artikel> Circuskunsten bloeien in Vlaanderen

Stad Leuven investeert 20.000 euro in circuskunsten

Circus wordt steeds populairder in Vlaanderen, en zeker in Leuven. De stad investeert daarom 20.000 euro extra in de sport bij uitstek voor creatievelingen.

Gepubliceerd

Schepen Vandevoort investeert 500.000 euro in cultuur. Het artikel vindt u hier.

Vorige week maakte schepen voor cultuur Denise Vandevoort (sp.a) bekend jaarlijks 500.000 euro extra vrij te maken voor cultuur. Meteen gaf Vandevoort aan dat er ook extra ingezet zal worden op Leuven circusstad. “Voor dit jaar willen we 20.000 euro uitgeven om voorstellingen te creëren en volgend jaar willen we heel het programma rond Leuven circusstad verder uitwerken,” licht ze toe.

Die Leuvense investeringen kaderen in een bredere trend in het cultuurlandschap. In 2008 voerde de Vlaamse overheid namelijk het zogenaamde Circusdecreet in, dat als doel heeft de circuskunsten in Vlaanderen te stimuleren. Dankzij het decreet bestaat er nu een apart subsidiekanaal voor de circuswereld. De overheid wilde zo de Vlaamse circuskunsten weer op de kaart zetten.

Het decreet lijkt in elk geval zijn doel te hebben bereikt. “De groei van circus in Leuven was al langer aan de gang, maar het decreet heeft het zeker een sterke boost gegeven. Vooral bij de vrijetijdsorganisaties wordt het niveau opgeschroefd," stelt Vandevoort vast.

Circusfestival

Leuven is een circusstad. Het is niet enkel de bakermat van Cirkus in Beweging, de grootste circusschool van Europa, maar circus is ook verweven in het stedelijke en culturele weefsel. Vandevoort vertelt: “Wij promoten veel Leuvense circusinitiatieven, maar programmeren daarnaast ook regelmatig groepen uit het buitenland.”

“Verder willen we inzetten op circuseducatie en proberen we jaarlijks een groot circusfestival te organiseren waarop we Vlaamse en internationale circusmensen uitnodigen,” aldus Vandevoort.

“Wij krijgen zelf geen directe financiële steun via het circusdecreet,” vertelt Annelies Claessens, zakelijk coördinator van Cirkus in Beweging. “Wij vallen onder het Circuscentrum (Het Vlaams centrum voor circuskunsten, red.). Zij krijgen geld van het decreet en ondersteunen mee de ateliers. Wij worden gesubsidieerd door de Vlaamse afdeling Jeugd. Al is dat in totaal maar 20 procent van ons budget.”

Creatieve sport

Het oudste en grootste circusatelier in België bestaat ondertussen 23 jaar. Ongeveer 1.200 leden volgen er wekelijks circusles. Dat circus zo populair is, komt volgens Claessens doordat het zo veelzijdig is. “Het biedt beweging en is dus een sport, maar tegelijk komt er veel creativiteit bij kijken. Dat gebeurt bovendien zonder de competitiviteit die bij veel andere sporten komt kijken. Wij leggen de nadruk op de verschillende individuele talenten van de deelnemers.”

Cirkus in Beweging heeft in elk geval grote verwachtingen over de toekomstige investeringen in circus.“Wij hebben een dossier ingediend voor Vlaanderen voor een festival in 2017. Als dat dossier goedgekeurd wordt, krijgen we geld van Vlaanderen en zal Leuven daar zelf ongetwijfeld ook in investeren.”

Ook over hun gebouw hebben ze grote verwachtingen: “De stad is van plan serieus te investeren in een uitbreiding en renovatie,” weet Claessens.

Powered by Labrador CMS