recensie> De vage grens tussen kunst en wapens.

Tentoonstelling Alfa: Centuries of Conflict – Stories of a Soldier

De Centrale Bibliotheek vormt de komende weken het onderkomen van de jaarlijkse archeologietentoonstelling. Dit jaar kan u gezellig vertoeven tussen de kruisbogen en hellebaarden.

Gepubliceerd

Nieuwsgierigen kunnen nog tot 5 juni in de Centrale Bibliotheek terecht.

Omdatarcheologie veel meer is dan oud gesteente opgraven, organiseert de Leuvense archeologenkring Alfa ookdit jaar een tentoonstelling. In deze zeventiende editie staat het thema oorlogen conflict centraal. De titel Centuriesof Conflict. Stories of a Soldier klinkt alvast aantrekkelijk.

NienkeVeraa, die als archeologiestudente deel uitmaakt van de organisatie, licht dethemakeuze toe: “Het thema van dit jaar is militaire archeologie. We willenlaten zien welke de wapens en wapenuitrustingen waren in vroegere periodes enhoe die veranderden doorheen de tijd. De tentoonstelling begint dan ook in de ijzertijd rond 3000 v. Chr. en eindigt in de nieuwe tijd rond 1800.”

Hetthema contrasteert alvast met de beleving van de tentoonstelling. In een kleineen gezellige ruimte boven de grote leeszaal ademen alle objecten haast eenharmonieuze sfeer uit. Via voorwerpen uit de bronstijd komt u terecht bijRomeinse speren, een middeleeuwse morgenster en tot slot achttiende-eeuwsevuurwapens. Enkele munten en fraaie voorbeelden van vroege boekdrukkunst meteen militaire inhoud zorgen dan weer voor genoeg variatie.

Verfijning

Waar de tentoonstelling probeert te schetsen hoe de wapens van soldaten uit Europa voortdurend veranderden doorheen de eeuwen, schiet ze echter ook een beetje te kort. De expositie is te beperkt qua omvang om de evoluties van drieduizend jaar oorlogsvoering in al haar schakeringen te belichten. Het blijft dus beperkt tot enkele algemeenheden per tijdvak.

Bijgevolg krijgt de bezoeker een oppervlakkige, maar wel gevarieerde mix te zien. De achtergrondinformatie is daarbij steeds degelijk en beknopt. De organisatoren laten vooral de voorwerpen zelf aan het woord. Bij die voorwerpen zitten daarenboven enkele unieke stukken. “We hebben vele mooie spullen vast gekregen die bij musea vaak in het depot liggen en daardoor dus meestal niet te bezichtigen zijn,” weet Veraa.

Naast de verfijning en ontwikkeling van wapens, toont de tentoonstelling vooral dat oorlogstuig niet alleen thuishoort op het slagveld. Een geëxposeerde kruisboog vormt bijvoorbeeld een subliem kunstwerk op zich. De details op bepaalde vuurwapens zijn verbluffend. Esthetiek en moordwapens? Jawel, een paradox. Maar wel een die het bezoek de moeite maakt.

Kortom: de invalshoek van de tentoonstelling moet iedereen kunnen boeien, al was het maar omdat oorlog van alle tijden was en is. Vlijtige studenten die in de buurt studeren en de benen willen strekken, kunnen we alvast een ommetje langs de grote leeszaal aanraden.

Nieuwsgierigen kunnen nog tot 5 juni in de Centrale Bibliotheek terecht.

Powered by Labrador CMS