Cultip 3 december tot 16 december

Uw culturele gids voor de komende twee weken

03 december 2018
Artikel
Auteur(s): Daphne de Roo
Voor wie zich tijdens de weken van Sinterklaas en de Kerstmarkt liever met andere dingen bezighoudt dan roetpieten en Mariah Carey, hebben we weer wat culturele tips klaarstaan.


Kortfilmfestival: Oscar Shorts

4 december, 22u/ 8 december 10u30 - STUK Labozaal

Zaterdag 1 december is het Kortfilmfestival in Leuven weer van start gegaan, een jaarlijks hoogtepunt voor elke cinemaliefhebber. Wie niet zo vertrouwd is met het genre en niet direct weet wat te kiezen, kan afgaan op de Oscarnominaties: de vijf films die de nominatie binnenhaalden, waaronder de winnaar The Silent Child, zijn gebundeld in de Oscar Shorts compilatie. Nu de keuzestress ribbedebie is, kun je ongemoeid onderuitzakken en genieten van vijf topfilms.

Movies@LOKation: The Dreamers

5 december, 20u – Pangaea

LOKO pakt een oude traditie op met Movies@LOKation. Ditmaal tonen ze The Dreamers, een film die zich situeert in de studentenrevolutie van ‘68 in Parijs. Voor wie niet bang is om langdurige seksscènes te kijken in een zaal vol medestudenten is dit een enorme aanrader. Een prachtige film over onschuld, liefde, cinematografie én politiek. Alsook erotiek natuurlijk. Dat hoofdrolspeler Louis Garrel sinds 2017 gehuwd is met model Laetitia Casta mag de pret niet drukken.

Chroma _ Don’t be frightened of turning the page

6 december, 20u - 30CC

De Italiaanse choreograaf Alessandro Sciarroni heeft al jarenlang een fascinatie voor repetitieve bewegingen, waaronder rotatie of spinning. De techniek van het eindeloos rond de as draaien onderzocht Sciarroni al in de verschillende versies van Turning; nu wendt hij de opgedane kennis aan in zijn wervelende solo Chroma_Don’t be frightened of turning the page. Een voorstelling gebouwd op een eenvoudige basis, maar met grote zeggingskracht.

Kerstconcert LUK: Make We Joy

11 december, 20u30 - Sint-Jan De Doperkerk

Wanneer de temperatuur daalt, begint het uitkijken al naar het jaarlijkse kerstconcert van het Leuvens Universitair Koor. Van grote kerstsuites tot lichtere alleenstaande stukken, ieder vindt zijn goesting in het repertoire van dit jaar. Toeschouwers kunnen ‘diepgang, maar ook veel zwier’ verwachten, wist een LUK-zangeres ons te vertellen. Voor wie graag met componistennamen pocht: o.a. Francis Poulenc, William Walton, Heinz Werner Zimmerman en Raymond Schroyens komen aan bod. En dat voor slechts 5 euro in voorverkoop, 4 euro voor cultuurkaarthouders.

Iberi

12 december, 19u15 - Keizersberg

Acht mannen in zwarte mantels en laarzen, met rijen kogels op de borst en lange messen om hun middel, die prachtige polyfone liederen zingen. Need we say more? Oké, de gebrachte Georgische zangvorm is door de UNESCO op de lijst met beschermd erfgoed geplaatst, en de mannen zingen over werkelijk alles: werkliederen, liefdesliederen, maar ook kerstliederen en erg oude odes aan natuurgoden. Voor wie het allemaal niet begrijpt is er een inleiding door professor Antoon Vandevelde.

 

Babylon Bar

13 december, 20u - STUK

Voor iedereen die het concert van Omar Souleyman - vorig jaar in Het Depot - te kort vond, is er nu Babylon Bar, een nieuw thuis in Leuven voor Maghreb-beats en afrofuturisme. Deze editie kunnen we genieten van de ‘kersverse sjeiks van het Noord-Afrikaanse futurisme’ genaamd AMMAR 808, visuals van VJ Sia Rosenberg, en de ‘euforische kleuter met een nieuwe set kleurpotloden’ Paddy Steer. Wij hebben het alvast gemarkeerd in onze agenda.