De Australische hydra der psychedelische garagerock

Onderhond: King Gizzard & the Lizard Wizard

19 november 2018
Artikel
Auteur(s): Guillaume Deprez
Hoewel ze niet in de mainstream sfeer zitten, is de Australische band King Gizzard & the Lizard Wizard underdogs noemen een beetje onterecht.

Nadat de zeven leden vorig jaar aankondigden dat ze vijf albums in een jaar zouden uitgeven, twijfelden fans of ze serieus waren, want zoiets is onmogelijk. Nipt slaagden ze in hun opzet door op 30 december 2017 Gumboot Soup uit te brengen. Dankzij hun stunt genieten ze van grote naambekendheid en een zeer uitgebreide discografie, zeker voor een band die dit jaar zijn achtste verjaardag vierde.

Waar start je dan aan zo’n uitgebreide collectie muziek? Je kan vanaf de eerste LP 12 Bar Bruise alles in volgorde beluisteren en zo’n dertien uur later eindigen met Gumboot Soup. Die muzikale tocht zal je over verschillende genres heen voeren. De mannen van Melbourne begonnen met psychedelische garage rock en lieten steeds meer andere invloeden, van jazz tot metal, toe tot hun muziek. Als je liever met enkele singles start is hun laatste nieuwe album een geschikte plaats om te beginnen. Daar staan verschillende aanstekelijke hits op zoals The Wheel, I’m Sleeping In en het toepasselijke Beginners Luck.

De multi-instrumentalisten van King Gizzard bouwen hun albums meestal op rond een concept. Eyes Like The Sky is een spaghetti western in audiobook, geïnspireerd door de liefde van frontman Stu Mackenzies voor western films en Red Dead Redemption. Op het album Quarters! staan slechts vier liedjes, het album klokt af op een perfecte veertig minuten en veertig seconden en elk liedje duurt tien minuten en tien seconden. Niet lang genoeg. Je hoeft nooit te stoppen met naar Gizzard the luisteren. Hun album Nonagon Infinity is gemaakt om in een eeuwige loop af te spelen. De verschillende liedjes vloeien foutloos in elkaar over en het laatste eindigt opnieuw met de gitaarriff van het begin. 

Flying Microtonal Banana is hun meest uitzonderlijke album. Wanneer je het eerst hoort, kunnen de gitaren vals klinken, maar de band vervormde hun instrumenten om ze microtonaal te kunnen stemmen. De tonen vallen dan tussen de normale acht tonen in een octaaf. Hun muziek klinkt daarom oosters, omdat niet-westerse culturen ook andere toonladders gebruiken.

Niets houdt je tegen om naar de zeven zonderlingen van King Gizzard te luisteren. Helemaal niets, want hun album Polygondwanaland laten ze gratis downloaden. Het album is eigendom van de fans en de bizarre hippies moedigen hun fans aan om het te verspreiden en zelf de vinyl te drukken. (Hun andere albums zijn telkens gedrukt op vinyl van topkwaliteit in psychedelische kleuren). Daarnaast zijn ze ook nog eens zo vriendelijk om ons op te het album te waarschuwen voor het stijgende zeeniveau en de ondergang van de mensheid.

Hun album Polygondwanaland is gratis te downloaden via deze link:
http://kinggizzardandthelizard...