CulTip: 5 november tot 18 november

Uw culturele agenda voor de komende twee weken

31 oktober 2018
Artikel
Auteur(s): Willem Konings
Nu het winteruur weer zijn intrede gemaakt heeft, is het in deze herfstperiode soms moeilijk om door de veelheid aan culturele bomen het bos nog te zien. Wij leiden jullie er zachtjes doorheen.

Vredesbeiaard
Abdij van Park 11/11, vanaf 11u

Een lief is niet de enige reden om eens in het weekend te blijven plakken. '100 jaar nadat de klokken in België en Frankrijk luidden om de herwonnen vrede te vieren, komt de vredesbeiaard tot leven in de Abdij van Park.' En dat zal de moeite zijn. Eerst is er om 11 uur de vredesbeiaard zelf, om 14, 15 en 16 uur krijg je concerten van beiaardiers uit binnen- en buitenland te horen. Op het dagprogramma staan verder een wandeling door de abdij, de expo 'Religie. Helend. Verdelen' in PARCUM en alsof dat nog niet genoeg is kan je tussendoor aanschuiven aan Belgische frietkramen of Duitse braadworsten verorberen. De activiteiten zijn bovendien gratis!

USO Herfstconcerten
Aula Pieter de Somer: 8 en 9 november, 20u

It’s that time of the year again. De steevast goed verzorgde herfstconcerten van het Universitair Symfonisch Orkest zetten dit jaar de grote Russische componist Tchaikovsky op het menu. Met op het programma zijn meest gekende muzikale meesterwerken wilt het orkest haar publiek imponeren en overtuigen van de absolute schoonheid van deze muziek. Concreet zal de stormachtige Ouverture 1812 de spits afbijten. Het concert speelt vervolgens het lyrische symfonische gedicht De Storm en eindigt met de overbekende Notenkrakersuite. Naar goede traditie is er een gratis receptie met frisse pintjes achteraf!

Arenbergfestival: Adellijk Wonen
Universiteitsbibliotheek KU Leuven; 26 oktober tot 20 januari

In de Universiteitsbibliotheek ben je dezer dagen aan het goede adres om de indrukwekkende geschiedenis van het Arenbergkasteel, zijn interieur en zijn bewoners te ontdekken. De concrete tentoonstelling, 'Adellijk Wonen. Het kasteel in Heverlee, van Croÿ tot Arenberg' is bovendien vormgegeven met schitterende prenten, tekeningen en kostbare manuscripten en boeken.

Playground Festival
STUK & M-Museum; 15 tot 18 november

Ook dit jaar slaan M-Museum en STUK de handen in elkaar om een keineig festival te organiseren. Kunstenaars op het kruispunt tussen beeldende kunst en acteren tonen hoe film, architectuur, sculptuur, installatie, performance en choreografie kunnen leiden tot een perfect uitgebalanceerd product. Het resultaat is een uitdagende uitvoering die de interactie tussen objecten en lichamen vertolkt. Naast een uniek festivalconcept zijn veel van de gebrachte werken ook exclusief, want nog nergens anders vertoond. Playground is het walhalla voor de experimentele kunstenaar, waarbij ook live werk wordt getoond. Bovendien komen een aantal gevestigde waarden van vorige edities nu terug aan bod. Uiteraard korting met je cultuurkaart!

Jazz 'n' Words
La Conserve; 7 november, 20u

De Leuvense vaart dingt weer volop mee voor de prijs van 'hipste buurt' en daar is ook de aankondiging van Jazz 'n' Words niet vreemd aan. Dit evenement, gebracht in het hartverwarmende La Conserve, serveert haar bezoekers Vlaamse toppers uit de podiumwoordkunsten- en jazz-scène. Deze culturele smeltkroes biedt zowel de literaire- als muzikaal-gezinde ziel een heerlijke avond. Wie komt er? Onder andere een finalist van Belgium’s Got Talent, de Belgische vicekampioen Poetry Slam, een geselecteerde uit Poëziebus 2018 die al toerde door Vlaanderen en Nederland en een toptrio uit de Belgische jazzwereld. Schappelijk van prijs (3,2 euro met cultuurkaart) en met achteraf ook een open mic voor de 'gewone' woordenaar!

Xander De Rycke houdt het voor bekeken
Minnepoort; 14 november, 20u

De lachbekken onder ons kunnen zich weer opmaken voor een gevestigde waarde binnen het comedy-landschap. In Xander De Rycke houdt het voor bekeken, sinds 2016 jaarlijks op tournee, wordt het Vlaamse medialandschap op een ludieke manier benaderd. Een nieuw televisieseizoen geeft immers voer tot nadenken en vraagt voor nieuwe haarfijne analyses. Alles op beeld van september 2017 tot september 2018 krijgt een beoordeling, zowel ultieme zwakteboden als echte filmtoppers. Een voorstelling die onder andere door De Morgen en De Standaard al lovend werd onthaald.