artikel> Leuvense vrije verenigingen aan het woord

Vrij Verenigd (2): AIESEC en EUROAVIA

In het Leuvense verenigingsleven is er voor iedere student wat wils. Tweewekelijks stellen we twee minder bekende organisaties aan je voor.

Gepubliceerd

Iets voor jou? AIESEC organiseert 1 maart om 19.00 een informatiesessie in de Universiteitshallen over stages in het buitenland.

Geïnteresseerd in air crash investigation? 12 april organiseert EUROAVIA een lezing van Luc Blendeman, hoofdonderzoeker bij de Belgische AAIU.

AIESEC

> Ontstaan? Opgericht in 1948.

> Doel? Studenten iets bijleren over andereculturen, management en leiderschap.

> Activiteiten? Verschillendeondersteuningsprogramma’s in ontwikkelingslanden.

> Lidmaatschap? Alle studenten ofrecent afgestudeerden komen in aanmerking.

"In de toekomst hopen we in elk land een commissie te hebben"

Eleonore Levie, AIESEC Leuven

"AIESEC werdopgericht door zes Europese landen, in hetzelfde naoorlogse klimaat waarinbijvoorbeeld de VN en de NAVO ontstonden," vertelt Eleonore Levie, medewerkervan AIESEC Leuven. "De oprichters geloofden dat het waardevol zou zijn om dejongere generatie te leren over leiderschap en cultuurverschillen door ze erin de praktijk mee in aanraking te brengen."

Iedere studentkan en mag lid worden, maar natuurlijk kan niet iedereen zomaar naar hetbuitenland. "Na de aanvraag voor een bepaalde stage of vrijwilligersprogrammavolgt meestal een recruitment-periode, waarbij we gaan kijken of de persoon inkwestie in aanmerking komt," legt Levie uit. "AIESEC zoekt gedreven, open-minded personen diebegaan zijn met de wereld om hen heen."

Het zijnprecies die kwaliteiten die ervoor zorgen dat AIESEC een mooi pluspunt is op jecv. "Een keer kwam een meisje er op haar sollicitatiegesprek achter dat haarnieuwe werkgever ooit ook aan een AIESEC-programma had deelgenomen. Preciesdaardoor kon hij er zeker van zijn dat hij met een gedreven, geëngageerdejongedame te maken had."

Met meer dan85.000 leden in ruim 120 landen heeft AIESEC zich in de afgelopen decennia uitgebreidtot een wereldwijde non-profitorganisatie. En die uitbreiding is nog altijdgaande. "In de toekomst hopen we in elk land een commissie te hebben," kijkt Levie vooruit.

EUROAVIA

>Ontstaan? Opgericht in 1959.

> Doel? Een brug vormen tussen studenten en de lucht- en ruimtevaartindustrie.

> Activiteiten? Onder andere rondleidingen, lezingen en zweefvliegen.

> Lidworden? Alle studenten welkom, het inschrijvingsgeld bedraagt vijf euro.

‘Lucht- en ruimtevaart is niet alleen interessant voor burgies’

Lerten Viroux, voorzitter EUROAVIA

"EUROAVIA Leuven telt ruim 40 leden en is daarmee één van de38 EUROAVIA -verenigingen over heel Europa," aldus voorzitter Lerten Viroux.

Hoewel de vereniging open is voor alle studenten, is zewaarschijnlijk vooral bekend onder de studenten burgerlijk ingenieur. "Dat komtwaarschijnlijk doordat binnen de master werktuigkunde er een optie luchtvaart-en ruimtevaarttechnologie bestaat," legt Viroux uit. "Maar onze activiteitenzijn toegankelijk voor iedereen die interesse heeft in bijvoorbeeld zaken alsdrones of vliegtuigramponderzoek, ongeacht welke studierichting zij doen."

EUROAVIA organiseert een heleboel verschillendeactiviteiten. "We hebben onder andere een rondleiding bij Jetairfly en eenbezoek aan het Brussels Air Museum op de planning staan," laat Viroux weten. "Bovendienorganiseren we regelmatig lezingen, die ook voor niet-leden en zelfsniet-studenten toegankelijk zijn."

Ook zij die iets meer spanning en sensatie zoeken kunnen bijEUROAVIA terecht. De vereniging organiseert namelijk jaarlijks eenzweefvliegsessie tegen een studentikoze prijs. "Door sponsorcontracten kunnen wij de lidgelden enactiviteiten goedkoop houden."

Powered by Labrador CMS