Daphne de Roo

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Daphne de Roo

Met een titel als ‘Laudate’ - wat iets betekent als 'jullie moeten prijzen!' - schep je hoge verwachtingen. Gelukkig weet het Leuvens Universitair Koor (LUK) zelfs deze verwachtingen te overtreffen.

Als laatste in de reeks bezoeken we André Oosterlinck, ererector en oprichter en voorzitter van de Associatie KU Leuven, en weleens omschreven als de belangrijkste spin in het web van de KU Leuven.

Vanmorgen maakte Ilse Paepe bekend uit het neutrale kiescomité te stappen. Intussen legde ook huidig Stura-mandataris Hannes Dewaele zijn mandaat neer.

Na de paasvakantie kunnen de Leuvense studenten elk jaar genieten van een paar leutige weken: de kiesweken van de talrijke studentenkringen.

Nog niet zo lang geleden keek de wereld in tranen toe terwijl de Notre Dame in vuur en rook opging. Twee weken later vierden we in België een dag die gedoopt werd tot Erfgoeddag, de 19e editie alweer.

Een paar mensen keken verbaasd op toen bekend werd dat Goedele Liekens op de lijst staat voor de Open VLD. Zijzelf ziet het als een voortzetting van het werk dat ze al jaren doet.

'Het verwondert me eerlijk gezegd niet dat politici die over identiteit praten bij het christendom uitkomen.' Een kleine glimlach tekent zich af op het gezicht van Bonny.

Ergens in in de vierde klas van het middelbaar ontdekte mijn kunstleraar dat ik dwarsfluit speelde, en de volgende dag drukte hij me prompt een cd in de handen.

De eerste zaterdag van de paasvakantie organiseert het Hoger Instituut der Wijsbegeerte traditiegetrouw het Feest van de Filosofie. Ditmaal met de titel ‘Met Falen en Opstaan’.

Afgelopen zondag betrad Benjamin Verdonck het podium van De Schouwburg om kleine objecten en grootse plannen te tonen. Wie niet bleef kijken, had ongelijk.

Het M-café sluit vanavond na tien jaar de deuren, laat zijn uitbater weten in een Facebookbericht. De kringen die er wekelijks hun fakbaravond hebben, zullen een ander stekje moeten opzoeken.

De verdediging van het geschorste slachtoffer van de Reuzegomdoop verwijt de KU Leuven niet eerder tussengekomen te zijn. Dat kon ze echter niet zonder de autonomie van de student af te nemen.

Het bureau van Koenraad Debackere, Algemeen Beheerder van de KU Leuven, ligt letterlijk in de schaduw van het rectoraat. Maar of we kunnen spreken van een schaduwbestuur, is hiermee niet gezegd.

LOKO’s jaarlijks cultureel hoogtepunt, Ithaka, is weer aan de gang in Leuven. Ditmaal streek het festival neer in het oude klooster van de Broeders van Liefde. Ook wij deden onze intrede.

In hartje Brussel kon men de afgelopen weken 'Lagrange Points' vinden, een boekhandel waar Arabische literatuur van elk genre aangeboden werd, alsook een ontmoetingscentrum.

Waar de expositie van Artefact inzet op beweging, vertrekt dit auditieve luik vanuit een meer meditatieve ingesteldheid. Bij wijlen bevreemdend, geen moment vervelend.

De jaarlijkse expositie Artefact opende haar deuren op 21 februari, met als nieuw thema Parallel Crossings, dynamische beweging. Een verslag van de avond.

Een nieuw semester betekent een hoop culturele evenementen. De twee kunstkleppers Artefact en Ithaka brengen beroering, maar ook daarbuiten is er genoeg te zien en horen. Wij maakten een agenda:

Een team van negen onderzoekers vertrekt op expeditie naar Antarctica om er de gevolgen van klimaatopwarming in beeld te brengen. En ze komen daarbij zeker beslagen ten ijs.

De laatste loodjes wegen het zwaarst, zo luidt het cliché. Ter ondersteuning laten we graag een nieuw salvo blokanekdotes op jullie los, geserveerd door de student van vroeger - uw prof.

Je kan het je nu misschien maar moeilijk inbeelden, maar ooit zaten de professoren en rector van de KU Leuven zelf over hun cursus gebogen. Hoe studeerden zij, en hebben ze misschien tips?

Jan Martens brengt met Rule of Three een samenspel van contrasten op het podium. Het resultaat is een opwindende voorstelling die zowel uitnodigt als uitsluit.

Weinig mensen die op hun zaterdagavond kortfilms zitten kijken in de sofa. Onterecht, als het van Cinema ZED en co afhangt.

De aankomende kerstperiode brengt meer dan deadlinestress en donker weer. Het is dé periode om een beetje warmte te creëren met een goede doelenactie, en dat is de studenten niet ontgaan.

De nieuwe educatieve masteropleiding biedt een volwaardig diploma aan studenten die voor de klas willen staan. Voor het zover is, staat er nog een hoop te gebeuren.

Voor wie zich tijdens de weken van Sinterklaas en de Kerstmarkt liever met andere dingen bezighoudt dan roetpieten en Mariah Carey, hebben we weer wat culturele tips klaarstaan.

Geen donder en bliksem, maar het regent wel meters bier! In een week tijd brachten zowel Fakbar Letteren als de Nieuwe Filosofische Kring hun eigen bier uit. Daar moesten we eens van proeven.

Professor Van Molle ging eerder dit jaar op emeritaat met opdracht. Ze blikt terug op een carrière waarin ze toch vaak ‘de eerste’ was. Aan breicursussen en bloemschikken denkt ze nog lang niet.

In de jungle van Arenberg schuilt een van de KU Leuvens grootste geheimen. Het Laboratory of Tropical Crop Improvement bevat 's werelds grootste bananencollectie. Wat gebeurt er daar?

Naast een hoop eetstandjes en wat doordringende dansmuziek, kun je op de 24 urenloop ook terecht voor grappige activiteiten van de vele sponsors die LOKO Sport heeft weten te strikken.

Bloed, zweet, tranen en vooral veel passie. Dat is de 24 urenloop in een notendop. Flikt VTK het weer, of moeten de ingenieurs het afleggen tegen de sportmannen van Apolloon?

Sinds september wemelt het in Leuven weer van de studenten. Overdag treft u ze in de les, ’s nachts op de Oude Markt. Allemaal fun en games zou je denken. Helaas brengt de feestvreugde ook problemen.

Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs raadt aan niet meer te drinken dan tien alcoholconsumpties per week. Verontrustend genoeg overschrijdt bijna 50 procent van de studenten die norm.

Naar jaarlijkse gewoonte houdt LOKO haar Oktobercampagne. Dit jaar een tikkeltje laat, maar dat past wel bij het thema: ‘Morning After Fun’

In volle aanloop naar de stembusgang van 14 oktober bracht Het nieuwstedelijk met 'De Kiezer Beslist' een aanstekelijke parodie op de politieke taal. Het had weliswaar nog net iets meer kunnen zijn.

Er lagen al een jaar of drie plannen in de kast voor een nieuwe vloer en nieuwe toog, maar dit jaar vond een enthousiast beheerdersteam eindelijk tijd, moed en geld voor de verbouwing.

Vandaag wordt het nieuw academisch jaar ingeluid. De traditionele stoet der togati, de speeches en andere feestelijkheden kun je hier volgen.

Fietsverhuurder Velo heeft sinds kort voor het eerst een grote concurrent: Swapfiets. Beide bedrijven hebben een plan om de fietsende student te lokken. De kringen blijven niet ongemoeid.

Internationale studenten kunnen al enkele jaren wegwijs gemaakt worden in Leuven door het buddy-programma. Vanaf dit jaar kunnen ook West-Vlamingen profiteren van deze faciliteit.

Het wordt aanschuiven en dringen voor fietsers op de Leuvense ring. Door een nieuwe regeling van het Agentschap Wegen en Verkeer verliezen zij hun voorrang aan automobilisten.

Een gratis vat in de fak op maandag, politiek debat op dinsdag en cantus op woensdag: activiteiten te over voor de Leuvense student, en altijd voor een spotprijs. Hoe krijgen kringen dat voor elkaar?

Leuven staat niet bekend om zijn raketprogramma, maar wat je er wel kan terugvinden is de RuimteVaart: een veelzijdige organisatie die armoede en sociale uitsluiting probeert tegen te gaan.

Onder de studenten geneeskunde is de buitenlandse stage, die zij kunnen afleggen in de master, een erg populaire optie. Veel studenten melden zich aan, maar de plaatsen zijn verre van verzekerd.

Goede notities? Daar valt tegenwoordig wel wat geld mee te verdienen. Alleen: magda?

Karakterkop Harry Dean Stanton zet in ‘Lucky’ een doorleefde, eenzame cowboy neer, in een film die geen beter afscheid had kunnen zijn van de acteur, zelfs als die niet zo bedoeld was.

Wie kent hem niet? Bijna elke Leuvense student is Mark 'de maanman' Peeters al weleens tegengekomen met zijn kenmerkende borden en pamfletjes.

We brengen de helft van ons leven in bed door, maar in praktijk kan dat cijfer wel eens tegenvallen. Moeten we daar van wakker liggen, of kunnen we op twee oren slapen?

Waar het verhaal van ‘In the Fade’ bij momenten dreigt te vervallen in een goedkope wraakthriller à la ‘Taken’, trekt een schitterende Diane Kruger de film finaal over de meet.

Elke twee weken polsen we naar het favoriete gedicht van een bekende figuur. Deze keer klopten we aan bij Reine Meylaerts, vicerector Onderzoeksbeleid aan de KU Leuven.

The Square schiet qua verhaal zowat alle kanten uit, maar dat wil nog niet meteen zeggen dat de film vierkant loopt. Östlund’s nieuwste fascineert, ook al valt hij wat te lang uit.

The Indian Students Association Leuven (ISAL) hosted their yearly autumn fest, which was centered around ‘anvesha’. If you do not know what that is, well, it's time to discover.

Vele twintigers blijken rond of kort na het afstuderen door een heuse identiteitscrisis te gaan - een zogenaamde ‘quarterlifecrisis’.

Glutenvrij, veganistisch, paleo - het moge duidelijk zijn dat wat we op ons bord leggen ons steeds minder onberoerd blijft. Of dat ook een goede zaak is, is nog maar de vraag.

‘Ontdek jezelf, begin bij de wereld’, luidt het bij de KU Leuven. Maar hoe begin je daaraan?

Als je zelf veel werk steekt in je magazine, heb je soms weinig tijd om het werk van anderen te bewonderen.

Perfect is de film zeker niet, maar ‘Detroit’ legt wel de vinger op een wonde die nooit helemaal toegegroeid is: de onderdrukking van zwarten in de Verenigde Staten.

Een bekend fenomeen in elke (studenten-)stad: je fiets is gestolen. Terugstelen lijkt de logische optie. Alleen: magda?

Syrische vlaggen, verkleedacts en een uitzinnig publiek: Leuven had duidelijk erg veel zin in het optreden van Omar Souleyman.

In deze kroegentocht struinen we voor een keer niet de Tiensestraat door. We doen het wat verderop in de Diestsestraat en passeren vier volkse kroegen. Eerste halte: Café Marengo.

Een foples, de dronken avonturen van je katerige vriend of een plotse prot; er gaat nauwelijks een dag voorbij zonder dat we ergens om moeten lachen. Maar wat gebeurt er eigenlijk wanneer je lacht?

‘Ambitie’ linkt men gauw aan ‘competitie’. In de ene studierichting speelt concurrentie een grotere rol dan in de andere. Is de student solidair of neemt de drang om de beste te zijn de overhand?

Er is vaak zoveel te doen in Leuven dat je het bos niet langer door de bomen zou zien. Veto biedt alvast enkele suggesties, met onder andere Omar Souleyman, Café Caché en nog veel meer.

We moeten even terugdenken om ons een film te herinneren die de publieke opinie zo verdeeld heeft als Darren Aronofsky’s nieuwe film, ‘mother!’. Ons verdict? Een ruwe diamant.

Niets enger dan het dagelijkse leven, moet debuterend regisseur Jordan Peele gedacht hebben. 'Get Out' neemt 'ruimdenkend' blank Amerika met veel overtuiging onder de loep.

Het huis is letterlijk te klein voor de eerste opvoering van de befaamde Carmina Burana door het Leuvens Universitair Koor (LUK).

Valt het ontkennen van de Holocaust nog binnen vrije meningsuiting? En hoe bewijs je de gruwel van Auschwitz? 'Denial' verfilmt een beroemde rechtszaak, maar kiest (te snel?) voor het veilige pad.

Op zoek naar een beeld van armoede en hard werken, trok regisseur Rahul Jain naar de textielfabrieken in de Indiase miljoenenstad Gujarat.

Opmerkzame of vlijtige rechtenstudenten hebben het vast al gemerkt - De Valk en de bibliotheek zijn plots heel wat kunstwerken rijker.

Het Leuvense stadsbestuur heeft plannen om het Mgr. Ladeuzeplein en het H. Hooverplein grondig te hertekenen. Op de concrete invulling van de werken is het evenwel nog wachten geblazen.

Het Leuvens Universitair Koor (LUK) bracht een kerstconcert dat zelfs The Grinch zou doen verlangen naar kerstavond.

Voor het tiende jaar op rij brengt het vierdaagse Leuvense kunstenfestival Playground een bonte mix van kunst die buiten de traditionele lijntjes durft te kleuren.