Van een ander dieet naar een ander klimaat

Klimaatcolumn

18 mei 2020
Opinie
Auteur(s): Anne Desreveaux
Ons eetpatroon heeft een grote impact op onze ecologische voetafdruk, maar zelfs kleine aanpassingen kunnen al een heel deel bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Iedereen komt wel eens thuis van zijn werk, compleet afgemat en kapot. Je smacht naar iets van comfort food wat zowel je hongerig gevoel als je stemming ten goede kan komen. Gelukkig ben je de dag daarvoor naar de supermarkt geweest en heb je dat ene in huis dat alle vermoeienis even kan teniet doen: een goed stuk chocolade. Het is aangetoond dat mensen hiervan gelukkiger worden omdat het de hersenen ertoe aanzet endorfines aan te maken. Endorfines zorgen ervoor dat je een intens vrolijk gevoel ervaart. Natuurlijk zijn er ook tal van andere manieren om dit aan te maken, maar niet veel die daarbovenop ook nog eens zo goed en puur smaken.

Eten kan je een geluksgevoel opleveren. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de voedingsindustrie de grootste industriële werkgever is in Vlaanderen. De keerzijde van de medaille is dat een industrie zo groot, die bovendien enkel zal groeien door een fors stijgende bevolkingsgroei, met talloze uitdagingen geconfronteerd wordt. Waaronder het groene niveau, waarbij het dan ook cruciaal is dat dit alles op een duurzame manier kan gebeuren.

Hiervoor kunnen we allemaal ons steentje bijdragen, zowel op reeds gekende als meer onbekende manieren. Koop zoveel mogelijk waste free om de afvalhoop te verkleinen, koop lokale producten en vermijd vlees. Klassiekers, ik weet het, maar ze dragen wel allemaal bij tot het verbeteren van onze planeet. Dit zijn echter niet altijd evidente aanpassingen in ons leven en ze vergen vaak wat aanhoudende moeite. Vandaag wil ik daarom eenvoudig stipuleren hoe ieder van ons ecologisch een (klein) steentje kan bijdragen, zonder zelf de allergrootste opoffering te moeten doen. 

Mocht je rund op je bord vervangen door kip bijvoorbeeld, ligt de uitstoot CO2 per kg vlees nog maar op 5 kg

Zelf ben ik al zeven jaar trotse vegetariër en dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Er waren zeker momenten waarop ik niets liever wou dan een stuk vlees eten, maar deze drang heb ik altijd kunnen onderdrukken en is intussen al lang verdwenen. Zeker in het begin is het niet gemakkelijk om steeds de verleiding te weerstaan wanneer het water je in de mond staat. Onderzoek wees uit dat zo'n driekwart van de vegetariërs uiteindelijk terug hervalt in het eten van vlees.

Maar waarom iets moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Het is aangetoond dat voor rundvlees meer dan 20 kg CO2 vrijkomt om 1 kg vlees te verkrijgen. Dit komt overeen met ongeveer 180 kilometer rijden met de auto. Mocht je rund op je bord vervangen door kip bijvoorbeeld, ligt de uitstoot CO2 per kg vlees nog maar op 5 kg. Ook voor varkensvlees ligt de uitstoot per kg een stuk lager dan voor rund, en dit op ongeveer 7,5 kg CO2 per kg vlees. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat wanneer je geen rundvlees en zuivelproducten meer eet, je ecologische impact lager ligt dan die van de gemiddelde vegetariër. 

Vergis jullie niet, het veganistische dieet is zeker de meest ecologische uitkomst, en niet langer vlees consumeren, kan de wereld enorm vooruit helpen. Maar ik probeer ook gewoon realistisch te zijn. Niet iedereen kan zo'n dieet aanhouden, niet iedereen wil dat en vindt de moed hiertoe. Daarom geef ik kleine alternatieven die zeker ook effectief zijn. Al is het maar één dag per week dat je geen vlees eet, alle kleine beetjes helpen. Het belangrijkste wat ik hier wil zeggen is: zoek een dieet waar jij je goed bij voelt, eentje die past in je dagelijkse ritme, maar die toch ook een beetje rekening houdt met de wereld en het leven rondom ons.