artikel> Studentennieuws uit Leuven

Student Kort

Student Kort bundelt nieuws uit de studentenwereld.

Gepubliceerd

Bloedserieusweek

Van 14 tot 17 maart vindt opnieuw de Bloedserieusweek plaats in Leuven. Gedurende deze week kan iedereen die zich geroepen voelt, bloed gaan doneren in de Universiteitshallen, het Gymnasium of op Gasthuisberg. Om de bloeddonoren te bedanken, organiseert Bloedserieus ook deze keer enkele evenementen waar je als bloeddonor aan kan deelnemen, waaronder een cantus, een filmavond, een comedyshow en een initiatie volksdansen.

Jo Verté, voorzitter van Bloedserieus Leuven verwacht ook dit semester om en bij de 4000 donoren. Aan mensen met "schrik van de prik" geeft ze de boodschap om hun angst toch te overwinnen: “Neem een vriend of vriendin mee om elkaar te motiveren, hou je bezig op je smartphone voor wat afleiding. Dan voel je er eigenlijk weinig van.” Daarnaast wijst ze op het grote belang van bloeddonaties: “Je kan er echt mensenlevens mee redden en het neemt slechts een uurtje van je tijd in beslag.”

Studentenkringen leerkrachten fuseren

Educata en Didactica, de twee studentenkringen van de lerarenopleiding van de UC Leuven-Limburg, gaan binnenkort fuseren. Educata was oorspronkelijk de kring voor aspirant-leraars aan Groep T, Didactica voor die aan de voormalige KH Leuven.

“Het was voor de UCLL niet langer praktisch om met twee kringen die werkzaam waren binnen dezelfde opleiding, samen te werken”, zegt Yorben de Maeyer, preses van Didactica.

Momenteel werken beide kringen samen om te zorgen voor een eerlijke en evenredige vertegenwoordiging in de toekomstige kring. Ook wie de nieuwe preses zal worden, is nog niet bekend.

De nieuwe naam vormt een ander struikelblok. Edudactica, een samentrekking van de huidige namen, en één van de voorstellen, is reeds van tafel geveegd. De zoektocht naar een nieuwe naam duurt nog voort. “De naam staat nog niet vast. Volgende maand zullen vergaderingen daarover uitsluitsel moeten geven,” zo verhaalt de preses van Educata, Karen Boon.

Beide kringen vinden het jammer dat ze, ten gevolge van de fusie, hun kringgeschiedenis moeten loslaten. Ondertussen staan ze positief tegenover de samenwerking en zien ze die als noodzakelijk voor de werking binnen de opleiding.

Innovatieve geluidsinstallatie in Albatros

Albatros, de fuifzaal van studentenkoepel LOKO, heeft geïnvesteerd in een nieuwe geluidsinstallatie die de fuifervaring een boost moet geven.

De laatste maanden kwamen er namelijk meer en meer klachten betreffende de muziek. Volgens veel feestgangers was die in sommige delen van de zaal te zacht, terwijl er regelmatig klachten binnen kwamen van geluidsoverlast door buurtbewoners. Voorzitter Thomas Ganne wijdt dat probleem aan het feit dat de boxen te hoog hingen. “Het geluid kon de massa niet bereiken en zorgde voor opmerkingen dat de muziek te zacht stond terwijl de geluidslimieten wel werden bereikt.”

Om het geluid te verbeteren, investeerde Albatros in acht nieuwe kleine boxen en werden de oude boxen op een strategische plaats gehangen. De grote innovatie bestaat hierbij uit de installatie van de subwoofers aan het plafond: “Die aanpak is relatief nieuw op het gebied van audiodistributie en zorgt voor een goede geluidsbeleving”, aldus Ganne.

Powered by Labrador CMS