artikel> De Wereld Rond op zoek naar studentennieuws

Studentennieuws uit Canada, Rusland en Turkije

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit Canada, Rusland en Turkije.

Gepubliceerd

Canada - Montreal aan de top

De afgelopen vijf jaren werd Parijs telkens verkozen tot beste studentenstad door QS Best Student Cities, een invloedrijke ranglijst die traditioneel in februari verschijnt. Dit jaar gaat Montreal echter met de bloemen lopen.

De Europese metropolen Parijs en Londen vervolledigen het podium. Met Berlijn en München staan er verder nog twee Duitse steden in de top tien.

In de top 100 verschijnt één Belgische stad: Brussel

In 2016 bekleedde Montreal, dat drie universiteiten herbergt, nog de zevende plaats. QS prijst het multiculturele en inclusieve aspect van de stad, net als haar cafécultuur, uitgaansleven en aura van creativiteit. Samen met een economische heropleving moet dit het succes verklaren.

Het is volgens QS ook geen toeval dat Montreal steevast hoge noteringen haalt in lijstjes met de beste steden om in te leven.

In de top 100 verschijnt verder één Belgische stad: Brussel. Europa's hoofdstad scoort goede punten met haar betaalbaarheid, maar ook met haar internationale uitstraling, diversiteit, eetcultuur en vriendelijkheid.

Rusland - Meer ruimte voor buitenlandse studenten

De Russische regering is van plan om het aantal plaatsen voor buitenlandse studenten aan haar universiteiten te verhogen tot 200.000. Onderwijsminister Lyudmila Ogorodova wist die plannen te bevestigen.

Het gaat om een opmerkelijke stijging van dertig procent. Ongeveer tien procent van die potentiële, internationale studenten zullen bovendien kunnen rekenen op Russische overheidssteun. Geneeskunde en biotechnologie weten als richtingen verder het meeste buitenlanders aan te trekken.

De afgelopen jaren is er een sterke toegenomen interesse uit Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië. Voorheen waren het voornamelijk studenten uit voormalige Sovjetstaten die op Russisch avontuur gingen. Een geplande vereenvoudiging van de visa-aanvraag moet nog meer studenten wereldwijd aantrekken.

Rusland hoopt met deze plannen 'pro-Russische nationale elites' te vormen

Rusland wil met deze plannen 'pro-Russische nationale elites vormen.' Op die manier hoopt de regering tevens de interesse voor Rusland in andere landen aan te wakkeren.

Lees meer.

Turkije - Politie reageert met geweld op studentenprotesten

Op 10 februari sprongen studenten in Ankara in de bres voor de academische vrijheid. Op de campus van de Ankara University protesteerden zij tegen de meest recente en zoveelste ontslagronde van academici, zo bericht het persagentschap Reuters.

De recentste ontslagronde trof een driehonderdtal academici waarvan er 71 verbonden waren aan de universiteit in de hoofdstad. Toen de protesterende studenten probeerden om de geblokkeerde campusingang te bereiken, reageerde de politie met traangas en rubberen kogels. Twaalf studenten werden bovendien opgepakt.

De politie reageerde met traangas en rubberen kogels op de protesterende studenten

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 volgen de arrestaties van journalisten, academici, intellectuelen en politici in Turkije elkaar in snel tempo op. Volgens de Turkse autoriteiten gaat het steeds om aanhangers van de Gülenbeweging die achter de mislukte coup zou zitten. Westerse media uiten al langer hun bezorgdheid over deze ontwikkelingen (Veto 4302).

Powered by Labrador CMS