Elien Stouten

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Elien Stouten

Sinds mei 2022 heeft de Studentenraad KU Leuven (Stura) het campusoverleg in het leven geroepen. Dat verandert de wijze van studentenvertegenwoordiging aan de universiteit drastisch.

Naast examenresultaten zien eerstejaarsstudenten sinds dit jaar op Toledo ook hoe ze het doen in vergelijking met aulagenoten en de voorgaande generatie starters. Dat kan demotiveren.

In academiejaar 2023-2024 heet de KU Leuven haar eerstejaars al een week voor het begin van het eerste semester welkom. Dat is vroeger dan gewoonlijk om de start rustiger te laten verlopen.

Hogeschool Vives werd geveld door een cyberaanval en de verwoesting van een universiteitsbibliotheek in Kaapstad brengt Belgische solidariteit teweeg: de voorbije vier weken in het hoger onderwijs.

De UHasselt biedt vanaf september 2022 minstens drie nieuwe opleidingen aan. Die kwamen er niet zonder slag of stoot. Rector Bernard Vanheusden blikt vooruit.

Jezelf 'gewoon hoogleraar' noemen vormt de finish van een academisch hindernissenparcours. Met elke overwonnen horde stijgt je loon, maar niet zo sterk als in de privésector.

Het aantal student-ondernemers neemt toe, de brandweer rukte uit naar Alma 2 en meer: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

De UGent garandeert geen weblectures meer, docenten zijn op non-actief gezet na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, en nog zoveel meer: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

(Tand)artsen in spe betalen veel geld voor private cursussen die voorbereiden op het toelatingsexamen. Niet iedereen kan dat ophoesten.

De KU Leuven heeft een nieuwe online huisstijl. De voornaamste redenen zijn gebruiksvriendelijkheid en actualisering: gedaan met drukke webpagina's en ergernis op je gsm.

Een docent aan LUCA School of Arts werd bij een vorige werkgever beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De hogeschool beëindigt daarom de samenwerking: 'Er is geen ruimte voor twijfel.'

Nu het Overlegcomité overstapt op code geel, versoepelt ook de KU Leuven. Een mondmasker is niet langer verplicht aan de universiteit. Het blijft wel aanbevolen.

Ben Weyts wil het Leuvense mijlpaalsysteem verplichten aan alle universiteiten en hogescholen. Zijn voorstel oogst scherpe kritiek: 'Dit is niet ondersteund door cijfers.'

De volgende generatie eerstejaars aan de faculteit Sociale Wetenschappen komt terecht in een uniek semester: gedaan met 13 weken aan traditionele lessen, welkom blokonderwijs.

Caroline Pauwels stopt als rector van de VUB, de hogescholen ontvangen 5,15 miljoen euro aan Vlaamse subsidies en nog zo veel meer: de voorbije twee weken in het hoger onderwijs.

Vanaf vrijdag valt de verplichting om specifiek chirurgische mondmaskers te dragen weg in KU Leuven-gebouwen. Dat meldt rector Luc Sels.

Hoewel de eerste examenperiode erop zit, zijn sommige studenten nog volop aan het zwoegen achter de boeken: de inhaalexamens gaan van start.

De KU Leuven start binnenkort het nieuwe semester pal in de omikrongolf. Luc Sels verdedigt zijn aanpak van de voorbije weken. 'In het worstcasescenario waren er inhaalexamens in de paasvakantie.'

Vanaf dinsdag moet je in heel de KU Leuven een chirurgisch mondmasker dragen, niet meer enkel in bibliotheken of bij examens. Je kan de meeste lessen nog steeds kiezen om online of fysiek te volgen.

André Oosterlinck stopt na 20 jaar als voorzitter van de Associatie KU Leuven. De oprichting van die organisatie is lang niet het enige wat hij op zijn palmares kan schrijven.

In de negentiende eeuw vormden centrale examens de realiteit aan de Belgische universiteiten. Het was echter niet altijd rozengeur en maneschijn, toont hun afschaffing.

De OESO is scherp voor hoe Vlaanderen zijn hoger onderwijs financiert. Het systeem zit slim ineen, zegt de organisatie, maar de uitvoering loopt mank. Al jaren daalt het geld per student.

Universities across Belgium are making the switch back to online-learning, but KU Leuven has other plans. Students are still welcome on campus as long as social distancing is maintained.

Het hoger onderwijs schakelt over naar verplicht online onderwijs, buiten de KU Leuven gerekend. Studenten zijn nog steeds welkom in de aula's, maar liefst met afstand.

De kop van de instellingsreview is eraf en de mythe over een overlijden tijdens een examen ondervindt een factcheck: een korte update uit het hoger onderwijslandschap.

Na drie jaar stopt Dylan Couck als bestuurder bij VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten. Hij blikt terug op zijn loopbaan als bestuurder en op de staat van de Vlaamse studentenvertegenwoordiging.

Een remediëringstraject Bio-ingenieurswetenschappen is in de maak. Wat nabije toekomstmuziek is voor de andere Vlaamse universiteiten, klinkt de KU Leuven bekend in de oren.

Als de politiek de knoop doorhakt, dan zal het geschieden: de toelatingsproef Diergeneeskunde zal een feit zijn vanaf academiejaar 2023-2024. Maar dan moet dat wel omwille van de juiste redenen zijn.

Om de organisatie van de 24 urenloop soepel te laten verlopen, is een wedstrijdreglement opgesteld. Dat bevat enkele regels die de wenkbrauwen doen fronsen.

Politika verbaast vriend en vijand: de kring van sociale wetenschappers doet het uitzonderlijk goed in deze editie van de 24 urenloop.

Volg de 24 urenloop op de voet bij Veto, met live nieuws en analyse.

Binnenkort legt de KU Leuven haar examen af: de instellingsreview. Als de KU Leuven buist voor het 'vak' Onderwijsbeleid en -kwaliteit heeft dit zware gevolgen.

De faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen aan de KU Leuven is gestegen in de ranglijsten van de Times Higher Education. Wereldwijd staat ze in de top tien.

De ijkingstoetsen van burgerlijk ingenieur, ingenieur-architect en Diergeneeskunde kennen dit jaar slechtere scores. Onder andere COVID-19 heeft daar mogelijk een hand in gehad.

In 2019 kondigde Ben Weyts trots de harde knip aan. Een werkgroep die hijzelf samenriep gooit nu roet in het eten. Het nieuwe pakket maatregelen is waarschijnlijk voor 2023-2024.

Pepijn Nollet staat volgend jaar aan het hoofd van de Studentenraad. Hij doet dat voorlopig met twee, in een team van vijf leden. 'Ik verwacht toch wel begrip van het beleid.'

Pepijn Nollet (23) staat dit academiejaar aan het hoofd van de Studentenraad KU Leuven. In mei kwam hij net één stem tekort, in augustus is hij unaniem verkozen. Er wacht hem een fikse opdracht.

Begonnen als coverartieste online, brengt Felicia binnenkort haar eerste EP uit. Haar muziek vat een brede waaier van onderwerpen, die ze met een poëtisch woordspel weergeeft.

Begin februari stelde de KU Leuven voor om haar studenten zelf te vaccineren. Hoewel het soelaas had kunnen bieden in de juni-examens, kreeg het voorstel een 'njet'.

De nieuwe campus van de KU Leuven in Antwerpen maakt kwade buren. De KU Leuven isoleert zich in Vlaanderen, als we de UAntwerpen mogen geloven: 'We kijken eerder naar andere collega-universiteiten.'

'Te politiek correct', 'veel emotioneel gezwets' of bestuur met een 'woke sausje'. In een bevraging bij het personeel is de plotse progressiviteit van onze universiteit niet onopgemerkt gebleven.

Ook in covid-tijden kruisen politici de degens om de studentenstem te winnen. Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Het hoger onderwijs moet een lift zijn voor sociale mobiliteit. Maar sinds de jaren 2000 lijkt die stilgevallen: wie je ouders zijn, bepaalt steeds meer je diploma. Het beleid hinkt achterop.

Het debat rond koloniaal erfgoed flakkerde begin dit jaar op met de ophef rond standbeelden van oud-kolonialen. Maar de verzameling koloniaal erfgoed aan de KU Leuven gaat veel verder dan een beeld.

Actieve werkvormen en vier examenperiodes per jaar: twee masterrichtingen Pedagogische Wetenschappen slagen waar de KU Leuven in 2018 is gefaald. Inspiratie voor de hele universiteit, klinkt het.