Tekenfestival The Big Draw verovert Leuven

Wil u hier even tekenen?

11 oktober 2015
Artikel
Of u het nu kan of niet, doet er even niet toe. Tijdens de derde Belgische editie van “The Big Draw” strijkt de tekenkoorts voor het eerst neer in Leuven. Vingers doen kriebelen, is het motto.

In den beginne – lees: 2000 – was er The Big Draw in Londen. Het idee om jong en oud, en vooral kundig én onkundig aan het tekenen te krijgen, sloeg aan en ging snel wereldwijd. In België is KUNSTWERKT de drijvende kracht achter het dynamische festival.

Van droedelen op bierkaartjes op de Oude Markt tot talloze tekenworkshops, The Big Draw is niet enkel kijken, maar ook doen. Dat hebben ook de leerlingen van middelbare school De Wijnpers goed begrepen. Op de Grote Markt nodigen ze passanten uit om hun witte kartonnen boomstammen van blauwe blaadjes te voorzien. “We willen vooral zoveel mogelijk mensen betrekken bij The Big Draw,” vertelt Julie uit het tweede jaar kunstonderwijs.

Die ambitie drijft ook Cas-co, een vzw die pas afgestudeerde kunstenaars ondersteunt. In de ateliers in de Vaartstraat worden de grenzen van het tekenen afgetast en daarbij elke leeftijdsbeperking geschuwd.

Tekenen hoeft niet altijd een zuiver ambachtelijke bezigheid te zijn

“Volwassenen geven vaak te snel op omdat ze niet zouden kunnen tekenen,” licht Stéphanie Lamaire toe. “Met ongewone, moeilijke opdrachten dagen we hen uit er toch aan te beginnen, en veelal lukt het wél.” Verderop krabbelt een man met een speciale spiegelbril op zijn neus wat rode lijnen op papier.

ETALAGES

Ook menig Leuvense winkelier doet gretig mee. The Big Window Walk leidt langs de voornaamste winkelstraten, waar kunstenaars zich met witte stift hebben uitgeleefd op de etalages. Tattooshop Old Rules overweldigt met een meer dan levensgrote grizzlybeer, terwijl Doekjes & Broekjes de kleine Anna, het meisje uit de peuterboeken, met een knipoog op het potje zet. The Big PI

De winkelruiten lokken duidelijk veel nieuwsgierigen door de geslaagde interactie met de koopwaar achter het glas. Jong talent krijgt bovendien de kans om en plein public te tonen wat ze in hun mars hebben.

“Volwassenen geven vaak te snel op”

Stéphanie Lamaire, Cas-co

Voor Sanne Verstraelen, geconcentreerd aan het werk voor Living Lounge in de Parijsstraat, is haar bijdrage alvast “een mooie aanvulling op mijn stage als studente illustratieve vormgeving.” Een creatieve win-winsituatie dus.

TEKENMACHINE

Dat tekenen niet altijd een zuiver ambachtelijke bezigheid hoeft te zijn, weten de bezoekers van het STUKcafé. Nippend van hun glas kijken ze toe hoe een robot ronddwaalt op een paneel en het met zachte lijntjes vult. Dag na dag wordt zo een golvend oppervlak gecreëerd. Een beetje verrassend, want terwijl The Big Draw zelf één grote stimulans is om de pen ter hand te nemen, blijkt juist die hand overbodig te worden.

Ook bij Cas-co nemen machines het over. Zo laat Bram Kerkhofs vier kleurstiften voortbewegen op zonne-energie, waarbij een trillerig lijnenspel op papier verschijnt. Het knappe mechanisme van de vele tekenrobots kan weliswaar rekenen op het enthousiasme van de bezoekers, maar een verbluffend resultaat levert het niet meteen op.

The Big Draw is niet enkel kijken, maar ook doen

Short Film, Big Draw, de kortfilmcompilatie die Cinema Zed voor de gelegenheid heeft gepland, toont ons een middenweg. Potlood en digitale technieken vinden elkaar in een leuke mix van binnenlandse en buitenlandse filmpjes. Crayon d’amour is een ontroerende opener en ook De wake laat een beklijvend onaangename indruk na.

Toch mist de compilatie soms afwisseling en originaliteit. In de speelse kortfilm Graffitiger komen graffititekeningen op komische wijze tot leven, en ook in Big Bang Big Boom en The Empty Chair Dialogues staat een interactie tussen tekengeweld en de dagdagelijkse ruimte centraal. Het mag soms wel eens iets anders zijn.

De organisatie zelf is in elk geval opgezet over de eerste Leuvense editie. "We zijn heel tevreden," vertelt Marianne Sneijers van KUNSTWERKT, "Ik heb het gevoel dat The Big Draw echt leefde in de stad. Wanneer ik door de straten fietste, hoorde ik de afgelopen dagen constant mensen praten over The Big Window Walk."

The Big Draw is een initiatief van KUNSTWERKT, in samenwerking met de Stad Leuven, de Vlaamse Overheid en Cera. Twee jaar geleden kwam het tekenfestival voor het eerst naar België. Na Antwerpen en Gent, is het nu de beurt aan Leuven voor de derde editie. Bezieler van The Big Draw is The Campaign for Drawing, die de eerste editie in 2000 in Londen op poten zette. Ondertussen vindt het tekenfestival tijdens de maand oktober in twintig verschillende landen plaats.