Emma Desmet

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Emma Desmet

In België kan je als jongere tussen de 18 en 25 jaar ervoor kiezen om je te engageren bij een organisatie. Het platform van de Samenlevingsdienst faciliteert dit en helpt jongeren bij hun zoektocht.

In 2025 zal de KU Leuven zeshonderd jaar bestaan. Een jaar lang zullen op alle campussen activiteiten plaatsvinden, al wil de universiteit met de viering verder gaan dan louter toeters en bellen.

Hoe hard is de Leuvense student bezig met de rectorverkiezingen die morgen, dinsdag 11 mei, plaatsvinden? Veto vroeg het aan meer dan honderd studenten.

Sinds enkele maanden is steeds meer aandacht voor anti-Aziatisch racisme. De pandemie deed het aantal meldingen rond discriminatie stijgen, ook aan de KU Leuven.

In november vorig jaar vonden sociale verkiezingen plaats aan de KU Leuven. Voor het eerst in de geschiedenis kwam de katholieke vakbond ACV niet als de grootste naar voren, wel het liberale ACLVB.

Dit jaar viert de 'Arabische Lente' zijn tienjarig bestaan. Verschillende revoluties in het Midden-Oosten zetten veranderingen in gang, sommigen mondden uit in oorlog. Een gesprek met een expert.

Meer en meer jonge mensen beginnen in hun studententijd een eigen bedrijfje. De overheid en het onderwijs zetten al jaren sterk in op ondernemerschap. Dat werpt zijn vruchten af.

In 1920 werd de eerste vrouwelijke student toegelaten aan de KU Leuven. Een goed moment om 100 jaar later eens stil te staan bij de geschiedenis, het heden en de toekomst van vrouwelijke academici.

Een bevraging bij 16 000 studenten schetst een somber beeld van hun mentale gezondheid. De Vlaamse Vereniging van Studenten dringt aan op structurele maatregelen.

De sociale aspecten van het beleid hebben vaak betrekking op complexe dossiers over gevoelige thema's. De wil en roep om verandering is hoog, maar de eindmeet lijkt soms veraf.

Leuvense studenten die leerlingen uit het lager en secundair onderwijs ondersteunen: het Buddy-project is al aan zijn dertiende jaargang bezig, maar staat nog lang niet aan de top van zijn succes.

Ook in covid-tijden kruisen politici de degens om de studentenstem te winnen. Volg hier het Groot Kopstukkendebat van Politika op de voet met live verslaggeving, factcheck en commentaar.

Wat zou het mooi zijn: elke ochtend een voedingssupplement nemen dat belooft te voorzien in extra concentratie en energie. Veel studenten nemen zo'n preparaat om de zware, donkere blok door te komen.

De coronacrisis gooit roet in het eten voor net afgestudeerden: volgens VDAB zijn 25.539 jongeren tussen de 20 en 24 jaar werkzoekende, een stijging van 7% ten opzichte van november vorig jaar.

Online lessen en de mondmaskerplicht maken het er voor studenten met een auditieve functiebeperking niet gemakkelijker op. Er is ondersteuning, al gaat het vaak om een kluwen van actoren.

Dat studenten lijden onder de coronacrisis wordt steeds duidelijker. De KU Leuven zette dan ook, samen met de studentenvertegenwoordigers, verschillende initiatieven op poten. Hier een overzicht.

Minister van Onderwijs Ben Weyts wil in zes studentensteden een zo laagdrempelig mogelijk aanspreekpunt installeren voor studenten. Het project zou rond de jaarwisseling van start gaan.

De pandemie zorgt voor obstakels binnen het liefdes- en seksleven van studenten. Uit een enquête blijkt dat het niet makkelijk is, single of in een relatie. Gevoelens van eenzaamheid steken de kop op.

Bij Veto proberen we altijd te brengen wat studenten aanbelangt. Daarnaast proberen we een luisterend oor te zijn voor studenten die iets op hun lever hebben liggen en dat graag willen delen.

Een verbod op onbetaalde stages? Het Europees Parlement legt de nieuwe regel op tafel. Het voorstel geldt zelfs voor stages in het kader van een opleiding.

Na een som van anderhalf miljoen euro voor de studentenvoorzieningen die eerder werd toegekend, kent minister Ben Weyts nu een steunpakket van 38 miljoen euro toe aan het hoger onderwijs.

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) lanceert begin november een vragenlijst rond mentaal welzijn. Op basis van de resultaten zullen beleidsadviezen geformuleerd worden voor de Vlaamse regering.

Het debat rond koloniaal erfgoed flakkerde begin dit jaar op met de ophef rond standbeelden van oud-kolonialen. Maar de verzameling koloniaal erfgoed aan de KU Leuven gaat veel verder dan een beeld.

Een jaar van je studententijd beleven in een wereldwijde pandemie is voor niemand ideaal. Een groep die in deze storm zeker niet uit het oog verloren mag worden, zijn de eerstejaarsstudenten.

De universiteitsdag voor 8- tot 13-jarigen wist deze editie niet minder volk te trekken. Op het menu stond onder andere een hoorcollege over dementie, al was de concentratie soms ver zoek.

Tijdens de opening van het academiejaar werd KU Leuven Engage aangekondigd. Dit nieuwe platform moet studenten aanzetten tot maatschappelijk engagement tijdens hun loopbaan als student.

De inschrijvingen zijn officieel gesloten sinds 7 oktober en dat vraagt om een uitgebreide analyse. De impact van de coronacrisis is niet enkel negatief: sommige richtingen kennen een sterke groei.

Cijfers tonen aan dat er minder vrouwen aan de academische top geraken. Een reeks genderacties en een genderplan, ondertekend door alle Vlaamse universiteiten, moeten dit probleem verhelpen.

Studeren op leeftijd: het kan, het mag en ze bestaan. Een kleine minderheid van de Leuvense studenten is 60-plusser. Ria Van den Broeck (60) is één van hen.

Niet elke Leuvense studentenkring is even divers, al is dat vaak een afspiegeling van de diversiteit op de faculteit zelf. Maar er is hoop: LOKO plant om dit jaar vormingen te geven rond het thema.

De KU Leuven incasseerde door de coronacrisis heel wat onvoorziene kosten en verloor sommige inkomsten, maar de universiteit is robuust genoeg om dit aan te kunnen, stelt rector Luc Sels gerust.

Met het project 1000x1000 willen academici duizend collega's bereiken om duizend euro te storten. Zo steunen ze kinderen en jongeren die zwaar getroffen werden door de huidige coronacrisis.

Je universitaire carrière starten in een crisisperiode, valt niet te onderschatten. Zowel diensten van de KU Leuven als studenten zelf bieden op verschillende manieren hulp aan.

Na onder andere de Universiteit Antwerpen en UGent, roept nu ook rector Luc Sels in een persbericht op tot blijvende voorzichtigheid bij studenten en medewerkers van de KU Leuven.

Vijf professoren van KU Leuven en UGent zetten hun schouders onder een project rond dierenwelzijn. Er komt een doctoraatsstudie, maar ook een lessenreeks à la 'Lessen voor de 21ste eeuw'.

Deze zomer werden de resultaten gepubliceerd van een studentenbevraging door Stura. Die peilde naar de attitudes van studenten ten aanzien van psychische problemen en het op zoek gaan naar hulp.

Begin september gaat een commissie van start, die het koloniale verleden en erfgoed van de KU Leuven onder de loep zal nemen.

Verschillende gastuniversiteiten zetten de instroom van uitwisselingsstudenten stop, voornamelijk buiten Europa. Voor een eerste groep KU Leuven-studenten valt daarmee hun uitwisseling in het water.

Gebrek aan zuurstof, beademingstoestellen, testcentra en ziekenhuisbedden op intensieve zorg. Afrika zal het moeilijk krijgen om corona in te dijken. Vlaamse professoren en alumni schieten te hulp.

Het coronavirus domineert al weken het nieuws met slechte statistieken, maar er is een keerzijde aan de medaille. Of in de woorden van burgemeester Ridouani: 'Ook een crisis kan mensen verbinden.'