nieuws> Bart Raymaekers wordt rectoraal adviseur kunst, cultuur en erfgoed

Sels neemt opnieuw Personeelsbeleid op

De extra bevoegdheden van de rectorploeg zijn bekend. Sels behoudt Personeelsbeleid, maar neemt ook KU Leuven 2025 op. Reine Meylaerts belandt zonder extra bevoegdheid.

Gepubliceerd

De extra bevoegdheden

  • Luc Sels, rector. Ook bevoegd voor Inclusief Personeelsbeleid en KU Leuven 2025.
  • Tine Baelmans, vicerector Onderwijsbeleid. Geen extra bevoegdheden.
  • Hilde Feys, vicerector Studenten- en Diversiteitsbeleid. Ook bevoegd voor Sport, Gezondheid en Welzijn.
  • Peter Lievens, vicerector Internationaal Beleid en Interculturaliteit. Ook bevoegd voor Alumnibeleid.
  • Jan D'hooge, vicerector Onderzoeksbeleid. Ook bevoegd voor KU Leuven Bibliotheken.
  • Reine Meylaerts, vicerector groep Humane Wetenschappen. Geen extra bevoegdheden.
  • Gerard Govers, vicerector groep Wetenschappen & Technologie. Ook bevoegd voor Duurzaamheidsbeleid.
  • Chris Van Geet, vicerector groep Biomedische Wetenschappen. Ook bevoegd voor Global Development (universitaire ontwikkelingssamenwerking, red.).
  • Piet Desmet, vicerector Kulak. Ook bevoegd voor Educatieve Technologie.

In een personeelsmail op donderdag maakt de universiteit de extra bevoegdheden van de nieuwe rectorale ploeg bekend. Sels, die in mei nog zei dat hij twijfelde tussen Campussen en Personeelsbeleid, behoudt Personeelsbeleid. Hij neemt daar ook KU Leuven 2025 bij, de organisatie van de 600ste verjaardag van de universiteit.

Het eeuwfeest lag vorige termijn nog bij Bart Raymaekers, die naast vicerector Humane Wetenschappen ook bevoegd voor Erfgoed was. Raymaekers zit niet meer in de rectorploeg omdat hij deze termijn op emeritaat gaat. Zijn extra bevoegdheid voor het eeuwfeest schuift niet mee door naar opvolger Reine Meylaerts, maar belandt deels bij Sels en blijft voor de rest opnieuw bij Raymaekers zelf. Hij wordt daarvoor rectoraal adviseur.

Zonder extra bevoegdheid

Gevraagd naar de redenering achter die beslissing, vertelt Sels aan Veto dat hij vorige termijn sowieso bij elke beslissing over KU Leuven 2025 betrokken was. 'Omwille van het grote belang van transversale coördinatie en de link met fondsenwerving komt dit nu best bij mij terecht, nu Bart Raymaekers niet langer vicerector is', aldus Sels.

'Onderwijsbeleid verdraagt moeilijk andere bevoegdheden'

Luc Sels, rector KU Leuven

Het resultaat is dat Meylaerts met lege handen achterblijft. De voormalige vicerector Onderzoeksbeleid had in de vorige termijn nog Bibliotheken als extra bevoegdheid, maar dat schuift mee door naar opvolger Jan D'hooge.

Tine Baelmans, vicerector Onderwijsbeleid, heeft ook geen extra bevoegdheid. Dat was vorige termijn evenmin het geval, al was er in het prille begin nog een mogelijkheid voor haar om valorisatiegericht onderzoek op te nemen, zo vertelt Sels. 'Maar Onderwijsbeleid is een dermate groot domein dat het moeilijk andere bevoegdheden verdraagt.'

'Altijd veel'

Sels behoudt Personeelsbeleid naast KU Leuven 2025. Is dat niet te veel gecombineerd met het rectorschap? 'Het is sowieso altijd veel als rector', lacht Sels.

Peter Lievens wordt nu officieel vicerector Internationaal Beleid en Interculturaliteit

In de campagne is er veel te doen geweest rond Personeelsbeleid na Jan Tytgats voorstel om een nieuwe post van vicerector Personeelsbeleid te creëren. Dat voorstel was lastig omdat er een maximum aantal vicerectoren is.

Bovendien zegt Sels dat de bevoegdheid overdragen een verlies aan ervaring en opgebouwde kennis zou zijn omdat hij er nu vier jaar mee bezig is geweest. Sels gaf zelf ook HR-vakken als professor.

'Een groot deel van het personeelsbeleid zit sowieso bij de algemeen beheerder, voor het administratief en technisch personeel', vertelt Sels. 'Ik ben er vooral ten aanzien van de academische staf. En of je dat nu opneemt of niet, je bent altijd de finale verantwoordelijke als rector, bijvoorbeeld als voorzitter van de Bijzondere Academische Raad (die beslist over benoemingen, red.).'

Interculturaliteit

Laatste grote opvallendheid: Peter Lievens, die vorige termijn vicerector Internationaal Beleid was, wordt nu officieel vicerector Internationaal Beleid en Interculturaliteit. 'Daar lag een heel sterke klemtoon op in het programma: een betere integratie en inclusie van internationale studenten', vertelt Sels. 'Dat ligt goed bij Peter.'

De volledige thematiek van de inclusie van internationale studenten komt bij Lievens en Hilde Feys (Studenten- en Diversiteitsbeleid) samen. Dat is ongeveer hetzelfde als voor Educatieve technologie: die extra bevoegdheid van Kulak-vicerector Piet Desmet overlapt met Baelmans' Onderwijsbeleid. Sels noemde dat eerder een 'dakpansgewijze structuur'.

Zowel Piet Desmet, Peter Lievens, Gerard Govers (Wetenschappen en Technologie) als Chris Van Geet (Biomedische Wetenschappen) behouden hun extra bevoegdheid uit de vorige termijn.

Powered by Labrador CMS