Op reis naar een duurzamer bestaan

Klimaatopinie

02 maart 2020
Opinie
Auteur(s): Anne Desreveaux
Duurzaamheid is van belang in elk facet van het leven, ook in de vrijetijdsbeleving. Reizen kan een pak duurzamer, en dat hoeft je niets méér te kosten.

Met de start van het tweede semester is ook het dromen over de zonnige zomerdagen weer begonnen. Bij veel mensen brengt dit elk jaar dezelfde grote vraag naar boven: welke oorden gaan we ditmaal bezoeken? Dit jaar wil ik hier graag een vraag aan toevoegen: hoe bezoeken we deze oorden op zo duurzaam mogelijke wijze? 

Reizen is geweldig, daarover zullen veel mensen het met me eens zijn. Het is een manier om mensen van over de hele wereld te leren kennen en daarbij te proeven van verschillende culturen en te genieten van al de pracht die de natuur ons te bieden heeft. De interesse voor de reissector zal alleen maar toenemen, maar vaak heeft dit jammer genoeg een negatieve impact op de lokale bevolking. Het schenden van hun privacy of het verhogen van de afvalberg rondom hun woongebied zijn slechts enkele voorbeelden. Ook op de ecologie van de omgeving kan de invloed negatief zijn wanneer het landschap, de flora en de fauna aangetast worden. 

Door het groeien van de toerismesector wordt de opkomst van duurzaam toerisme noodzakelijk, waarin een balans wordt gezocht tussen ecologie, economie en de sociale aspecten die aan toerisme verbonden zijn. Mij heb je niet nodig om je te vertellen hoe vervuilend een vliegreis is. Gelukkig zijn er ook andere manieren om je impact op het klimaat en de regio die je bezoekt te beperken, zonder dat dit per se duurder hoeft uit te draaien. 

Zoek je een echt duurzame vorm van logement, dan is kamperen the way to go

Het is belangrijk om te beseffen dat de duurzaamheid van een reis enorm afhangt van het type logement dat gekozen wordt. Persoonlijk kan ik er echt van genieten me eens in de watten te laten leggen in een hotel, maar dit is vaak helemaal niet duurzaam en daarom dus best te vermijden. Als je een echt duurzame vorm van logement zoekt, is kamperen the way to go. Dit is ecologischer door een lager gebruik van water en energie en daarbovenop bevindt een camping zich vaak in een enigszins groener gebied. Een opkomende vorm van logement is Airbnb, waarbij eigenaren hun appartementen te huur zetten. Niet alleen is dit een goedkopere vorm van verblijf, het is ook een relatief duurzaam alternatief aangezien het gebruik van water en elektriciteit veel lager ligt dan in een hotel en er vaak minder afval ontstaat. 

Een heel belangrijk onderdeel van een duurzame reis is het steunen van de lokale economie. Wanneer je bijvoorbeeld souvenirs zoekt voor je vrienden of familie, mag je je niet laten verleiden door goedkope massaproductie. Je gaat beter op zoek naar iets authentieks afkomstig uit de regio. Verder is het proeven van de lokale keuken mijn favoriete gedeelte van een reis. Dit smaakt oprecht het beste uit een authentiek lokaal eettentje. Vaak passen grotere restaurantketens hun smaken aan om ervoor te zorgen dat toeristen het zeker lusten, waardoor de smaak aan eigenheid inboet. Door het inschakelen van locals bij je dagelijkse uitstappen maak je je reis uniek, steun je de lokale bevolking en gaat je geld naar de gemeenschap.

Wat ik nu heb genoemd, zijn maar kleine aanpassingen die je kan opnemen in je reis, terwijl je toch een stuk bijdraagt aan het steunen van de lokale economie, ecologie en sociale omstandigheden, en dit zonder er per se meer voor te moeten betalen. Wanneer je, net als ik, je reis voor september aan het plannen bent, hou dit misschien in je achterhoofd en geniet ervan! 

Anne Desreveaux is student Sustainable Development aan de KU Leuven. De klimaatcolumn een mening van de auteur. Ze bevat niet de mening van de redactie.