artikel> De Wereld Rond op zoek naar studentennieuws

Studentennieuws uit het Verenigd Koninkrijk, Iran en Ethiopië

De Wereld Rond brengt deze week studentennieuws uit het Verenigd Koninkrijk, Iran en Ethiopië.

Gepubliceerd

Studenten protesteren tegen de overheid - Iran

Op 6 december - de dag voor Student Day in Iran - trokken studenten over heel Iran de straten op om te protesteren tegen het regime, dat meldt The National Council of Resistance of Iran (NCRI). Ze scandeerden slogans als: ‘Politieke gevangenen moeten bevrijd worden’ en ‘Studenten sterven, maar aanvaarden geen vernedering.’ Naast de motieven die gericht zijn tegen het regime, demonstreerden de studenten ook tegen de problemen in het onderwijs. Eerder in oktober aan de Khajeh Nasir University in Teheran gingen studenten in hongerstaking om te protesteren tegen de hoge inschrijvingskosten, maar ook voor het verbeteren van de huidige omstandigheden voor studenten, zoals de slechte staat van hun kamers.

Daarnaast is er ook nog de problematiek die Baha’i studenten uitsluit aan universiteiten. In augustus 2016 kregen 129 Baha’i studenten tehoren dat hun universitaire documenten ‘incompleet’ waren, al konden ze zichregisteren en dus starten aan het nieuwe jaar. In december kregen ze dan tehoren dat hun lessenpakket geschrapt was. De Iraanse overheid kent geen vrijheidvan geloof voor Baha’is en discrimineert hen. Het Baha’i geloof is eenmonotheïstische religie die zich focust op de spirituele eenheid van demensheid.

Studenten willen minder dode blankemannen - Verenigd Koninkrijk

Studenten aan de Londense School of Oriental and AfricanStudies (SOAS) willen minder westerse filosofen en pleiten voor eendekolonisering van de universiteit. ‘We geloven dat SOAS het voortouw moetnemen bij zulke vraagstukken gezien haar unieke geschiedenis op het Britsekolonialisme’, staat er in de Educational Priorities voor 2017 van de universiteit.

Als er nog westerse filosofen aan bod komentijdens de lessen, dan zullen ze voornamelijk betrekking hebben tot dekoloniale context. DeborahGabriel van de Black British Academics stelt dat de huidige leerstof te‘eurocentrisch’ is.

Lees verder:

http://www.volkskrant.nl/buitenland/londense-studenten-minder-westerse-filosofen-graag~a4445891/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

http://www.aljazeera.com/news/2017/01/uk-students-...

http://www.weeklystandard.com/students-want-already-diverse-curricula-de-colonized-at-university-of-london/article/2006205

Ethiopische professor gearresteerd - Ethiopië

Op 1 december keerde de Ethiopische professor en politicus Merera Gudina terug uit Brussel waar hij in het Europees parlement sprak over de huidige situatie en schendingen van mensenrechten in Ethiopië. Bij zijn terugkomst werd hij opgepakt omdat hij Ethiopiës regels van de noodtoestand zou overschreden hebben door contact te hebben met ‘terreur’- en ‘anti-vrede’-groepen, volgens de staatsmedia.

Merera is de voorzitter van de belangrijkeoppositiepartij Oromo Federalist Congress (OFC). Hij heeft de arrestaties vanhonderden mensen van de Oromo en Amhara, etnische groepen die de leiding namenbij de protesten tegen de overheid, veroordeeld. De mensen uit de Oromo en Amhara regioklagen de politieke en economische marginalisatie van Ethiopië aan.

Lees hier meer over de situatie in Ethiopië in een interview met Peter Verlinden.

Lees verder:

https://www.scholarsatrisk.org/2016/12/ethiopian-scholar-arrested-following-human-rights-meeting/

http://www.bbc.com/news/world-africa-38169256

http://www.ethiopianembassy.be/en/2016/12/20/clarifications-about-the-arrest-of-dr-merera-gudina/

Powered by Labrador CMS