Arne Sonck

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Arne Sonck

Karl van den Broeck is hoofdredacteur van nieuwssite Apache. 'We zijn vrijgesproken voor alle rechtszaken', reageert hij op de publieke aanvallen. 'Dat toont aan dat we goed werk hebben geleverd.'

Hoewel 'Les Curiosités du Mal' zich als een horrorfilm aankondigt, laat ze de bebloede spiegels en kruisbeelden al vlug achter zich. Een intiem verhaal over het confronteren van je eigen pijn.

Veertien Leuvense academici schreven een open brief aan de twee rectorkandidaten waarin ze pleiten voor de 'inclusie van dissidente stemmen' en waarschuwen voor een 'pensée unique' aan de KU Leuven.

In 'Denkers voor onze tijd' interviewen we grote geesten over actuele uitdagingen. Deze editie: filosoof en linguïst Noam Chomsky. 'Het buitenlands beleid van Biden is nog erger dan dat van Trump.'

Dinsdag lanceerde UNDIVIDED, een door studenten geleid diversiteitsplatform gelinkt aan de KU Leuven, haar #DecolonizeKULeuven manifest. De auteurs eisen een grondige dekolonisatie van de KU Leuven.

Intersectionaliteit is opvallend afwezig in wetenschappelijk onderzoek. Toch is het cruciaal opdat onderzoek een reëel beeld van de werkelijkheid biedt, in plaats van ongelijkheid te versterken.

Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Volgens een onderzoek van de UGent leidt hoger smartphonegebruik tijdens de les, leren én daarbuiten tot lagere studieresultaten. Voor het eerst is een causaal verband tussen de twee vastgelegd.

In repertoirevoorstelling Bartók/Beethoven/Schönberg herneemt Anne Teresa De Keersmaeker drie diverse choreografieën uit eerdere voorstellingen en maakt ze tot een nieuw en verbluffend geheel.

Een marketingcampagne van om en bij de 15 000 euro rond overlast en alcoholmisbruik. Met slogans als 'Beyoncé scoort met haar billen, niet met haar promille' zijn er vragen over de impact.

Ben Weyts (N-VA) is de nieuwe minister van Onderwijs en er blaast een nieuwe wind door zijn domein. Dat vraagt om een doorlichting van zijn regeerakkoord.

Drie studentenkringen willen met een pact rond verantwoord drankgebruik de student water bij de wijn schenken. Dit om de drinkcultuur aan te pakken en het imago van de student op te krikken.

Er ligt een wetsvoorstel op tafel om relaties tussen leerlingen en leerkrachten te bemoeilijken. Voor relaties tussen professoren en studenten bestaat zo’n wet nog niet. En die is ook niet nodig.

Babylon brengt ‘Nul’, een spannende herwerkte detective naar het toneelstuk 'En toen waren er nog maar' van Agatha Christie over moord, schuld en boete.

Als derde opvoerende ploeg van het IFTf brengt aMUZEment DODO GROOT of Land Zonder Ei van Dimitri Leue, een bizarre drama-komedie over dodo’s met een maatschappelijk relevant kantje.

Jeugdwerker Nadia El Marnissi van PEP! vzw maakt de balans op van de etnisch-culturele diversiteit in ons hoger onderwijs. En daar is nog wel wat werk aan.

Albatros, de door LOKO uitgebate fuifzaal, sluit na achttien jaar de deuren. De beslissing komt er na een toestandsevaluatie en teleurstellende gesprekken met de eigenaar omtrent nieuwe investeringen.

Vanaf dit academiejaar kunnen enkel nog studenten en universiteitspersoneel bij de Alma eten. Tot vorig jaar kon iedereen bij Alma terecht, niet-studenten of niet-personeel aan een verhoogd tarief.

Na onafhankelijkheidsverklaringen van separatisten in de conflictregio’s in Oost-Oekraïne, vluchtten zeventien universiteiten naar het westen van het land. Hoe proberen zij sindsdien te overleven?

Rector Sels verwelkomt Dries Van Langenhove aan de KU Leuven. Hiermee minimaliseert hij de impact van Van Langenhoves woorden en daden.

Het Arenbergorkest is een symfonisch studentenorkest verbonden aan de KU Leuven. Afgelopen vrijdag speelden ze hun traditionele lenteconcert. Het thema? Sprookjes!

Drie boerenkinderen trekken naar de stad voor een beter leven. Campustoneel schetst in Boeren Sterven op ingrijpende wijze het verval van dit drietal. Een abstract stuk vol tragiek, leed en afzien.

Bio-ingenieurs vinden geen werk, zo berichtte VRT NWS afgelopen week. Volgens de bio-ingenieurs zelf tonen de cijfers echter een heel ander beeld.

Sex sells, en zo ook de technologie die inspeelt op de bevrediging van onze fysieke geneugten. Porno maken van je favo acteur en sex robots zijn geen futuristische snufjes meer, maar een realiteit.

Een nieuw onderzoek toont aan dat politieke correctheid dan toch tot ernstige schade kan leiden.

Een heel semester moest Studentenraad KU Leuven (Stura) het zonder hoogste vertegenwoordigers doen, en dat op een cruciaal moment van wissel van de macht in het rectoraat. Is er verbetering in zicht?

In deze kroegentocht struinen we voor een keer niet de Tiensestraat door. We doen het wat verderop in de Diestsestraat en passeren vier volkse kroegen. Derde halte: In De Toewip.

Wanneer je examenresultaten vrijgegeven worden, is bepaald per faculteit. De faculteit Economie en bedrijfswetenschappen is hierin het vroegst, maar dat dreigt te veranderen.

Wie afgelopen zaterdag ergens zijn dansbenen kwijt wilde, had nergens beter kunnen heengaan dan DansBaAR, zonder twijfel de dance-off van het jaar.

Sinds het ontstaan van de alt-right beweging zijn memes en het internet er een belangrijk onderdeel van. Een schets van de online wortels van de beweging.

De Leuvense studentenkoepel LOKO begon dit jaar met een volledig vernieuwde werking. Hoog tijd voor een evaluatie dus.

Elk jaar komen dezelfde verhalen terug. Malafide kotbazen weigeren om waarborgen terug te betalen, eisen uit het niets extra betalingen en onderhouden hun erbarmelijke koten amper.

Waarborgen die niet terugbetaald worden, koten vol stank en schade en kotbazen die onbereikbaar of agressief communiceren. Enkele grote kotbazen verpesten het voor de rest.

Brandveiligheid, malafide kotbazen en onbewoonbare woonsten, maar geen zwarte lijst. Wat gaat er mis op de Leuvense kotenmarkt?

Onze studentenvertegenwoordigers pleiten vandaag voor een kotlabel dat zowel rekening houdt met de noden van de studenten als met de door wetgeving opgelegde vereisten.

Vrijwilligerswerk laten certificeren door de universiteit? Nee dank u, zeggen onze studentenvertegenwoordigers. Al blijft de dialoog wel constructief.

Het studentencongres trok dit jaar zo'n 180 deelnemers. Het evenement wil vrijwilligerswerk onder studenten stimuleren door het aanbieden van workshops. Een panelgesprek sloot de dag af.

Studentenkringen houden verkiezingen in team. De student kiest dan vaak tussen een serieuze ploeg en een lolploeg. Maar LBK en Alfa bewijzen dat het zo niet hoeft, want zij verkiezen kringleden apart.

Op woensdag 19 april trokken zo’n 1.300 studenten naar Heverlee voor de derde editie van ‘Survival of the Student’, een hindernissenparcours om ‘u’ tegen te zeggen.

Goed vooruitplannen en aan het einde van de maand nog voldoende budget over hebben, het is niet aan iedereen gegeven. Drie studenten vertellen over hun ervaringen als platzakker.

Voor fakbarfeestjes, TD’s en muziekfestivals gelden strenge geluidsnormen. Deze moeten overlast, maar ook gehoorschade bij de toeschouwers voorkomen. Maar hoe wetenschappelijk is die regulering?

Na hun nederlaag tegen de economiestudenten op de 24 urenloop, daagden de bio-ingenieurs van LBK hen uit tot een wedkamp waar ze meer in thuis zijn: Schotse boerenspelen.

Studenten komen vaak in zwartwerk terecht, daarom bemiddelt het Student Career Center bij geschillen en biedt de KU Leuven een jobdatabank aan. Deze blijkt echter ook niet helemaal zwart-proof.

Mark Peeters is wellicht de meest opmerkelijke figuur uit het Vlaamse studentenleven. We kennen hem als activist, maar een groot deel van zijn leven studeerde en werkte hij.

Gisterennamiddag probeerden studenten op de heidense weide voor Alma 3 het wereldrecord ad fundum bierestafette te verbreken. Dit is wat er gebeurde na 1.779 pinten.

​De normalisering van alcohol, het steeds opnieuw bevestigen dat ‘zwaar drinken bij het studentenleven hoort’, draagt concreet bij aan het alcoholmisbruik onder studenten.

Alcohol wordt beschouwd als een vaste factor in het studentenleven. Door die normalisering krijgt alcoholmisbruik vrij spel.

De 4000 felbegeerde tickets voor de beiaardcantus zullen verdeeld worden via de kringen. Vorige edities kenden een enorme hetze omwille van oneerlijke verdeling, chaos en vriendjespolitiek.

Het negatieve stigma dat heerst rond psychische problemen zorgt ervoor dat slechts één op vijf daarvoor hulp gaat zoeken. Het taboe maakt erover spreken zeer moeilijk.

Het studentengezondheidscentrum behandelt slechts 20% van de studenten die psychische hulp nodig hebben. Gevolg van stigma en hoge drempel psychische zorg.

Mannelijke studenten stappen twee keer zo weinig naar psychische hulpverlening. Gendernormen, verwachtingspatronen en onaangepaste hulpverlening staan in de weg.

Griet Vervoort is bio-ingenieur en zweefvliegster, en die dingen liggen minder ver uiteen dan je zou denken. ‘Bij een noodlanding beland je al gauw in een veld tussen de koeien.’

Stasecretarissen, een bewegingscoach, sensibiliseringscampagnes. De KU Leuven wil haar studenten minder doen zitten en meer doen rechtstaan, want langdurig zitten geeft ernstige gezondheidsproblemen.

Deze week: Geef spullen door aan je vrienden via bibkluisjes.

In de breakdance-scene is hij bekend als Boneless Dave, aan de UHasselt kent men hem als David Hendrikx. De architect-b-boy vertelt over zijn passie.

Donderdagavond, groepsactiviteit op de Vetoredactie. Van de vele spelletjes die we gingen spelen zijn we weer bij Circle of death beland. De meesten zijn ondertussen al best aangeschoten.

Met het nieuwe subsidiesysteem van de Leuvense studentenkoepel kunnen studenten subsidies aanvragen voor evenementen die ze zelf organiseren. De eerste reacties zijn positief.

Op vrijdag 4 november waren we te gast op een jamsessie in het asielzoekerscentrum in Lubbeek. De Leuvense muziekgroep Klank vzw verzorgde er een avond vol muziek en participatie.

Tijdens de nacht van Halloween bracht een groep jongeren vernielingen aan in verschillende fakbars. De daders zijn voorlopig nog onbekend, maar de politie zit ze op de hielen.

Barbara Baert is professor in de Kunstwetenschappen. Ze geeft bijzonder openhartig les, is verzot op thee en deed onderzoek naar de iconologie van de navel.

Hsi-Sheng Yin staat in Leuven bekend omwille van zijn uitbundig staren op feestjes. Zijn aanwezigheid geldt als het hoogste kwaliteitslabel, maar wie is deze gretige, doch unieke feestganger?

Freek Van de Velde is professor in de Taalkunde, zijn broer Rinus een gerenommeerd kunstenaar. Het gesprek tussen hen gaat van kunst en taal tot cocaïne en pretentie.

In het kader van het Living Campus project krijgt de faculteit Sociale Wetenschappen de komende jaren een grondige make-over. Enthousiasme is er te over, de financiering blijft nog een vraagteken.

Op DansBaAR namen dansers van uiteenlopende stijlen het tegen elkaar op in een heuse dance-off. De 3on3 battles voorzagen spanning, emotie en hilariteit.

Aan de kinderuniversiteit krijgen kinderen de kans om voor één dag student te zijn. Zo’n 350 kinderen verzamelden dit weekend in Campus Arenberg voor een dag vol wetenschap en hoorcolleges.

Een veel te grote werklast bemoeilijkt momenteel de zorgcoördinatie aan de KU Leuven voor studenten met een functiebeperking. Daardoor is er geen ruimte voor de broodnodige individuele begeleiding.

Deze week: blikgroenten in de alma gratis inwisselbaar met salad bar.

Drie weken lang protesteerden studenten tegen het ontslag van restaurantmedewerkster Marleen. Aan die actie komt nu een einde. Een compromis lijkt bereikt, al zal Marleen wel vertrekken.

In ‘Voor elk wat wils’ gaan we op zoek naar de meest obscure hobby's die je als student kan uitoefenen. Voor deze eerste editie waren we te gast op een Mahjongtoernooi. Fotoreeks onderaan het artikel.

't Academisch Kwartier, de ontmoetingsruimte in de Nieuwe Valk van de rechtsfaculteit, werd deze zomer grondig vernieuwd. Een groendak, klimaatneutrale bekleding en een groen terras buiten volgen.

Open data zijn de gegevens die een organisatie ter beschikking stelt voor het maken van innovatieve apps. Hoe ver staat de KU Leuven in het ontsluiten van bruikbare data?

De Leuvense studentenkoepel houdt een sensibiliseringscampagne rond verantwoord indrinken. De actie focust vooral op de overlast die het voor omwonenden kan veroorzaken.

De fakbar van Theologie verhuist. Die komt nu in de beruchte 7 Oaks, de fuifzaal die studenten meestal maar met één ding associëren: ‘slechtgaan’.

Niet alle attesten op tijd in orde, een controleur die niet komt opdagen: bijna moest fuifzaal Albatros haar eerste feestje annuleren.

De opening van het academiejaar stond in het teken van Thomas More’s ‘Utopia’. Rik Torfs bepleitte onvolmaaktheid en het vrije denken, terwijl het personeel kritisch uit de hoek kwam.

Deze week: wacht met Acco, koop geen Word!

Het auditorium Maisin, een collegezaal waar duizenden geneeskundestudenten les hebben gevolgd, zal binnenkort wellicht verdwijnen. Dat ondanks de onmiskenbare erfgoedkundige waarde van de aula.

De grootste fuif van Leuven, Lokomotion, is niet meer. Een slechte laatste editie en de nieuwe koers van organisator LOKO doen het evenement de das om.

De 24 urenloop is de competitieve loopwedstrijd tussen de Leuvense studentenkringen. Dit jaar vindt die plaats op 25 oktober, maar Medica begint alvast met trainen. Wie volgt?

Love Leuven is de fietsactie die Leuvenaars en studenten dichter bij elkaar moest brengen. Deze week werd die actie feestelijk afgesloten.

Onderzoek aan de KU Leuven excelleert, al blijft ook hier de werkdruk bijzonder hoog. “Ik denk dat we heel goed bezig zijn,” vindt vicerector Onderzoeksbeleid Liliane Schoofs.

Ooit bekogelde ze haar proffen met sneeuwballen, vandaag doceert Reine Meylaerts zelf literatuurvakken. Als presidiumlid was ze bijzonder actief, als twitteraar wat minder.

Het is lente. Er hangt een frisse wind van minirokjes en spaghettibandjes. Van blote schouders en naakte benen. Het jachtseizoen is geopend.

Recent besprak de Leuvense raadscommissie milieu de recente monitoringtool, een meting van de Leuvense uitstoot. De stad wil de cijfers nu toch niet vrijgeven. "Onaanvaardbaar," reageert de oppositie.

De Leuvense studentenkoepel LOKO gaat hervormen. Vanaf volgend jaar kunnen niet alleen verenigingen, maar ook individuele studenten projectsubsidies aanvragen. LOKO zelf zal minder gaan organiseren.

Op zaterdag 23 april sloegen kunstencentrum STUK en vzw Straatrijk de handen in elkaar voor de organisatie van het jaarlijkse Leuvense kampioenschap breakdance, de B-King.

Circus wordt steeds populairder in Vlaanderen, en zeker in Leuven. De stad investeert daarom 20.000 euro extra in de sport bij uitstek voor creatievelingen.

De hervorming van het secundair onderwijs is een langdurige discussie. Tegen de zomer zou de onderwijscommissie tot een akkoord moeten komen.

Hoogopgeleide jongeren doen het uitstekend op de arbeidsmarkt, maar hun positie is tanende. Vaak botsen ze op het gebrek aan ervaring en de complexiteit van het huidige joblandschap.

De fakbars, de Belgische bieren en het uitgaansleven: ziehier de trots van menig Leuvens student. Voor Erasmusstudenten is het toch even schrikken.

Het is donderdagavond. De altijd hongerige Leuvense student kan kiezen uit een enorme variatie aan exotische horeca. De vraag blijft hoe authentiek deze exotische keukens eigenlijk zijn.

De kunstenaars van de KU Leuven. Zo zou je de architectuurstudenten op campus Sint-Lucas in Brussel kunnen noemen. “De nadruk ligt op het ontwerpen,” klinkt het.

Internationaal kortjes geven een overzicht van korte internationale nieuwsfeitjes.