artikel> 'Maar wij wouden gewoon zuipen'

Wat als de lolploeg wint?

In het gunstigste geval maakt de lolploeg de kiesweek wat ludieker en competitiever voor de serieuze ploeg. Maar wat als de lolploeg daadwerkelijk de favoriet blijkt te zijn?

Gepubliceerd

De lolploeg is een van die fenomenen die niet meer weg te denken is uit de kiesweek. Vooral in de grote kringen is het gebruikelijk dat er elk jaar minstens één lolploeg opkomt. Deze organiseert dan alternatieve activiteiten of probeert het kiesdebat wat gezelliger te maken. Maar in de meeste gevallen probeert de lolploeg zo min mogelijk in het vaarwater van de echte ploeg te komen.

‘Of een lolploeg ook officieel wordt ingeschreven bij LOKO hangt eigenlijk van de kringen af. Zij kiezen zelf hoe ze daar mee omgaan’, legt Niels Decoster van LOKO (Leuvense Overkoepelende KringOrganisatie) uit.

In het geval van de Vlaamse Technische Kring (VTK) is het bijvoorbeeld zo dat er een aparte stemming is voor de lolploegen, daar komen er namelijk elk jaar wel twee of drie lolploegen op. ‘Náást de stemming op de opkomende kiesploeg kunnen de studenten ook stemmen op de lolploeg die ze het tofste vonden. De strijd is dan intern tussen de lolploegen. Zo kunnen de lolploegen geen stemmen afpakken van de serieuze ploeg’, vertelt preses Lukas De Backer.

Bij Politika is er daarentegen meestal maar één ploeg en die helpt de serieuze ploeg juist bij het halen van genoeg stemmen om aan de kiesgrens te voldoen. ‘Wij hebben altijd één serieuze ploeg die opkomt en dan nog een lolploeg. Die komen gewoon op voor het plezier en om mee te helpen die kiesdrempel te halen, omdat veel sneller geneigd om toch te gaan stemmen als ze zoiets hebben van -ja dat was wel grappig-.’

Maar zijn er ook kringen waarin een lolploeg echt kan winnen? Voorzover Decoster weet is dat nog nooit voorgekomen en moest dat toch gebeuren zal men gewoon een herverkiezing houden. ‘Het is in ieder geval nooit zo dat men ook daadwerkelijk verwacht dat een lolploeg de presidiumtaken op zich zou nemen als ze effectief verkozen wordt’, vertelt Decoster. ‘Als de opkomende ploeg niet genoeg stemmen behaalt is er altijd nog de mogelijkheid herverkiezingen te houden, het liefst zo snel mogelijk maar dat kan desnoods in de eerste vier weken van het nieuwe academiejaar.’

Zo “won” dit jaar de lolploeg bij Medica. De opkomende ploeg ‘Legend of Medica kreeg 329 (36,8%) van de stemmen, terwijl 530 man (59,28%) stemde voor ‘Legend of Medica’, met sympathie voor de lolploeg ‘Socialistische Onderbetaalde Onderzoekers en Artsen’.

Dat is echter niet zo’n groot probleem, aangezien studenten er van op voorhand bewust van werden gemaakt dat de lolploeg nooit gestemd kon raken. Dus hoewel de lolploeg de meeste sympathiestemmen heeft gekregen, worden deze gewoon bij de voor-stemmen voor de serieuze ploeg geteld. Hier hangen dan ook geen gevolgen aan vast. ‘Moest er echt op de lolploeg gestemd kunnen worden zou de stemming er hoogstwaarschijnlijk anders hebben uitgezien’, merkt Arno Cuvry, Vicepreses van Medica op.

Ook volgens LOKO’s voorzitter Bram Van Baelen zal de lolploeg nooit een echte bedreiging kunnen vormen voor de serieuze ploeg. ‘Lolploegen zijn natuurlijk leuk omdat het voor een beetje competitiviteit zorgt en allemaal wat ludieker maakt. En dat daar dan wat regeltjes achter zijn, is allemaal voor de sport.’

Powered by Labrador CMS