Ongepaste communicatie

Editoriaal

07 november 2016
Editoriaal
Auteur(s): Eva Sevrin
‘KU Leuven verwijt beheerder studentenresidentie ongepast gedrag’, stuurde de KU Leuven vorige week in een persbericht uit.

Tegen Veto sprak de universiteit dan weer van 'ernstig grensoverschrijdend gedrag en intimidatie'. Los van de dubieuze verzwakking in hun eigen persbericht, weigert de KU Leuven te erkennen dat het gaat om 'seksueel' grensoverschrijdend gedrag.

Klachten van ongepast gedrag zijn echt wel iets anders dan klachten van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De drempel om seksueel ongewenst gedrag aan te klagen is nog steeds ontzettend hoog. De KU Leuven zal wel op de hoogte zijn van de povere aanmeldingscijfers, maar ter herhaling: volgens Amnesty International wordt 90% van het seksueel geweld in ons land niet aangegeven.

Zeker wanneer het slachtoffer de dader kent, kan de angst voor stigmatisering toenemen. Zeker wanneer het publieke beeld van seksueel geweld een enge man in een steegje is die op jonge meisjes aast. Een beeld dat de cijfers trouwens weerleggen: de dader is meestal een bekende van het slachtoffer.

Seksueel geweld kent zoveel gradaties. Het is de jongen die tijdens het uitgaan zijn hand onder je rok steekt ‘omdat ge er zo geil uitziet’. Het is de persoon die vindt dat ‘ge nu geen nee meer moogt zeggen, want ge zei al ja tegen andere seksuele handelingen’. Het is de partner die niet wil stoppen, wanneer je halverwege plots genoeg hebt en niet verder wilt gaan.

‘Je moet vermijden dat je een man die een fout heeft gemaakt op het deontologische vlak, meteen strafrechtelijk veroordeelt’, vindt de rector. ‘Daar kunnen we ons niet over uitspreken.’ Nee, de KU Leuven is geen rechter. De KU Leuven kan niet bepalen of de betrokkenen al dan niet schuldig zijn. De kans dat dit soort klachten ooit de rechtbank haalt, is helaas klein.

De KU Leuven kan daarom wel een kat een kat noemen. Klachten - in het meervoud! - van seksueel ongewenst gedrag, klachten die ernstig genoeg zijn om bewakers op de persoon in kwestie af te sturen als die ooit nog in de buurt durft komen, zijn belangrijk.

Het gebeurt al veel te weinig dat slachtoffers durven te spreken. Het is een goed begin dat de KU Leuven naar hen geluisterd heeft en begeleiding heeft aangeboden. Hun stem mag echter niet afgezwakt worden. Dit onderwerp bespreekbaar maken zou even goed een prioriteit moeten zijn.

Seksueel geweld moet niet enkel aangepakt worden wanneer er iemand komt klagen, er moet een omgeving zijn waarin seksueel geweld aan te klagen is. Waar slachtoffers niet een jaar stil zijn voor ze durven spreken.

Geschreven door de redacteur Sociaal. Het editoriaal bevat een mening die gedragen wordt door de redactie.

Gerelateerde Artikels

De verkeerde 'versoepeling'

26 april 2021
Editoriaal

Wie staat er op?

14 december 2020
Editoriaal

Eenzaam, maar niet alleen

16 november 2020
Editoriaal

Aandacht is niet genoeg

02 november 2020
Editoriaal