Cultip 25 maart tot 7 april

Uw culturele gids voor de komende twee weken

25 maart 2019
Artikel
Auteur(s): Astrid Soetewey
Ook deze week gidst Veto u opnieuw veilig door het arsenaal van evenementen heen. Sta ons toe uw agenda in te kleuren met deze Cultips.

Beyond: an exhibition on immigration, 20 tot 31 maart, Agora

Wat drijft mensen om hun spullen te pakken en alles wat ze kennen achter te laten? De tentoonstelling Beyond moedigt ons aan over deze vraag te reflecteren. Dat geen eenduidig antwoord bestaat, wordt duidelijk als 12 personen elk hun beweegredenen en ervaringen toevertrouwen. Beyond wil er ons ook terecht op wijzen dat migratie geen nieuw gegeven is en haalde daarom de foto’s en verhalen uit de Europeana collectie, die in 2018 getoond werden op een tentoonstelling in Pisa, naar Leuven.

Banff Mountain Film Festival, 26 maart, Kinepolis

Werelds meest prestigieuze Mountain Film Festival strijkt opnieuw neer in Leuven en kleurt het scherm met een selectie internationale kortfilms. U volgt ontdekkingsreizigers naar de verste uithoeken van de wereld, houdt uw adem in bij de stunts van actiehelden en topsporters en pinkt een traantje weg bij elke grens die overschreden wordt.

Docville 2019, 27 maart tot 4 april

Heeft u het niet zo voor kortfilms? Of bent u reeds zachtjes ingedommeld in die fluwelen bioscoopzeteltjes? Het jaarlijkse internationaal documentaire filmfestival Docville brengt dit jaar voor de 14e keer een serie nationale en internationale documentaires naar Leuven. Op het programma staan natuurdocumentaires, documentaires over transpersonen in India, liefde in het digitale tijdperk, iconen als B.B. King en David Bowie, de islam in de hedendaagse westerse maatschappij en nog veel meer redenen om het witte doek op te zoeken.

Auditorium 18/19: The Matter of Architecture, 4 april, STUK

Deze lezingenreeks over architectuur, stedenbouw en design laat zeven sprekers aan het woord die samen alle aspecten van architecturale kunst verdiepen.  'Het gebouwde', als fysische materialiteit, 'het niet-gebouwde' als ruimte, leegte, licht en tijd, en 'het poëtische' of 'metafysische' komen allemaal aan bod in deze zoektocht naar de essentie van architectuur.

First Contact, 4 tot 6 april, OPEK

First contact is een unieke mix van muziek, strip en theater over de vluchtigheid van het leven en de vader-dochterband. Dit debuut van Stijn Meuris op het toneel is zeker een plaatsje in uw agenda waard. Als geen ander weet Meuris tekst te zeggen, te zingspreken en te brullen op muziek. Heeft u geen ticket kunnen bemachtigen? U kan First Contact ook als App beleven! ’s werelds eerste volwaardige audio-strip-app biedt u de strip ook als interactieve video aan.

Tentoonstelling Lush & Lust II – Ine Lammers, 20 maart tot 6 april, 't Rood Huys

 Deze tentoonstelling van het werk van Ine Lammers maakt deel uit van VeelZIJdig, een gratis festival over seksualiteit en intimiteit en een initiatief van deMens.nu Vlaams-Brabant in het kader van Internationale Vrouwendag. Centraal in haar werk staat dus de vrouw, in al haar sensualiteit en kwetsbaarheid. Perfectie is een illusie en schoonheid is saai. Er wordt gepleit voor rauwheid, eerlijkheid, zuiverheid en een breuk met alle taboes.