Werk zoeken is ook werk

De ervaringen van een student humane wetenschappen op de jobinfodag

24 februari 2018
Artikel
Auteur(s): Lien De Proost
Op 22 februari zette de KU Leuven haar jaarlijkse jobbeurs-traditie verder. Een 90-tal bedrijven uit verschillende sectoren informeerden de bijna afgestudeerde studenten over hun toekomstperspectief.

Wanneer je binnenkomt op de infomarkt krijg je een kleurensticker. Deze matcht met de opleidingsgroep waar jouw studie onder valt. De bedrijven versieren hun stand met gekleurde papieren, waardoor het voor de student duidelijk is welke bedrijven naar zijn profiel op zoek zijn. De jobinfodag is een mooie kans om al je arbeidsgerelateerde vragen opgelost te zien en ze dan meteen aan verschillende mensen te stellen uit een verschillend werkveld. Ook is het een uitgelezen kans om te peilen naar hoe populair jouw profiel is op de arbeidsmarkt.

Elevator pitch

Als je uitgepraat bent op de infomarkt, of vermoeid van de tonnen aan informatie en gadgets waardoor je overstelpt wordt, heb je de kans om een interessante infosessie of workshop te volgen. Zo wordt er bijvoorbeeld een infosessie gegeven over ‘Working in Europe’, ‘Het startersloon’ en ‘Werken bij de Vlaamse Overheid’. Stijn, student Rechten, volgde een aantal infosessies. ‘De infosessies waren zeker nuttig, alhoewel ik bij sommige niet veel meer te weten ben gekomen dan wat ik al op de flyer had kunnen lezen’, stelt hij.

Bovenop al de info die je kunt verkrijgen, heb je ook de kans om je CV te laten screenen. Gespecialiseerde recruiters zijn er om je te helpen met je elevator pitch en om je advies te geven over hoe het ‘toch wel zeer belangrijk is dat je CV origineel is en écht in het oog springt’. ‘Ik ben blij dat ik mijn CV bij had, want ik kon zeker wat tips gebruiken om deze wat meer op te fleuren en ervoor te zorgen dat ze de mijne niet over het hoofd zien. Ik kreeg wat uitleg over een betere lay-out en er werd me aangeraden om mijn talenten en taalvaardigheden nog wat duidelijker in de verf te zetten’, horen we van Anke, student economische wetenschappen.

Als student humane wetenschappen valt me op dat mijn kansen op de arbeidsmarkt zich lijken te beperken tot administratief bediende, recruiter of HR-medewerker

Het matching-systeem met de kleuren is geen vernieuwing ten opzichte van vorige edities. Welke vernieuwingen zijn er dan wel? Wel, frietjes! Als je je CV kunt tonen, krijg je een bonnetje om een gratis pakje frietjes te halen. De trend om meer studenten te lokken met gratis eten, werkt verrassend genoeg altijd. ‘Ik wilde sowieso gaan, maar de frietjes waren zeker een extra motivatie om ook te zorgen dat mijn CV in orde was’, klinkt het bij Demi, student communicatiewetenschappen.

Ook de collectie van originele gadgets van de bedrijven is dit jaar uitgebreid. Er worden niet alleen gepersonaliseerde notitieblokken en pennen uitgedeeld, maar zelfs een thermos of zakje popcorn zit in hun assortiment.

Naar aanleiding van deze jobinfodag valt me, als student humane wetenschappen, op dat mijn kansen op de arbeidsmarkt zich lijken te beperken tot administratief bediende, recruiter of HR-medewerker en dat ik er niet eens vanuit mag gaan dat alle mensen zomaar weten wat Wijsbegeerte is. Misschien dan toch nog eens het internet induiken om wat verder te zoeken. Met een grote zak vol informatiebrochures en sollicitatieadvies in mijn rugzak wandel ik de KU Leuven Jobinfodag buiten, en ik kan niet anders dan denken: werk zoeken is ook werk.