Paul-Emmanuel Demeyere

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Paul-Emmanuel Demeyere

Raymond van het Groenewoud verkondigt dit jaar precies veertig jaar dat meisjes ‘t allermooist op aard zijn. Dat wordt gevierd met een concertreeks en een nieuwe plaat.

Wie bij het lezen van deze onheilspellende woorden het ergste vreest voor zijn favoriete studentenblad: geen paniek, het einde van Veto is verre van nabij.

Marc Depaepe, vicerector van de Kulak, moet plaats maken voor een nieuwe Kortrijkse ‘campusrector’. ‘Alle verkeerde stereotypen die men over mij had, heb ik kunnen doorprikken.’ Een terugblik.

Professor Ananya Roy zal Donald Trump en zijn trumpisme nooit normaliseren. 'Dit is het moment in de VS voor progressieve fracties om zich te organiseren over alle bewegingen heen.'

De afgelopen dertig jaar bewees Kristien Hemmerechts dat ze aardig kan schrijven. Met een handboek en het vak Creatief Schrijven poogt ze nu ook het schrijfwerk van studenten bij te schaven.

Walter Pauli is een routinier in de Vlaamse journalistiek. Lange tijd was hij Wetstraatwatcher bij De Morgen. Voor Knack, zijn huidige werkgever, interviewde hij onlangs de Syrische dictator Assad.

Nederland maakt zich klaar voor verkiezingen. Lijsttrekker Jan Dijkgraaf van de partij GeenPeil hoopt om het tot in de Tweede Kamer te schoppen.

Bridget Kendall is een journalistieke legende. Ze stond op de eerste rij toen de Sovjet-Unie in elkaar klapte en was er ook bij toen vrouwen het glazen plafond doorbraken aan de Oxford-universiteit.

De examens zijn in aantocht en paper-deadlines schrikbarend dichtbij. Sommigen grijpen naar de zware middelen. Rilatine, de ‘blokdrug’, blijkt een populair middeltje om de concentratie te verbeteren.

De Geens, slechts weinigen kennen zijn voornaam, maar velen kennen zijn zaken. Naast uitbater van zowel Maximo's, Origins als De Rumba is De Geens ook een grote naam in de Leuvense comedywereld.

Vorige week donderdag meerde Admiral Freebee aan in Het Depot. Wat volgde was een wervelende show, met nieuw werk en oude hits.

Winter is coming en dat betekent dat we massaal de verwarming weer aanzetten. Een slechte zaak voor het klimaat zo blijkt. De KU Leuven doet inspanningen om minder CO2 te produceren.

Eind vorige maand verkoos het kleine IJsland een nieuw parlement. Een opvallende nieuwkomer was de Piratenpartij.

Singles in gamevorm, albums op tweedehands websites: steeds vaker wordt muziek op een hippe, onorthodoxe manier op de wereld losgelaten. Is de artiest een ondernemer geworden?

We verschillen steeds minder van mening en dat is een slechte zaak.

Barbara Baert is professor in de Kunstwetenschappen. Ze geeft bijzonder openhartig les, is verzot op thee en deed onderzoek naar de iconologie van de navel.

Slechts twee standjes bieden de Bicky Burger aan. Een klassieker lijkt met uitsterven bedreigd.

KU Leuven wil de profielen van opleidingen aanscherpen. Zogenaamde opleidingsblauwdrukken zouden voor meer duidelijkheid moeten zorgen.

Piet Goddaer, alias Ozark Henry, komt op 21 oktober naar het Depot met een uitgeklede versie van zijn laatste plaat 'Paramount'. Het orkest maakt plaats voor een strijkerskwartet.

Vorig jaar stapten de Centrale Bibliotheek en ’the girl next door’, de Letterenbibliotheek in het huwelijksbootje. Deze fusie blijkt financieel voor beide bibliotheken een goede zaak te zijn.

De Leuvense student houdt van zijn stalen ros. Speciaal voor al onze fietsende vrienden een 'best of' van de fietshoofdzonden.

Het gebouw waar Fakbar Letteren momenteel huist, wordt mogelijk een beschermd monument. Wat de gevolgen zullen zijn voor de fakbar is nog niet helemaal duidelijk.

Negen maanden, twee semesters en 25 Veto’s samenvatten is geen sinecure. Toch doen we graag een poging. Herbeleef het academiejaar in vogelvlucht.

Sporten is gezond, en voor menig Leuvens student is het sportkot zijn tweede woonst. Maar op andere campussen wordt er ook heel wat afgezweet.

In twintig jaar is het aantal busreizigers per jaar in regio Leuven vervijfvoudigd, zo maakt De Lijn bekend. Toch moet het aantal bussen in het centrum naar omlaag.

Ook buiten Leuven zijn internationale studenten te vinden. Het is echter slechts een kleine groep Erasmussers die de stap zet naar Oostende, Geel of Kortrijk.

Voor velen is een internationale studie een buitengewone ervaring. Toch houdt niet iedereen altijd mooie herinneringen aan zijn tijd in het buitenland over.

Gamers zijn asociale nerds luidt het cliché. Enkele studenten willen met het organiseren van een gametoernooi tussen de studentensteden dat cliché de wereld uit helpen.

Liters nepbloed en afgerukte ledematen. Op 19 april organiseert Cinema ZED samen met studenten Culturele Studies de Belgian Trash Film Night. "Trashfilms zijn de ultieme guilty pleasure."

Vicerector Studentenbeleid en Sport Rik Gosselink kreeg onder andere de besparingen in het hoger onderwijs en de integratie zijn bord. Aan oplossingen werkt hij in een geest van teamwerk en overleg.

Ons land kwam de voorbije weken zelden positief uit de verf. België werd overladen met termen als "failed state" of de zwakste schakel. Toch is het te vroeg om van echte reputatieschade te spreken.

"Leuven is aan het veranderen", klinkt het vaak. Alcoholprijzen stijgen, de voordrinkcultuur viert hoogtij en overlast blijft een oud zeer. Drie prangende vragen voor de Leuvense horeca.

Een jaar na de bezetting van het Maagdenhuis is er nog niet veel werk gemaakt van de eis tot meer democratisering aan de Universiteit van Amsterdam. De uitkomst? Twee commissies zonder studenten.

In 1954 richtte de KU Leuven een campus op in Leopoldstad, de hoofdstad van Belgisch Congo. Campus Lovanium zou daar bijna twintig jaar lang Leuvense studenten en professoren aantrekken.

De KU Leuven is lid van verschillende Europese koepelorganisaties. Die dienen vooral om het Europese beleid te beïnvloeden.

Iedere student die op Erasmus gaat moet aangeven welke vakken hij of zij wilt opnemen in een learning agreement. Dat gaat niet altijd even vlot.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois lanceerde het idee van een Vlaamse grondwet. Al wil hij ook meer bevoegdheden overgeheveld zien. Geen van beiden zijn haalbaar deze legislatuur, weet ook hij.

Klein en fijn: zo kan de Kulak worden omschreven. Proffen en studenten zijn 'preus lik fjirtig'* op hun campus.

Cantussen is al eeuwenlang het favoriete tijdverdrijf van menig Leuvens student. Op zoek naar de oorsprong van de codexen en cantusliederen.

"Wij zijn solidair met vluchtelingen," opende rector Rik Torfs het academiejaar. Vijf maanden later verzorgt zijn universiteit opvang, maar geen onderwijs. In Brussel en Gent beweegt er wel wat.

Vicerector Cultuur Katlijn Malfliet wil de kunstcollectie van de KU Leuven tegen 2025 onderbrengen in een gedecentraliseerd museum. Meerdere kenners vinden het idee interessant.

“Ik ga graag het debat aan,” riep Kristof Calvo uit tijdens het groot kopstukkendebat. Jammer genoeg waren niet alle kopstukken hiervan overtuigd.

Leuven wilt zichzelf met bier en de universiteit toeristisch op de kaart zetten, ook zonder prestigieus biermuseum.

Nederlands spreken is voor internationale studenten vaak een hele opgave. Een docent Nederlands wil hier verandering in brengen.

De Leuvense universiteit was niet altijd even Nederlandstalig als vandaag. Eind jaren 60 veroorzaakten de Leuvense studenten de splitsing van hun universiteit.

Niet enkel in België maken studenten kranten. Veto heeft ook buitenlandse vrienden. Toch blijken de Franse, Engelse en Nederlandse collega’s het soms net iets anders aan te pakken.​

Studenten uit West-Afrika krijgen niet genoeg kansen om aan de universiteit als zelfstandig academisch personeel aan de slag te gaan. Volgens de KU Leuven worden er wel genoeg kansen geboden.

Op 24 oktober bestaan de Verenigde Naties 70 jaar. Volgens sommigen een log en inefficiënt instituut, voor anderen een onontbeerlijk internationaal platform. Hoog tijd voor een evaluatie.

De klimaattop van Parijs nadert met rasse schreden. Ondertussen stapt de KU Leuven gestaag richting een groenere toekomst.

Joël De Ceulaer heeft last van meningen. Wie hem op Twitter volgt, weet waarover het gaat. In Knack onderzoekt hij waar al die meningen vandaan komen.

Op Erasmus is het als buitenlandse student niet altijd even makkelijk om de lokale studentenbevolking te leren kennen. Het blijkt moeilijk om een buitenlandse student in de vriendengroep te krijgen.