Voortaan muilen met mondmasker

De Overpoortstraat te Gent

30 november 2021
Reportage
Auteur(s): Manou Boey
Discotheken en dancings sluiten hun deuren weer door de stijgende coronacijfers. De studenten gingen nog een laatste keer uit de bol. Veto ging ter plaatste in de Overpoortstraat te Gent.

Vanaf 20 november werden mondmaskers verplicht in alle dancings. Het alternatief was zelftesten afnemen. Amper twee maanden na de heropening gaat het nachtleven terug op slot voor minstens drie weken. Dat gebeurt voor een goed doel: ons verlossen van het vuile beestje dat het coronavirus heet.

Op donderdag 25 november komt Veto aan in Gent rond middernacht, om de voorlaatste nacht voor de sluiting mee te maken. Hoewel het regenachtige weer geen overvolle Overpoort voorspelt, is het verbazend hoe leeg de straten zijn. In de bars praten we met enkele studenten.

Eenzaam mondmaskertje

In bar De Coulissen is er geen mondmasker te bespeuren, iets wat ook op de volgende dansplaatsen opvalt. Neuzen en lippen zijn grotendeels onbedekt, hier en daar doet iemand wel moeite om zijn lippen te bedekken. Gezellig lijkt het wel.

‘Wie verwacht er nu dat mensen met een drankje in de hand dansen en drinken met een mondmasker aan?’

Gentse student

We spreken een buitenwipper aan: 'Niemand doet zijn masker hier aan', zegt de man. 'Totaal van de pot gerukt', klinkt het bij een student. 'De maatregelen van de Vlaamse overheid zijn niet realistisch: wie verwacht er nu dat mensen met een drankje in de hand dansen en drinken met een mondmasker aan?', schreeuwt een andere feestvierder.

Die student is niet de enige met een eigen mening. Maar het is niet zo dat studenten geen rekening willen houden met corona; ze letten ze wel degelijk op: 'We laten ons regelmatig testen. Ik heb geen zin om corona te verspreiden.'

Gedoogbeleid

De Gentse politiepatrouilles die aanwezig zijn in de Overpoort lijken niet bevoegd om te waken over de mondmaskerplicht. Studenten zijn zich bewust van de nonchalance waarmee de politie omgaat met de maatregelen: 'Wij staan hier al de hele avond in de Overpoort en er heeft nog niemand mij aangesproken op het mondmasker onder mijn kin.' 

Een student vindt het 'belachelijk' dat de politie of het personeel in de bars niet wijzen op de mondmaskerplicht. 'Hierdoor zullen de cijfers niet dalen.'

'Ik ben negatief' blijkt de nieuwste openingszin zijn

Later op de avond komen we te weten dat de politie bewust een gedoogbeleid hanteert. Een buitenwipper legt uit dat de bars in de Overpoort samen met de politie hebben afgesproken dat wanneer feestvierders een drankje in de hand hebben, het mondmasker onder de kin mag worden gehouden.

Mondmaskerproof verleiden

Hoe moet je flirten met iemand als de helft van je gezicht bedekt is? Voor de voorbeeldige studenten die wel degelijk het mondmasker dragen, vragen we enkele tips aan de Gentse studenten. 'Oogcontact!', roepen twee meisjes in koor. 'Het lukt nog wel, dat verleiden. Meestal drink je toch vaak en dan zie je elkaar wel.'

Dé nieuwste openingszin blijkt 'ik ben negatief' te zijn. Ondertussen haal je je smartphone boven en toon je je Covid Safe Ticket. Daarna kan je gewoon praten zoals vroeger.

Dalende inkomsten bij omschakeling van dans- naar zitcafé

Een andere tip is bij dezelfde student blijven plakken: ‘Ik blijf bij mensen waarmee er al eens iets is gebeurd. En het zijn ook meestal mensen die je al kent.’ Anderen houden dan weer geen rekening met corona en doen het op de 'old-school manier'.

Verlies voor studentenverenigingen

Ook de studentenverenigingen lijden opnieuw onder die coronamaatregelen. Anouk De Pauw, verantwoordelijke van het studentencafé van de Vlaamse Economische Kring (VEK), vertelde dat ze al inkomsten zag dalen bij de omschakeling van danscafé naar zitcafé. 'Er kan veel minder volk binnen.'

Een praeses, die anoniem wenst te blijven, liet weten dat het algemeen bekend is dat studentenclubs nu veel minder winst kunnen draaien. Helaas, nu we de koers opnieuw moeten bijsturen, lijkt het einde nog even niet in zicht.