Ana Van Liedekerke

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Ana Van Liedekerke

In Denkers voor onze tijd interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Charles Taylor. 'Als ik geloofde dat de resultaten vals waren, had ik ook het Capitool bestormd.'

In Denkers voor onze tijd spreken we met grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof Charles Taylor. 'Als ik geloofde dat de resultaten vals waren, had ik ook het Capitool bestormd.'

'Pamperverwijten', noemt rector Rik Van de Walle het minimaliseren van klachten van studenten. Want de mentale problemen van studenten, zeker in coronatijden, dienen ernstig te worden genomen.

Opgeheven vingertjes houden de vinger aan de pols van onrecht. Maar als ze uitmonden in een antiliberaal discours waarbij elke 'stoute' handeling of uitspraak verworpen wordt, ondermijnen ze zichzelf.

De rector en decanen hebben in een mail aan de studenten de organisatie van de juni-zittijd toegelicht. Mondmaskers zijn verplicht, studenten in Brussel leggen ook examen af in de Ancienne Belgique.

Sinds half zes is Luc Sels wakker. Covid 19 vereist een andere aanpak voor een rector die niet houdt van aansturen: 'Van de ene dag op de andere ben ik in de rol van CEO gekropen. Omdat het moest.'

Kotbaas Javedani bezit een groot aantal koten in Leuven, onder de noemer Studentcomfort. Verhalen doen de ronde, maar Javedani ontkent structurele problemen. Studenten en ex-werknemers getuigen.

Stellenbosch is één van de minder evidente uitwisselingspartners van de KU Leuven. De extreme ongelijkheid in Zuid-Afrika en de blijvende privileges van de witte studenten vereisen kadering.

KU Leuven werkt nauw samen met het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch. De gesegregeerde realiteit vraagt een minimum aan sensibilisering voor uitwisselingsstudenten en -professoren. Dat ontbreekt.

Geen gedicht komt ongeschonden uit een vertaling. Vaak is het kiezen tussen rijm en muzikaliteit of oorspronkelijke betekenis. Een pleidooi voor de superioriteit van dat laatste.

De aangekondigde overstap van Koenraad Debackere als algemeen beheerder van de KU Leuven naar KBC is uitgesteld tot na de zomer. Hij blijft mogelijk wel voorzitter van Leuven Research and Development.

Een ontslagen prof heeft vorige week een kritische mail over de universiteit naar alle werknemers gestuurd. De KU Leuven verwijderde die: mogelijk een inbreuk op de communicatievrijheid.

Iemand beneemt zich van het leven en mensen hebben hun theorie klaar. 'Ze heeft het zelf gewild', of 'de ziekte nam over'. Het besef dat mensen niet uit één stuk bestaan, vraagt meer fijngevoeligheid.

Het Vlaams Talenplatform, dat de talenopleidingen in het hoger onderwijs verenigt, diende deze maand een plan in voor de toekomst van het taalonderwijs. Noodzakelijk, want de situatie is penibel.

Tijd teveel tijdens corona? Goed nieuws! De Veto-redactie selecteert een double bill-filmtip: dat zijn twee films voor de prijs van één, voor een gezellige avond voor de buis.

Als onze wekenlange afzondering één voordeel heeft, is het dat we even terug tijd hebben om te lezen. Barbóék en Boekarest bezorgen je nu zelfs boeken thuis! Hier alvast wat tips van de Veto-redactie.

De prijzen van Alma zijn 38 procent verhoogd ten opzichte van 2011 (p 16 van deze krant). Alma zelf verantwoordt die stijging al jaren door de koppeling aan de index.

Het gebouw torent glinsterend boven Leuven en zijn eigen sokkel uit. Binnen huist Imec. Een vzw met een omzet van 670 miljoen euro, 4000 werknemers wereldwijd en inmiddels vier cleanrooms.

'Ik wacht op een artikel / liefst 1 volle pagina met de koptitel / "BRIHANG IS DE GROOTSTE RAPPER" / Geschreven in de grootste letters.' Alweer een wens die voor de rapper in vervulling gaat.

Voor Artefact Night trad zaterdag het Parijse neo-gabbercollectief Casual Gabberz aan in het STUK. Stampende hardcore en flitsende blauwe lichten: gabbermuziek is terug van nooit weggeweest.

In Muntpunt komen elke week na school jongeren van elf tot veertien jaar samen om te debatteren. 65 procent van hen komt uit een kwetsbaar milieu. 'Debat is hét middel voor sociale mobiliteit.'

Heel wat studenten zijn soms eenzaam. Erover praten is een eerste stap, maar hooggespannen verwachtingen over een legendarisch studentenleven helpen alvast niet om het taboe te doorbreken.

Vorige week raakte bekend dat de bibliotheken van Humane Wetenschappen kiezen voor meer digitalisering en minder boeken in open rek. 48 studenten en professoren vragen in een open brief om reflectie.

Erasmus is de droom van elke student-avonturier: je ‘studeert’ maar ondertussen wedijver je in exotische streken met Bacchus in feestgedruis. Toch komen sommige studenten terug van een kale reis.

Een toekomstnota over de bibliotheken van Humane Wetenschappen kiest voluit voor digitalisering. Vanuit de faculteiten komt weerstand om de boeken te snel uit de rekken te halen.

Olivier Roy is de man die de politiek vandaag nodig heeft. Zonder stemverheffing legt hij eindeloze hoofddoekendiscussies het zwijgen op. 'De Europese staten weten niet wat religie is.'

In 2018 waren 107 leerstoelen aan de KU Leuven goed voor 6 miljoen euro. De meerderheid staat op naam van bedrijven. Comac Leuven betwist dat daar ethisch en onafhankelijk onderzoek uit voortkomt.

Sugardating is sekswerk, maar heeft met een dating-focus niet het imago van klassieke prostitutie. Omdat sugarbabies zich vaak niet als sekswerkers identificeren, is goede vertegenwoordiging moeilijk.

Tristan datet als sugarbaby voor geld met 45- tot 60-jarigen. Dat gaat gepaard met mentale druk: 'Het is niet gemakkelijk in de stemming te komen als iemand met zo'n leeftijdsverschil voor je ligt.'

In de zomer pleitte de N-VA vol vuur voor een Vlaamse canon. Drie maanden later maakt ze met zware bespringen in cultuursubsidies onze generatie als toekomst van de Belgische cultuur monddood.

Na dertig jaar universiteitsnieuws verschijnt in december het laatste nummer van de Campuskrant. In de plaats komt een nieuw magazine dat de hele universitaire gemeenschap moet aanspreken.

Paradise Blues bracht theatermaakster Jessa Wildemeersch van paradijs naar inferno en terug. De voorstelling valt middenin cultuursubsidiestrijd. 'Ik ben de ochtend van de première gaan protesteren.'

Straatrijk, een urban dance collectief, dat onder meer het evenement STUK DansBaAR organiseerde, houdt op met zijn kunstgerichte activiteiten. Met de besparingen wordt hun werking onhoudbaar.

Zoë Demoustier maakt onder andere voorstellingen voor fABULEUS. Als deel van het platform voor jonge makers In de Maak hekelt ze de mentaliteit die spreekt uit de knip in cultuursubsidies.

Leuvense cultuurhuizen en -verenigingen staan machteloos tegenover de aangekondigde Vlaamse besparingsmaatregelen. Met mogelijke schulden, geschrapte voorstellingen en werkloze kunstenaars tot gevolg.

Voor het eerst in haar geschiedenis publiceert de KU Leuven een duurzaamheidsrapport. Het plaatst de neuzen in een richting, maar een voorloper is de KU Leuven nog niet.

Mensenrechtenadvocaat Philippe Sands ontvangt een eredoctoraat van de KU Leuven. Bij Veto hield hij een pleidooi over Haagse glasramen en de weigering taxichauffeur te spelen voor Saddam Hoessein.

Met 1,3 miljard euro belegt de KU Leuven drie tot twintig keer meer geld dan de andere Vlaamse universiteiten. Transparantie over waar dat geld heen gaat, is er niet.

Geruchten over een verkrachtingsbende op het Ladeuzeplein worden voorlopig noch weerlegd, noch bevestigd door de politie: 'Het is niet iets dat we kunnen ondersteunen met concrete aangiftes.'

Tot vorig jaar gingen de Letterendopen gedeeltelijk door op faculteitsgebied. Dit jaar greep het bestuur in wegens hun 'beschamend, vernederend en potentieel gevaarlijk' karakter.

Stop onbetaalde stages buiten de opleiding en bewaak werkuren en takenpakket bij een stage binnen de opleiding. Alleen zo bereikt ze haar doel als een relevante werkervaring voor iedereen.

Stages die deel uitmaken van het studieprogramma van een opleiding zijn ingekapseld door een stagecontract tussen stagiair, onderwijsinstelling en werkgever. Ook in die structuur blijven er problemen.

In de catch-22 van ervaring vereist voor werk maar werk vereist voor ervaring komen veel studenten uit op het redmiddel van onbetaalde stages. Maar een goede omkadering ontbreekt.

Met een voorsprong die ze gedurende de hele 24 urenloop konden aanhouden, winnen de sportkotters met 1078 rondjes de 24 urenloop 2019. Behalve VRG-Crimen vestigt iedereen een persoonlijk record.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

De 24 urenloop gaat weer van start. Op deze blog vindt u gedurende de hele 24 urenloop live verslag van het reilen en zeilen van de lopers alsook het hele randgebeuren.

Woensdag werd in Alma Twee voor het eerst een engagementenbeurs voor studenten georganiseerd, op initiatief van Stad Leuven. Een groots idee met een kleine opkomst.

Besparingen van 228,4 miljoen, het opdrijven van de CSE-regel en een harde knip tussen bachelor en master; de Vlaamse regering is niet bang de hand te leggen op de koers van de universiteiten.

De Vlaamse meerjarenbegroting kondigt besparingen aan van 228,4 miljoen op universiteiten. Luc Sels betreurt het knippen bij de universiteit – een ‘hefboom van cohesie en welvaart’.

Een kleine brand woedt in sushirestaurant 'You Sushi' in de Muntstraat. De straten werden afgezet. Ondertussen is alles onder controle.

Wie scherp wil zijn, begint beter bij de wereld dan bij zichzelf, zo weet ook onze Alma mater.

Dries Van Langenhove, vorig jaar geschorst aan de UGent, wil naar de KU Leuven komen om zijn thesis af te ronden. De rector wenst niet te reageren.

Na twee jaar Diversiteits- en Studentenbeleid gaf vicerector Chantal Van Audenhove maandag de fakkel door. Hilde Feys, haar opvolger, komt voor een complex veld te staan met veel valkuilen.

De Oude Markt is vanaf oktober een winterbar rijker. EISBEAR belooft ‘een lawine aan de grootste meezingers en beste après-skihits, liters bier und flying Hirsch.’

Deze ochtend verklaarde rector Luc Sels het academiejaar 2019-2020 officieel voor geopend. Instroombeleid, levenslang leren en een focus op meertaligheid zijn speerpunten.

Racistische Tinderberichten van een student leidden in augustus tot mediaheisa. Nu roept de tuchtcommissie van zijn hogeschool hem tot verantwoording.

Vestiville, een driedaags hiphopfestival in Lommel dat vandaag van start ging, wordt de eerste dag stopgezet. Met dubieuze partners en een onvindbare organisator was de val voorspelbaar.

Met vermoeide handen van zo'n tachtig keer applaus (87 aldus een goede bron), maar evenzoveel enthousiasme en vreugde, was de slotavond van IFTf de kers op de taart van een vruchtbaar toneeljaar.

Bij de opening van het academiejaar maakte rector Luc Sels van wetenschappelijke integriteit een van zijn belangrijkste strijdpunten. Een jaar later blijven er echter nog heel wat vragen over.

Professor Peter Baekelmans is een katholieke priester en maakt deel uit van de scheutisten, een missionaire gemeenschap binnen het Rooms-Katholicisme.

De prestigieuze Ecole Nationale d’Administration dreigt te verdwijnen. De Franse eliteschool levert al decennialang de toppers van het Franse politieke bestel af, waaronder president Macron.

Vanop de bovenste verdieping kijkt CEO Wim Robberecht uit over Leuven stad. Sinds oktober 2018 draagt hij als gedelegeerd bestuurder de hoogste verantwoordelijkheid voor de uitdagingen van het UZ.

Largo Desolato, de recentste realisatie van CampusToneel, doet Havels stuk recht aan met veel voeling voor zijn dramatiek en absurdisme in de unieke setting van het Leuvense Anatomisch theater.

De laatste jaren werden in Vlaanderen steeds meer diploma’s uitgereikt, maar tegelijk deden studenten er nog nooit zo lang over. Steeds minder studenten slagen ook volledig in hun eerste jaar.

Achter de lage slaagkansen in het eerste jaar schuilt een probleem in de voortrajecten van studenten. Die lijken in Vlaanderen steeds minder te beantwoorden aan de uitdagingen van het hoger onderwijs.

‘Tinder is veel meer dan een datingapp. Het is een culturele beweging.’ De slogan van Tinder schiet raak. Alleen verzwijgt hij wijselijk dat niet alle cultuurkenteringen wenselijk zijn.

Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt Vlaanderen de slechtste leerling op vlak van begeleiding van (ex-)vluchtelingen in het hoger onderwijs. Van acht maatregelen past ze er maar één toe.

Woensdag stelden de deelnemende kringen aan het IFTf de teasers van hun voorstellingen voor in de Minnepoort. Mits oogkleppen voor over- en underacting overtuigt menige kring in haar verleidingsspel.

De klassieke talen in het onderwijs staan onder druk. Volgens Ana van Liedekerke en Vincent Cuypers is het tijd om eens te bezinnen op waar onderwijs echt voor dient.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika en VRG op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte schrapt vijf van zijn negen minoren in de bacheloropleiding. De decaan spreekt van ‘organisatorische onhoudbaarheid’.

Jean-Luc Nancy is een klinkende naam onder filosofen. De Franse denker doctoreerde bij Ricoeur en spreekt over Derrida en Hélène Cixous als kameraden. We spraken hem tijdens zijn verblijf in Leuven.

12,5% van de instromende Leuvense studenten heeft een migratieachtergrond. Daarbij zijn ook studenten met West-Europese roots. Inclusieve ambities ten spijt kleurt de KU Leuven te wit.

Vorige week stelde de dienst Diversiteit van de KU Leuven haar nieuwe beleidsplan voor. Een brede notie van diversiteit en een bijhorende focus op inclusie springen daarbij in het oog.

Gisteren was het feest voor het Centrum voor Levende Talen. Het vierde zijn 45e verjaardag. Daarvoor kwamen de cursisten samen op het Ladeuzeplein om liederen te zingen in alle talen. Vreugde alom!

De Eerste Wereldoorlog spaarde Leuven en haar universiteit niet, integendeel. Een bibliotheekbrand, gevluchte of strijdende studenten en professoren: de KU Leuven in oorlogstijd.

In ‘Belgium: een utopie voor onze tijd’ tekent filosoof-econoom Philippe Van Parijs zijn droomscenario uit voor ons kleine landje. Zingen we over tien jaar de Brabançonne in het Engels?

‘Dansen is luisteren’, stelt Anne Theresa de Keersmaeker. In A Love Supreme, de voorstelling die ze maakte met Salva Sanchis, zien we dansers die de kunst van het luisteren verstaan.

De KU Leuven wil afstand behouden van het Leuvense Confucius-instituut. Dat huist nochtans in hun eigen gebouw, en investeert in projecten van onder andere Groep T en de opleiding sinologie.

Op 2 oktober organiseerde KVHV de lezing ‘Achter de schermen van Al-Qaeda en IS’, verzorgd door Montasser AlDe’emeh. Dat uit de lezing debat voortvloeide, is het minste wat ervan gezegd kan worden.

Het verkiezingsdebat in de Blauwput donderdag was goed voor een avond loftuitingen aan de bloemetjes en de bijtjes. Als de groene rozengeur en maneschijn nu maar mogen aanhouden na verkiezingstijd.

Leuven kampt met een overschot aan koten. Van de circa 32 000 koten in Kotwijs, staan er nog een 800-tal leeg. Afhankelijk van de stem die spreekt, gaat het om een ‘ideale’ tot ‘onhoudbare’ situatie.

Dé student, die slaapt en feest. Of niet? Veto zet drie historische studentenprotesten op een rijtje.

Sinds zijn uitstap uit Groen in september zetelt Hermes Sanctorum als onafhankelijke in het Vlaams Parlement. Veto sprak hem over politieke durf en het gebrek daaraan in de hedendaagse democratie.

Aartsbisschop Jozef De Kesel is drukbezet deze dagen. Afgelopen zaterdag werd hij in Rome benoemd tot kardinaal. Veto kon hem interviewen een dag voor hij op het vliegtuig stapte.

De resultaten van de docentenevaluaties 2015-2016 zijn bekend. Maar het is de vraag of de studentenbevragingen zoals ze op dit moment aan de KU Leuven worden afgenomen, wel productief zijn.

De KU Leuven organiseert elk jaar een niet-verplichte, niet-bindende ijkingstoets. Zowel onderwijsminister Crevits (CD&V) als de faculteit Ingenieurswetenschappen zien dat graag anders.

Eind juni raakte bekend hoeveel subsidies de cultuurhuizen de komende vijf jaar van Vlaanderen zullen ontvangen. Leuvense organisaties zoeken nu uit hoe ze verder moeten met de toegewezen middelen.

Op dinsdag 3 mei vond in de Universiteitshallen de 39e uitreiking van Babylons Interuniversitaire Literaire Prijs plaats. Poëtisch en prozaïsch plezier verzekerd.

Naar jaarlijkse gewoonte verzamelde het Politikadebat weer een legertje strijdvaardige politici. En dat ze strijdvaardig waren, dat hebben we geweten, al was er geen vrouw van de partij.

Een tussentijdse evaluatie van de extra koteninspecties van de KU Leuven levert erbarmelijke resultaten op. Maar liefst de helft van alle koten voldoet niet aan de norm.

De Belg spaart, koopt huizen en zit goed bij kas. Maar dat is niet het hele verhaal. Van structurele maatregelen tegen armoede wordt vooralsnog te weinig werk gemaakt.