artikel> Culinaire creativiteit bij kiesploegen

Van croissant tot kroket: een week overleven op kiesweeketen

De paaseieren zijn nog maar net verteerd of het is tijd voor dat andere eetfestijn in de lente: de kiesweken. Ervan genieten is een must, er een week op overleven is daarentegen geen evidentie.

Gepubliceerd

Dat het niet gemakkelijk wordt me een hele week te voeden met kiesmaaltijden, blijkt al meteen bij mijn voorbereidingen. 's Avonds, in tijden van quizzen en cantussen, valt er namelijk weinig te bikken. Ik besluit mijn challenge lichtelijk aan te passen: mijn warme maaltijden en zoveel mogelijk ontbijt haal ik bij de kiesploegen, de rest vul ik opmet boterhammen.

Maandag

  • Ontbijt: croissant, pistolet met kaas, quichespek-ei en verse koffie.
  • Lunch: barbecue (worst, ribbetjes, koude groentjesen pasta)
  • Totale prijs: 0 euro

Het is halfnegen wanneer ik de gang van auditoriumMax Weber binnenwandel, waar de eetstandjes van de kies- en lolploegen van Babylonopgesteld staan. De tafel van WingardiumLiziosa overtreft mijn verwachtingen: croissants, koffiekoeken, pistolets… Ikkies een croissant en een pistolet, en ga dan om een kop koffie en een quiche bij de Quicheploeg, de ludieke tegenstanders van het aanstormend presidium.

Er heerst een uiterst gezellige sfeer, opgeleukt doorde wandelende quiches van de lolploeg die luidkeels hun waar aanprijzen. Liza Cretskens, de intussen verkozen nieuwe preses van Babylon, klinkt alleszins enthousiast: “We bieden elke dag iets te etenaan. Het wordt dus een zware week, maar we hebben er zin in!”

Na de les begeefik me naar de arena aan het MSI, waar de Koenquistadores van Historia aan hetbarbecueën zijn. Ik kies voor worst, ribbetjes en een bord vol komkommer,tomaat en pasta. Mijn maag is goed gevuld, en er worden daarna zelfs nog ijsjesuitgedeeld. Een smakelijke eerste dag, quoi.

“We bieden elke dag iets te eten aan"

Liza Cretskens, preses-elect Babylon

Dinsdag

  • Lunch: Bickyburger
  • Dessert: ijsje, Ice Tea,mini-pannenkoek
  • Totale prijs: 1 euro

Ik bedenk me dat ik me vandaag nog geen groenten heb gegeten

Vandaag heb ik een legertje eters uitgenodigdom me te vergezellen naar het MSI, waar vier kiesploegen vechten om onze eetlust. We verdelen ons over deverschillende standjes. Zelf ga ik voor een goed vullende Bickyburger van de kiesploeg van archeologie dieéén euro kost. De meningen over de kebabzijn verdeeld. Het vlees valt niet zo in de smaak. De vegetariër van de groepis echter heel tevreden. Zijn kebab kost maar 50 cent, de anderen betalen 1euro. Als laatste halen we een croque bij Triumviraat, de kiesploeg van Mecenas. “Onzecroques kosten een halve euro, maar je krijgt er wel gratis een glaasje wijn bij,” weet men daar te vertellen.

’s Namiddags is het tijd voor Momentum, de kiesploeg van Ekonomika. Al ijsjes etend en pintjes drinkendkijken we naar de Big Splash. Daarna volgt een pannenkoekje. Wanneerik terugwandel naar mijn kot, bedenk ik me dat ik nog geen groenten heb gegetenvandaag. Het schuldgevoel spoel ik weg met de gratis Ice Tea die ik bijhet buitengaan nog gekregen heb.

Woensdag

Als je gratis eten wil scoren, kom dan op tijd

  • Lunch: quiche.
  • Totale prijs: 0 euro

Wanneer ik me rond halféén tussen de drukbabbelende studenten aan het MSI meng, blijkt het grootste deel van het eten alop te zijn. Ik kan nog een stukje quiche van de Quicheploeg te pakken krijgen,maar echt voldaan voel ik me niet.

Bij Geos kan je je panini afwerken met pesto

Omdat ik toch benieuwd ben, spreek ik tweevoorbijgangers aan over de pizza’s van de Koenquistadores en WingardiumLiziosa’s pannenkoeken. “We vonden ze lekker, maar we hadden ze wat groterverwacht,” klinkt het. Ik snap hun honger en ga zelf een broodje halen bij debakker om de hoek. Note to self: alsje gratis eten wil scoren, kom dan op tijd.

Donderdag

  • Lunch: panini met groene pesto en versetomaat
  • Dessert: minidonut en ijsthee
  • Totale prijs: 2,50 euro

Vanmiddag maak ik een uitstapje naar Arenberg,waar het opkomend presidum van Geos - geheel in hun thema Fracking Crazy - mee zit te brullen met Waar is mijn boormachien van de Clement Peerens Exposition. Genietend van het zonnetje verkopen ze er panini’s en croques. Dielaatste zijn de revue al gepasseerd. Ik ga dus voor de panini’s, die ééneuro kosten. Naast kaas, hesp en verse tomaat krijg je de keuze je panini af tewerken met groene of rode pesto. Ik eet mijn broodje met veel smaak op en keerdan terug huiswaarts. Ik kan het niet laten toch nog snel langs het MSI tepasseren en koop mezelf een minidonut en een glas ijsthee van de Mecenaskiesploeg Triumviraat.

Vrijdag

  • Lunch: broodje kroket
  • Totale prijs: 1 euro

Vandaag maar weinig kiesweek-avonturen. Bijnaalle eetstandjes zijn opgedoekt, maar gelukkig schiet Triumviraat me te hulp en kan ik nog snel een broodje kroket meepikkentussen twee lessen door. Naast de friteuse staat ook een tafel met boeken en eenkledingrek. “We wilden naast eten aanbiedenook iets extra origineels doen. Dat is de concept store op donderdag geworden, waarinmensen kunnen snuisteren voor interessante, unieke spullen," zegt Eva Wuytjens, opkomende preses - en intussen preses-elect - van Triumviraat.

Het verdict

Bij kiesweken denkt de gemiddeldestudent al snel aan gratis frietjes, maar de opkomende presidia schuwden ditjaar culinaire creativiteit duidelijk niet. Tegen mijn verwachtingen in hebnooit twee keer hetzelfde gegeten. Met een beetje planning kan je als aasgier dus zeer budgetvriendelijken gevarieerd - deze week kostte slechts 4,5 euro - de week overleven.

Powered by Labrador CMS