Lezersbief: Leve de koning!

Lezersbrief Julien Hage

13 maart 2017
Lezersbrief
Auteur(s): Schrijver
België is een bastion. De Koning is het fundament. De monarchie fucken en deze afschaffen zou het land in een eindeloze politieke en communautaire crisis doen storten.
België is een bastion. De Koning is het fundament. De monarchie fucken en deze afschaffen zou het land in een eindeloze politieke en communautaire crisis doen storten. We weten allemaal dat België op communautair vlak niet de meest stabiele natie van de wereldbol is, om het eufemistisch uit te drukken. Wie neemt er dan de plaats in van de Koning die van rechtswege regeert, die als neutrale instantie de gemoederen van de naar-macht-hunkerende politici weet te bedaren? Een verkozen regent? Een Waal of een Vlaming die niet anders kan dan zijn eigen belangen voorrang te geven? De Koning vertegenwoordigt niet enkel de socialisten, de liberalen, de Christenen of de atheïsten, hij staat in voor het hele Belgische volk. Dus jawel, het principe van erfopvolging heeft degelijk haar bestaansredenen.

Inderdaad, we zijn ondertussen 2017. Toch past een koning nog perfect in deze post-moderne tijd. Het is compleet verzoenbaar met de waarden die vandaag hoog in het vaandel worden gedragen. Ik hoor de critici al roepen: “De Koning wordt niet verkozen, bijgevolg is de monarchie ondemocratisch!” Om dit pertinente commentaar te weerleggen citeer ik graag de eminente filosoof en econoom Philippe Van Parijs: “De kwaliteit van de democratie hangt niet af van de monarchie.” We leven nog altijd in een democratisch land (weliswaar zeker niet in de meest perfecte vorm), ook al is de Koning het staatshoofd. De één sluit het andere niet uit.

Talloze meerwaarden van de monarchie in België worden zo vaak over het hoofd gezien. Een monarchie is onlosmakelijk verbonden met bepaalde waarden, zoals loyaliteit, eerlijkheid of rechtvaardigheid. En ja, onze vorst is allerminst asociaal, integendeel. Het paleis krijgt jaarlijks zo’n 55.000 brieven in de brievenbus, waarvan er ruwweg 11.000 van sociale aard zijn. Vrouwen en mannen die hun laatste hoop aan het paleis toevertrouwen, om dankzij een weliswaar kleine financiële bijdrage, eindelijk uit de put te geraken.

Royalisme is niet zozeer een kwestie van nostalgie, fanatisme of eenderwelke politieke standpunt. Het draait om fierheid. Trots om ook na een WK voetbal in alle zelfvertrouwen te durven zeggen dat je Belg bent. Het draait om het vrijwaren van een harmonie die ons land bijna twee eeuwen lang samenhoudt. Het draait om elf miljoen Belgen die zich kunnen verenigen onder 1 persoon: de Koning. Daarom: Leve de Koning!