Tips voor een groener studentenleven

Green Office geeft tips voor een milieuvriendelijk studentenleven

17 oktober 2018
Artikel
Auteur(s): Lien De Proost
Buig je over deze eenvoudige tips en verander stukje bij beetje de wereld in een groenere versie van zichzelf.

Probeerde je al 100 keer om vegetariër te worden en wou het maar niet lukken? Vergeet je elke keer je herbruikbare winkeltas als je boodschappen gaat doen? Kan je niet weerstaan aan de o zo goedkope vluchten naar exotische droombestemmingen? Niet getreurd. Er zijn tal van andere, meer realiseerbare dingen die je als student kan doen voor het milieu. 

Naar de kringloopwinkel in plaats van in de vuilbak

Hou met je vrienden een grote-kot-kuis en hanteer hierbij de 90/90 regel. Heb je een voorwerp al 90 dagen niet meer gebruikt? Ga je het de komende 90 dagen gebruiken? Zo niet, weg ermee. En met ‘weg ermee’ bedoelen we natuurlijk niet ‘een gooi richting de vuilbak’. Doneer je spullen aan een kringloopwinkel, een goed doel of aan je vrienden. Mooi meegenomen: rust in je kamer is rust in je hoofd. Tijd voor ont-spullen dus!

Leve het kraantjeswater

Als er broodjes uit de kraan zouden komen, zou je dan nog naar de winkel fietsen om er te kopen? In België wordt kraanwater strenger gecontroleerd dan flessenwater, en nog belangrijker: het is absoluut even gezond. Vind je kraanwater niet lekker? Doe eens hipster en gooi in je herbruikbare drinkfles een citroentje, of wat rozemarijn, of wat frambozen, of doe gewoon en drink je kraanwater.

Sorteren op kot

Roep al je kot-vrienden bij elkaar en spreek af om vanaf nu écht te gaan sorteren op kot. Je Stella-flesjes op de ene plek, je chocomelk-brik op de andere plek en ook alle pizzadozen bij elkaar. Hoe moeilijk kan het zijn?!

Een lesje in milieuvriendelijk koken

Te tam om ook het deksel van je kookpot uit de kast te nemen? Think again. Hierdoor kost het veel meer tijd en energie (en dus elektriciteit) vooraleer je soepje - gemaakt van verse seizoensgroenten uiteraard - kookt. Heb je nog een oldskool elektrisch vuurtje? Zet het een paar minuten voor je eten klaar is af: je zal het vast en zeker al gemerkt hebben, maar de kookplaat lijkt nog uren warm te blijven. Zo gebruik je opnieuw minder energie.

Internetten is bomen planten

Move over, Google. Gebruik vanaf nu ecosia.org als je zoekmachine. De winst die ze maken met jouw zoekopdrachten gebruiken ze om bomen te planten op de plaatsen waar die het meest nodig zijn. Hoe meer je zoekt, hoe meer bomen er geplant worden. Browsen is de boodschap!

Shop je nieuwste outfit bij een tweedehandswinkel

Leuven is rijk aan een paar fantastische tweedehandswinkels: Think Twice, Cyaankali, Spit, de Kapstok en Rawette. Je stijl is volledig hot en niemand kan je copycatten. Het milieu en je portemonnee zullen je dankbaar zijn.

Met deze tips op zak, word jij vanzelf wat groener. En als iedereen dat kleine beetje doet, is het geen ‘druppel op een hete plaat’, maar een hele emmer die het vuur misschien wel blust.

Ook op veto.be:

Waarom vrouwen altijd op foute mannen vallen

(Theaterrecensie) Vrouwen die op de foute mannen vallen kunnen daar niet onderuit. Dat is wat Anke Jochems in haar debuutvoorstelling onderzoekt. Onze man vond het alvast niet fout.