Studenten werken steeds meer tijdens het academiejaar

"We raden eerstejaars af te veel engagement op te nemen"

07 maart 2016
Artikel
Auteur(s): Margot De Boeck
Steeds meer studenten doen een studentenjob tijdens het academiejaar. Bij de KU Leuven is er geen zicht op wat de effecten zijn op hun studieresultaten.

Sinds 2013 is het mogelijk om 50 dagen tijdens een jaar te werken als student in plaats van 23 dagen in de zomervakantie en 23 dagen tijdens het academiejaar. Dat zorgde voor een forse toename van studenten die werken tijdens het academiejaar. Een studie van het uitzendbureau Randstad geeft aan dat het aantal studenten dat werkt tijdens het academiejaar is gestegen naar 63 procent van alle studenten, waar het aantal nog op 45 procent lag in 2010.

Er ligt al een aantal jaar een voorstel op tafel om studentenarbeid nog verder te flexibiliseren van 50 dagen naar 400 uur. Dat zou er op 1 januari 2017 komen, al zijn er nog heel wat issues vooraleer het zo ver is.

“Bij studenten is er zeker de vraag, aangezien ze vaak minder uren op een dag doen en zo dus meer zouden kunnen werken,” vertelt Paul Verschueren, directeur Research en Economic Affairs bij Federgon, Federatie van HR-dienstverleners. “Maar de uitzendsector is niet zo overtuigd. Dit brengt een zwaardere administratieve last met zich mee. Als je op een dag 8 uur werkt, moet je één contract opstellen. Als je 4 dagen 2 uur werkt, moet je daarentegen 4 contracten opstellen.”

"Je doet vaardigheden op voor je latere carrière"

Paul Verschueren, directeur Federgon

Brigitta De Baets, coördinator bij de jobdienst van de KU Leuven, wijst bovendien op de grote kost om deze maatregel door te voeren: “De administratieve werklast voor de werkgever wordt veel groter, die nu uren en geen dagen zal moeten bijhouden, wat intensiever is. Dat blijkt uit een begroting die de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid in 2014 heeft opgesteld.”

Multicampusjobdienst

Jaarlijks zijn 400.000 studenten of scholieren aan de slag. Bijna 9000 van hen zoekt een job via de jobdienst van de KU Leuven. “Wij zoeken bijna 3000 studenten. Toch is er min of meer een evenwicht tussen ons aanbod en de vraag, want zoekende studenten zoeken niet alleen via ons.”

De internationale studenten blijken wel uit de boot te vallen: “Slechts 20 procent van ons aanbod is toegankelijk voor anderstalige studenten. Zij zijn net vragende partij om hun studiebudget aan te vullen.”

De verschillende campussen van de KU Leuven werken met verschillende jobdiensten, al zijn er volgens De Baets nog geen plannen om deze diensten samen te voegen tot één multicampusjobdienst.

“Het aanbod van hun jobdatabank, de Jos-databank die open staat voor bijna alle Vlaamse studenten, is bijna even groot als dat van ons. Als we dat zouden openstellen, blijft het aanbod bijna gelijk voor een veel grotere groep studenten. Uitbreiden naar andere campussen zou dus vooral uitdraaien in het nadeel van de Leuvense student.”

Zelf betalen

Volgens de studie van Randstad spendeert 10 procent van de studenten gemiddeld 29 procent van zijn zelf verdiende geld aan zijn studie. De Baets geeft aan dat er bij de KU Leuven geen zicht is in hoeverre studenten zelf moeten werken om hun studie te financieren.

"Slechts 20 procent van onze jobs zijn geschikt voor internationale studenten"

Brigitta De Baets, coördinator jobdienst KU Leuven

“Er wordt in de studie dan gezegd dat het “maar” tien procent is, maar als je kijkt naar het geheel van hoger onderwijs studenten is dat een grote groep. Het is niet duidelijk in welke mate zij precies hun studie financieren.”

Bovendien is er ook geen zicht op het effect van studentenjobs doorheen het jaar op het studieresultaat. “Daarom raden wij eerstejaarsstudenten ook af om te veel engagement in hun job op te nemen. Als beginnende student weet je nog niet waar de grenzen liggen,” vindt De Baets.

Daar gaat Verschueren tegen in: “Je moet ervan uitgaan dat iemand van 18 de juiste keuze kan maken om wel of niet te werken. Bij een studentenjob doe je vaardigheden op die een meerwaarde zijn voor je latere carrière.“

Tips

De zoektocht naar een studentenjob voor de zomermaanden breekt stilaan uit. Debaets tipt studenten: “Je moet nu beginnen zoeken en geen rekening houden met studieresultaten. Het is veel moeilijker om in juli nog een job te vinden. Omgekeerd is het voor werkgevers wel makkelijker een vervanger te vinden voor studenten die afhaken met een zware tweede zit.”

Volgens Verschueren is mikken op september ook een recept voor succes: “Voor ons is studenten vinden voor september vaak moeilijker omdat velen het begin van het academiejaar niet willen missen.”