Scheur in pleisterwerk ontsnapt aan controles

plafond fakbar letteren dondert naar beneden

19 december 2014
Artikel
Vallend pleisterwerk veroorzaakte vijf lichtgewonden. Oorzaak? Die blijft voorlopig onbekend, al waarschuwde de fakbar onlangs de universiteit voor de slechte staat van het plafond.

Hoofdbeheerder Michiel Van De Weerd heeft er nog steeds het raden naar waarom zijn plafond gisteravond naar beneden donderde. “Er is geen sprake van een lek.” Vijf jaar geleden werd het plafond vervangen. “Misschien is het toen slecht geïnstalleerd, of is er nu al sprake van slijtage?”

Wel is duidelijk dat het plafond al lang scheurde. Die scheur was de afgelopen weken gegroeid, zo getuigen vaste klanten. Van De Weerd signaleerde het probleem dan ook aan de technische dienst van de KU Leuven. Fakbar Letteren huurt immers het gebouw van de universiteit, die instaat voor het onderhoud. “In het midden van het semester is iemand van de technische dienst komen kijken. Toen heb ik gevraagd of het plafond in orde was, maar alles was goed,” vertelt Van De Weerd. Studenteninspecteur Nick Van den Bussche van de Leuvense politie bevestigt dat het gebouw zeer recent door de technische dienst was gecontroleerd.

Vijf jaar geleden werd het plafond vervangen.


Vicerector Studentenbeleid Rik Gosselink is nog niet op de hoogte wanneer we hem contacteren. “Als goede verhuurder zorgen wij ervoor dat het gebouw in orde is. De huurder moet ook zijn verantwoordelijkheid nemen en problemen melden. Ik neem aan dat alles hier correct is gebeurd. Een stuk plafond kan altijd naar beneden komen. Zonder dat je dat vooraf kan voorzien.”

laaste brandcontrole in 2005

Ook de Leuvense brandweer staat in voor de veiligheid en stabiliteit van de fakbars. De laatste controle van Fakbar Letteren gebeurde negen jaar geleden, meldt de brandweer aan deze krant. Ruim voor de plaatsing van het nieuwe plafond dus.

In oktober vroeg het nieuwe bestuur van Fakbar Letteren voor het eerst een nieuwe controle aan. “Dat leek ons verstandig,” legt Van De Weerd uit. “Het is immers een oud gebouw en wij doen onze uiterste best, maar kunnen het niet helemaal restaureren. We hebben de brandweer toen niet gezien.” Het is onduidelijk of een nieuwe brandweercontrole de problemen met het plafond had ontdekt.

Eerste reactie politie: "oh shit!"

Voor de klanten van Fakbar Letteren was het donderdagavond alvast even schrikken. Plots ging het zaallicht aan en de muziek uit. Bestofte en bebloede studenten baanden zich een weg door de mensenmassa. In een hoek van het café was een deel van het plafond naar beneden gedonderd.

Al gauw trokken de hulpdiensten en masse naar de Blijde Inkomststraat. “Wij kregen bericht dat het plafond in Fakbar Letteren was ingestort,” vertelt studenteninspecteur Nick Vanden Bussche van de Leuvense politie. “Onze reactie? Oh shit!


“Ik heb daar heel goede stewards en tappers gezien die hun verantwoordelijkheid namen"

Nick Vanden Bussche, studenteninspecteur

Gelukkig viel de menselijke en materiële schade mee. “Er is maar iets meer dan een vierkante meter pleisterwerk gevallen,” stelt Vanden Bussche gerust. “Afhankelijk van wat je gewond noemt, waren er vijf tot drie gewonden. Twee hadden een schram, drie anderen een serieuze buil en wat snijwonden. Zij zijn overgebracht naar het Heilig Hartziekenhuis en naar Gasthuisberg.” In de loop van de nacht hebben ze allemaal het ziekenhuis verlaten.

Voor de medewerkers van Fakbar Letteren heeft Vanden Bussche alleen maar lof. “Ik heb daar heel goede stewards en tappers gezien die hun verantwoordelijkheid namen en spontaan tot evacuatie overgingen. Op geen enkel moment was er paniek.”

De feestgangers moesten noodgedwongen andere oorden opzoeken. “De brandweer heeft de stabiliteit van het gebouw en het pleisterwerk gecontroleerd. Dat doen we op een simpele manier. Iemand gaat naar de eerste verdieping en springt daar wat,” legt Vanden Bussche uit. “Toen er in de fakbar nog meer pleisterwerk viel, besloten de verantwoordelijken onmiddellijk de zaak te sluiten.”

De schade aan het plafond moet tegen het tweede semester hersteld zijn, hoopt hoofdbeheerder Van De Weerd. “De technische dienst vervangt het plafond na nieuwjaar. Dan gaan we zeker de brandweer contacteren voor een nieuwe controle.”