in kleine tabletjes van enkele millimeters.

De gewenste effecten zijn een euforisch gevoel, veel gedachtes en gevoelens ervaren waarvan je je normaal niet bewust bent en de zintuigen worden anders en kunnen overlopen in elkaar. De niet-gewenste effecten zijn paniek, angst, psychoses, het verlies van het gevoel van je persoonlijkheid en het versterken van negatieve gevoelens.