Aanschuiven naast Leuvenaars aan het testcentrum

Einde privaat testcentrum voor studenten

03 november 2021
Nieuws
Auteur(s): Mirre Verhoeven
Het testcentrum in de Naamsestraat is sinds deze week niet meer uitsluitend voor studenten: ook Leuvenaars zijn er voortaan welkom. Binnenkort verhuist het centrum naar het Pauscollege.

Leuvense burgers die een coronatest nodig hebben, mogen sinds 1 november naast de studenten aanschuiven in de tent van het Van Dalecollege. Het covidtestcentrum, dat voordien enkel toegankelijk was voor studenten, compenseert de sluiting van de coronapost aan OH Leuven en verhoogt de testcapaciteit aanzienlijk. Dat de verhuis nodig was, blijkt uit de verviervoudiging van het aantal testen voor burgers.

Voor huisartsen komt de verhuis van het testcentrum niet ongelegen. Zij kunnen zich nu meer focussen op andere behandelingen en patiënten. 'Vooral gezien de aankomende winter is dit een belangrijk voordeel van het uitgebreide testcentrum in de Naamsestraat', verzekert Sarah Gorissen, coördinator van het testcentrum.

Hoge besmettingsgraad

De gevolgen van de verhuis voor studenten blijven zeer beperkt. Het aantal testen voor studenten blijft vrijwel hetzelfde en de wachttijden zouden niet langer worden vanwege de andere Leuvenaars. Gorissen benadrukt dat de testcapaciteit voldoende is en zelfs aangepast kan worden aan de vraag door middel van langere openingstijden.

Schrik voor drukte en besmetting hoef je dus alvast niet te hebben. Door de vlotte werking kan je zelfs nog vijf minuten op voorhand een afspraak vastleggen. In het testcentrum houdt iedereen daarnaast anderhalve meter afstand, zijn mondmaskers verplicht en is er steeds alcoholgel beschikbaar. 

Het resultaat krijg je meestal nog op de dag van de test zelf

Sarah Gorissen, coördinator testcentrum

De besmettingsgraad onder de studenten blijft redelijk hoog, maar heeft zich ondertussen gestabiliseerd. De piek van drie weken geleden is gaan liggen, maar de cijfers zijn net als bij de rest van de bevolking een stuk hoger dan in eind augustus. Toch zou code groen in de aula's geen probleem mogen zijn: 'Voorzichtigheid is veel belangrijker, net als het dragen van een mondmasker', aldus Gorissen.

Einde van tentcentrum in zicht

Het testcentrum behoudt dus grotendeels zijn oorspronkelijke werking. Een afspraak maken kan nog steeds via de website van de KU Leuven en het resultaat krijg je meestal nog op de dag van de test zelf, ook nu de capaciteit verhoogd is. De testen blijven verder ook gratis voor studenten en burgers die in het bezit zijn van een CTPC-code, de code die je ontvangt wanneer je onder andere een hoogrisicocontact hebt gehad.

Vanaf 15 november verhuist de testlocatie opnieuw: het Pauscollege is vanaf dan the place to be. Niet langer onder de koude tent staan wachten dus - die nieuwe locatie zal volledig binnen zijn en laat toe de testcapaciteit indien nodig nogmaals te vergroten.

WHO zet Leuven in de bloemetjes

De grote studentenpopulatie in Leuven is een bijzonder voordeel voor het testcentrum: de organisatie steunt dan ook bijna uitsluitend op jobstudenten. Contactopvolging kan daarbij  zonder medische vooropleiding, het testen zelf gebeurt wel door laatstejaarsstudenten Verpleegkunde of Geneeskunde. Op die manier biedt de coronapost ook een antwoord op de grote vraag naar studentenjobs tijdens het afgelopen jaar.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is onder de indruk van het KU Leuven-afnamecentrum. Het begrijpen van de studentengemeenschap, reageren op feedback van de gemeenschap en de grote groep opgeleide testers en contactopspoorders zouden haar grootste troeven zijn. Verder benadrukt de WHO het belang van een goede samenwerking met de overheid. Die samenwerking levert onder meer nuttige richtlijnen op voor andere testcentra.