Eva Sevrin

Benieuwd wat deze auteur in het verleden schreef? Hier alvast een handig overzicht.

Artikels van Eva Sevrin

Professor Magaly Rodríguez García besloot op haar veertiende al dat ze naar Europa wou gaan. Op haar achttiende trok ze van Ecuador naar de VS. Anderhalf jaar later was het de beurt aan België.

Jaarlijks stromen ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke generatiestudenten in. Van deze eerstejaars komt meer dan de helft in een ‘genderonevenwichtige’ opleiding terecht.

Het is 00:15 in New Delhi en 20:45 in Leuven. Ik zit huilend op de badkamervloer te skypen met Nora. ‘Ik ben gewoon zo bang dat ik niet slim genoeg ga zijn,’ zeg ik steeds opnieuw.

Een throwback naar de eerste les seksuele voorlichting in de lagere school. Baby’s komen van seks, en seks is wanneer de piemel van een man in de vagina van een vrouw gaat.

Een grondig beleid rond grensoverschrijdend gedrag steunt op twee pijlers: preventie en gepaste hulp voor de betrokkenen. Universiteiten in Europa zijn echter nog maar net wakker aan het worden.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een maatschappijbreed probleem. Toch zijn studenten een opvallend kwetsbare groep.

Studeren is geen luchtige bezigheid. Een eigen onderneming oprichten of opiniestukken voor De Morgen schrijven ook niet. Toch doet Yasmien Naciri het met een glimlach.

Gisterenochtend werd nog eens duidelijk wat ‘je in je ochtendkoffie verslikken’ precies betekent. Reden? Rik Torfs.

Plots staan er paspoppen op centrale plaatsen van de KU Leuven. Ze zijn naakt, enkel hun geslachtsdelen zijn bedekt en op borsthoogte staat in opvallende alcoholstift een telefoonnummer geschreven.

Je bent jong, gemotiveerd en wilt iets betekenen. Veel studenten trekken voor stages, onderzoek of vrije tijd naar het Zuiden.

Een nacht in het Arenbergpark kamperen of tuinieren in een fles: in maart namen 36 teams van kotgenoten deel aan de Ecochallenge.

Professor Marie-Claire Foblets studeerde niet enkel rechten en filosofie maar ook nog eens antropologie. Vandaag is ze vermaard omwille van haar werk rond migratiezaken als rechtsantropoloog.

Genderongelijkheid op de werkvloer: het is nog steeds schering en inslag. Het arbeidsrecht kan hier een belangrijke factor in spelen: hetzij om ongelijkheid te voorkomen, hetzij om ze te vergroten.

In april begint de bouw van een parkeergarage op Arenberg. Het project legt heel wat frustraties bloot. ‘Het is de cultuur aan de KU Leuven om pas achteraf het gesprek aan te gaan.’

'Manchester by the Sea' is een hartverscheurend familiedrama, maar wil dat iets té graag zijn. Als genuanceerd portret van de rauwe mannelijke emotie mikt de film te hoog.

Het belangrijkste doel van Behoud de Begeerte, zo stelt ze het tenminste zelf, is het verheffen van literatuur tot een volwaardig theatraal genre. 'Saint Amour' met Herman Brusselmans slaagt daarin.

De meeste studenten onder ons zullen de opwarming van de aarde niet ontkennen. Het is echter moeilijk om je niet machteloos te voelen, wanneer de Trumps van de wereld geen zier geven om het milieu.

Het studentengezondheidscentrum behandelt slechts 20% van de studenten die psychische hulp nodig hebben. Gevolg van stigma en hoge drempel psychische zorg.

Fleur is een pseudoniem. Zij getuigt in het kader van de reeks 'de (on)macht van onze gedachten' over psychische gezondheid bij studenten.

Maandag 5 december organiseerde LOKO een fakbartocht als slechtziende. Doel van de avond: zienden laten ervaren hoe slechtziende studenten het uitgaansleven beleven.

Het genderrapport 'Wie zal haar vinden?' toont de huidige situatie omtrent gender van het academisch personeel. Vrouwen kan je ondertussen vinden aan de KU Leuven, genderevenwicht nog lang niet.

Mannen beheersen nog steeds de academische werkvloer van de KU Leuven. Dat toont het genderrapport dat maandag 12 december aan de KU Leuven wordt voorgesteld.

De KU Leuven treedt sterk op tegen examenfraude.

Het gebruik van rilatine en andere 'smart drugs' valt volgens de KU Leuven niet onder examenfraude. Ondanks de opvallend hoge gebruikscijfers is er nog geen enkele beleidsmaatregel opgesteld.

No talent wasted. KU Leuven erkent het belang van diversiteit. De rector preekt erover alsof het onze universiteit haar nummer één prioriteit is.

Kwame Anthony Appiah gaf op 23 november een lezing in het STUK. De filosoof haalt onze constructies van identiteit met kracht onderuit, maar geeft ons ook een allesomvattend alternatief in de plaats.

Seksueel actieve homoseksuele studenten mogen momenteel nog niet deelnemen aan de bloedserieusweek. Een gevoelig thema dat ook dit jaar weer de kop opsteekt.

Het artikel ‘Diverse mentaliteit nog geen prioriteit’ probeert de beperkte etnische diversiteit aan de KU Leuven te kaderen.

Universiteiten in het buitenland kennen de laatste jaren steeds meer bewegingen die het gebrek aan etnische diversiteit aankaarten. Aan de KU Leuven blijft het stil.

‘KU Leuven verwijt beheerder studentenresidentie ongepast gedrag’, stuurde de KU Leuven vorige week in een persbericht uit.

Met zijn baanbrekende werk 'The shame of poverty' brak Robert Walker lansen in het onderzoek naar armoede. Die problematiek is nog steeds een heet hangijzer voor de professor emeritus.

Op 28 oktober werd de directeur van het Justus Lipsiuscollege van de KU Leuven met onmiddellijke ingang ontslagen. Vicerector Gosselink spreekt van ‘ernstig grensoverschrijdend gedrag en intimidatie'.

Sommige naïeve eerstejaars zouden nog kunnen denken dat de 24 urenloop rond toewijding en groepsgevoel draait. Misschien is dat ook wel het geval, maar je kunt ondertussen ook heel wat verdienen.

Freek Van de Velde is professor in de Taalkunde, zijn broer Rinus een gerenommeerd kunstenaar. Het gesprek tussen hen gaat van kunst en taal tot cocaïne en pretentie.

Het gaat alsmaar sneller voor Bazart. Toch stopt de Belgische groep, tussen alle optredens en voorstellingen van hun debuutalbum Echo door, de klok graag voor wat zelfanalyse.

De meeste studenten ontdekken leerstof in de hoorcolleges. Toch zijn er studenten die even goed hun weg tot de leerstof vinden, waarbij dat 'hoor'-gedeelte minder vanzelfsprekend is.

De dag na het verschijnen van de eerste aflevering van ‘studeren met een functiebeperking’ (Veto 4302) kom ik een oude vriend tegen.

Je een weg banen door een universitaire opleiding is niet altijd even makkelijk. Maar zelfs studenten met een visuele functiebeperking hoeven niet in het duister te tasten.

De KU Leuven heeft een webtoepassing ontwikkeld die alle gebouwen op toegankelijkheid screent. Een stap die het leven van zowel studenten als bezoekers van de KU Leuven heel wat vergemakkelijkt.

In de SoundCheck licht Veto maandelijks toe waarom je die twee kersverse albums al dan niet aan je gehoor mag blootstellen. Deze maand ondergaan de Belgische bands Bazart en The Herfsts de test.

Studeren aan de KU Leuven is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Studenten met een motorische functiebeperking moeten zich soms letterlijk een weg doorheen hun studies banen.

Elke student aan de KU Leuven weet het: studeren is geen sinecure. Dat geldt zeker voor de studenten die de weg met een ontwikkelingsstoornis moeten afleggen.

Op homoseksualiteit staat de doodstraf in Iran. Toch voert het land, na Thailand, wel de meeste geslachtsoperaties uit. Deze onderzoeker legt ons uit hoe conservatisme zich verhult in progressiviteit.

Ooit bekogelde ze haar proffen met sneeuwballen, vandaag doceert Reine Meylaerts zelf literatuurvakken. Als presidiumlid was ze bijzonder actief, als twitteraar wat minder.

Als eerste vicerector Cultuur-, Duurzaamheid en Diversiteitsbeleid aan de KU Leuven heeft Katlijn Malfliet het niet gemakkelijk. Het enthousiasme is er, maar concrete realisaties gaan langzaam.

Zwijgen wanneer een leven op het spel staat: het lijkt niet te rijmen. Toch kunnen hulpverleners die suïcidale patiënten behandelen, niet zomaar een uitzondering maken op het beroepsgeheim.

Michael De Cock brengt een Vlaamse "Dood van een handelsreiziger". Een oud stuk dat niet aan relevantie verliest. Toch lijkt de handelsreiziger wel erg dood in deze uitvoering.

Wie zijn fiets parkeert op het Martelaren - of De Somerplein zou een GAS-boete van 55 euro kunnen riskeren. Studentenkoepel LOKO vraagt aan de stad om de maatregel in te trekken.

Om steeds meer winst te maken, eisen uitgeverijen meer geld voor wetenschappelijke tijdschriften. "Onrechtvaardig en onhoudbaar,” klinkt het. Initiatieven zoals Open Access moeten het tij keren.

Vorige week gaf Zak Ebrahim een lezing in Leuven over zijn evolutie als zoon van een terrorist tot vredesactivist. “Alle negatieve stereotypes die me mijn hele leven zijn aangeleerd, bleken fout."

Armoede in Leuven neemt toe. In de binnenstad groeien 25 procent van de kinderen op in een kansarm gezin. De stad countert met investeringen in kinderopvang.

Zak Ebrahim brengt op dinsdag 15 maart zijn unieke verhaal naar Leuven. Veto mag 5 tickets weggeven.

Twee jaar geleden ging de integratie van de KU Leuven van start. 15 verschillende campussen later vertellen rector Rik Torfs en Associatievoorzitter André Oosterlinck waar we nu (nog niet) staan.

Op 23 juni beslissen de Britten over hun Europese lidmaatschap. Een belangrijk moment, gezien het een einde van hun deelname aan Europese projecten zoals Erasmus kan betekenen.

Britse studenten en universiteiten kanten zich gezamenlijk tegen de brexit. Elk met hun eigen redenen.