nieuws> Start 'Studio STUK'

STUK verhuist tijdelijk naar studio Manhattan

Vanaf deze week palmt kunstencentrum STUK zeven weken lang de Manhattan in. Met 'Studio STUK' lanceren ze een najaarsprogramma boordevol muziek, dans, videokunst en festivalavonden.

Gepubliceerd

De feestelijke aftrap van 'Studio STUK' wordt donderdag 29 september gegeven met de openingsavond Tien Om Te Zien. Voor €10 krijg je maar liefst tien verschillende performances voorgeschoteld.

De volledige programmatie van 'Studio STUK' vind je hier.

Aangezien de verbouwing van het STUK-gebouw in de Naamsestraat nog volop aan de gang is, installeert het kunstencentrum zich dit najaar op een andere locatie. Tussen maandag 26 september en zaterdag 12 november brengen ze een omvangrijk programma naar studio Manhattan.

De Manhattan, gelegen aan de Vaartkom, was in de jaren 80 een populaire discotheek waar heel wat grote namen kwamen optreden. Later werd de locatie omgetoverd in een opnamestudio voor onder andere Tien Om Te Zien en – tot op de dag van vandaag – Thuis. Nu wordt het de tijdelijke thuis van STUK.

Mini-STUK

Met hun najaarsprogramma, waarin voornamelijk veel aandacht gaat naar jonge makers, het nachtleven en de underground scene, doet STUK de clubcultuur van Manhattan heropleven. De studio wordt voorzien van een ruimte voor video-installaties, een concertzaaltje en een plek voor voorstellingen en andere zittende happenings.

Kortom, de ruimte wordt omgetoverd tot een mini-STUK, inclusief een (Studio) STUKcafé. In tegenstelling tot het vertrouwde STUKcafé op de Naamsestraat is dat in de Manhattan niet doorlopend open, maar je kan er wel terecht wanneer er andere activiteiten geprogrammeerd staan.

'Het is een ongelofelijk fijn gebouw om te ontdekken'

Karen Verschooren, programmator beeldende kunst

In vergelijking met hun eigen gebouw is studio Manhattan wel een stuk minder centraal gelegen. 'Dat is enerzijds een achilleshiel, maar het maakt de locatie anderzijds ook uniek', klinkt het bij Gilles Helsen, programmator geluid.

'Studenten weten dat minder goed, want ze waren er nog niet in de jaren '80, maar de locatie is echt iconisch', vult Karen Verschooren, programmator beeldende kunst, aan. 'Het is een ongelofelijk fijn gebouw om te ontdekken en op zichzelf al meer dan een bezoek waard.'

Verbouwonzekerheid

Het STUK-team hoopt zich in januari weer in hun eigen, gerenoveerde, gebouw te kunnen installeren. Het oorspronkelijke streefdoel om in december naar de Naamsestraat terug te keren, is afgeschreven. Of januari wel lukt, moet de komende weken blijken.

De verbouwingen bestaan voornamelijk uit ingrijpende renovatiewerken, waaronder de vervanging van heel wat enkel glas, de plaatsing van ledverlichting en de gedeeltelijke ontharding van de binnenplaats. Daarnaast komen er genderneutrale toiletten, wordt de toegankelijkheid vergroot en zou de achteringang evenwaardig aan de vooringang moeten worden.

STEK wordt een plaats waar het Leuvense nachtleven zich verder kan ontwikkelen

De belangrijkste vernieuwing zal echter STEK worden: een ruimte met een capaciteit van 150 man, voorzien van een basisinfrastructuur. Die plek wordt dan ter beschikking gesteld aan bottom-up initiatieven zodat enthousiastelingen zelf laagdrempelig projecten op poten kunnen zetten.

Met STEK wil STUK een plaats creëren waar het Leuvense nachtleven zich verder kan ontwikkelen. Het project zal nog niet onmiddellijk bij de heropening van start gaan, maar vermoedelijk eerder in de zomer of in het najaar.

Powered by Labrador CMS