Whooshh!

Cursiefje

10 november 2019
Splinter
Auteur(s): Vincent Cuypers
Laatst kreeg ik op mijn Twitterfeed een wel heel opmerkelijk reclamefilmpje voorgeschoteld.

Het betrof het zogenaamde ‘zalmkanon’ van de Amerikaanse firma ‘Whooshh Innovations’, in wezen een lange flexibele buis waardoor – onder een lichte zuigkracht – zalmen en andere vissen over een afstand van tientallen meters getransporteerd kunnen worden om dammen, sluizen of andere obstakels te overbruggen.

Voor vissen als de zalm, die leeft in zee, maar paait in de bovenloop van rivieren en daarvoor moet kunnen migreren, is de afdamming van de betreffende rivier – bijvoorbeeld om water te winnen of om stroom op te wekken – fataal: de vissen kunnen hun paaiplaats niet meer bereiken en verdwijnen dus onherroepelijk uit het systeem. In de meeste Europese rivieren is de Atlantische zalm nagenoeg uitgestorven en dus lijkt het zalmkanon een welgekomen nieuwigheid. Toch kan men, wanneer men de filmpjes op de website van het bedrijf bekijkt, niet anders dan denken dat de mens zijn tijd en energie vooral besteedt aan het oplossen van problemen die hij zelf heeft gecreëerd.

Ook ons staatssysteem is berucht om zijn constructies die de problemen van voorgaande constructies moeten oplossen

Iedereen kent wel figuren die zich steeds in nesten werken, maar met hun pogingen de situatie op te lossen de zaak alleen erger maken. En ook ons staatssysteem is berucht om zijn constructies die de problemen van voorgaande constructies moeten oplossen. Beroep doen op een zalmkanon, of gewoon de dam afbreken: de vraag moet dus worden gesteld, en niet alleen met betrekking tot de milieuproblematiek. Ook helpt het uiteraard, wanneer men bedachtzaam te werk gaat, voor men dammen bouwt. Anders eindig je zoals de Royal mint in Engeland, die duizenden herdenkingsmunten van 50 pence met de Brexitdatum van 31 oktober moet omsmelten omdat de zaak andermaal op uitstel is uitgedraaid.

De vraag is natuurlijk ook wat de zalmen zelf van de zaak denken. In ieder geval is er een groot privacyprobleem: de machine komt met een wetenschappelijke module die elke vis die door het systeem komt identificeert, meet en fotografeert, en eventueel foute soorten eruit haalt. Maar ach, misschien is een rit om de dam heen wel een privacyoffer waard. Tegen de stroom inzwemmen is zo al vermoeiend genoeg.